Kultaiset säännöt

Mistä tuntee hyvän sikarin tai samppanjan? Asiantuntijat kertovat nyrkkisäännöt.

Punaviinit

1. Etiketti. Hyvä lähtökohta viinin ostamiselle on se, että mitä houkuttelevampi etiketti sitä huonompilaatuista tavaraa. Hyvät viinit eivät tarvitse huomiota kiinnittävää etikettiä, vaan viini puhukoon itse puolestaan.
2. Väri. Kaadettaessa tumma, syvänvärinen ja tällöin voimakkaampi viini on aromirikkaampi ja täyteläisempi kuin mustaherukkamehun värinen viini. Esimerkkinä Medoc Prestige.
3. Haju. Mitä alkukantaisemmat ja eläimellisemmät tuoksut viini omaa, sen parempaa se on. Navetan tai virtsan haju on merkki viinin persoonallisuudesta ja rodusta. Tällaista oppii arvostamaan. Esimerkkinä Nozzole Chianti Classico

Valkoviinit

1. Tunne viinisi. Valkoviinimaailman tunteminen on vaikeaa, joten yrityksen ja erehdyksen kautta oppii oman makunsa. Esimerkiksi Alsacen alueen viinit toimivat niin ruoka- kuin seurustelujuomanakin.
2. Hinta. Nyrkkisääntönä halpaa ja hyvää löytyy paljon harvemmin kuin hyvää ja kallista.
3. Kysyminen. Kannattaa uskaltaa kysyä alan asiantuntijoilta. Tällöin saa melkein aina hyvää tavaraa.

Samppanjat

1. Tunnetut merkit. Ne voivat tuntua hintavilta, mutta ovat tasalaatuisia. Esim. Keltainen Leski (Veuve Clicquet) ja Moët & Chandon.
2. Väri. Hyvän samppanjan väri on oljenkeltainen.
3. Kuplat. Lasiin kaadettuna samppanjan tulisi kuplia tasaisesti pieniä kuplia. Pitkää kuplimisaikaa pidetään hyvän samppanjan merkkinä. Samppanja tarjoillaan aina kylmänä.

Sikarit

1. Säilytys. Kosteassa säilytetty sikari palaa alhaisella lämpötilalla ja tällöin aromit pääsevät pintaan ja maku ei ole kitkerä.
2. Täytelehti. Sikarin täytelehden, aihion tulee olla kokonaista tupakanlehteä, ei revittyä. Näin saadaan sikari jälleen palamaan alhaisemmassa lämpötilassa ja kaikki aromit esiin.
3. Väri. Monissa punaruskean värisissä sikareissa on rikkain bukee, paras maku ja pisimpään kestävät aromit.

Viskit

1. Ikä. Laadukas skottiviski pullotetaan vähintään kymmenvuotiaana, vaikka laki edellyttää ainoastaan kolmen vuoden tynnyrikypsytyksen. Vanhaan viskiin, toisin kuin nuoreen, ei tarvitse lisätä sokerikulööriä, sillä se saa värinsä pitkästä tynnyrikypsytyksestä.
2. Single malt -viskit. Single malt -viskit ovat arvostetuimpia skottiviskejä. Niiden maku on pyöreän täyteläinen. Ne ovat parhaimmillaan sellaisenaan, tilkka lähdevettä vapauttaa juoman aromeja. Single maltit ovat sataprosenttisesti mallastetusta ohrasta valmistettuja yhden tislaamon mallasviskejä.
3. Irlantilaista viskiä Irish coffeeseen. Irlantilaisen viskin tunnistaa pehmeästä ja maltaisesta mausta. Irlantilainen viski tislataan kolmesti, skotlantilainen kahdesti. Maltaat kuivataan suljetussa kuivatusuunissa ilman turvetta. Irlantilainen viski on parhaimmillaan sellaisenaan, vesitilkan tai jäiden kera. Se on itse oikeutettu Irish coffeen raaka-aine, esimerkiksi Jameson.

Kahvit

1. Maku. Hyvä kahvi ei maistu kitkerälle. Siitä pitää löytyä luontainen, hyvä aromi sekä voimakas kahvin ominaismaku. Sopivan tumma väri on monesti merkki hyvästä kahvista.
2. Tuoreus. Kahvin maku muuttuu koko ajan, kun se on ilman kanssa kosketuksissa. Kahvi kannattaa juoda aina tuoreeltaan, jolloin makukin on parhaimmillaan.
3. Lämpötila. Kahvi kuuluisi keittää mahdollisimman tasaisessa lämpötilassa, jotta maku olisi mahdollisimman hyvä. Viileän maidon kaataminen kahviin pilaa myös makua. Maito tulisi aina lisätä lämpimänä.

Aperitiivit

1. Kuiva. Sen tarkoitus on herättää ruokahalua ennen ateriaa, joten makea juoma alkuun on huono ratkaisu. Esimerkki hyvästä on gin tonic.
2. Lyhyt. Tarkoitus on syödä juoman jälkeen, joten ei pidä täyttää mahaa. Esimerkkinä Dry Martini tai Manhattan.
3. Tilaisuuden luonne tai oma maku. 200 ihmisen hienoilla kutsuilla otetaan samaa, mitä muutkin ottavat, mutta pienemmässä illanvietossa ei tarvitse matkia muita, vaan voi hyvin ottaa itselleen sopivan, omaa ruokahalua kiihottavan aperitiivin.

Digestiivit

1. Portviinit. Edullisia ja hyviä, sillä ne ovat makeita mutta eivät liian vahvoja. Seuraystävällinen; sopii naisille, sekä sikarin kanssa.
2. Konjakit. Mitä kalliimpaa ja vanhempaa sen parempaa. Kannattaa pysytellä viittä vuotta vanhemmissa. Konjakin kanssa kannattaa tilata vielä jotain makeaa, varsinkin jos on naisia seurueessa.
3. Calvados. Helppo juoma. Jos ei ole tietämystä, kannattaa kysyä makeampaa calvadosta. Tässä ikä ei kerro laadusta vaan hyvä satovuosi, niin kuin viineissä. Lämmitä lasia kädessä, jolloin juomakin lämpenee. Näin mausta tulee pehmeämpi.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi