Kuplatee Suomeen!

Yhdeksän ruoka- ja juomatrendiä, jotka on välittömästi saatava meille.

[BOXSTORY 300]

Bubble tea

Tee

Alkuperäinen bubble tea valmistetaan mustaan teehen. Yleisimpiä laatuja ovat Oolong ja Earl Grey. Valmistukseen voidaan käyttää myös vihreää teetä, jasmiiniteetä ja erilaisia hedelmähaudukkeita. Tee keitetään vahvaksi ja nykyään useimmiten jäähdytetään. Joskus puolet teestä korvataan kylmällä kahvilla.

Maito

Maidon tulisi olla täysmaitoa. Soijamaito käy, mutta se muuttaa juoman makua.

Makusiirappi

Makusiirappi antaa bubble tealle makua sekä värin. Vaaleita pastellivärejä saa käyttämällä esimerkiksi jasmiiniteetä ja paljon maitoa. Mustaa teetä käyttämällä saa tummempia sävyjä. Suosittuja makuja ovat esimerkiksi mansikka, vihreä omena, mango, passionhedelmä, kiivi, suklaa, toffee ja manteli. Jos käytät kirpeitä makuja, älä lisää maitoa, sillä hapot voivat juoksettaa maidon.

Helmet

Pienen marmorikuulan kokoiset helmet tehdään tapiokatärkkelyksestä. Helmiä voi tilata netistä, esimerkiksi Amazon.comista. Helmet kypsennetään kiehuvassa vedessä ja annetaan jäähtyä. Kypsä tapiokahelmi on makeahko ja hieman kumimainen. Kypsennetty helmi on käytettävä heti.

Tarjoilu

Tarjoile läpinäkyvästä lasista. Pillin tulee olla niin suuri, että tapiokahelmet mahtuvat siitä läpi.

Tee se itse

  • 1 dl kypsiä, jäähdytettyjä tapiokahelmiä
  • 1 dl jäämurskaa
  • 1 dl kylmää, vahvaa mustaa teetä
  • 1 dl maitoa
  • Makusiirappia tai hunajaa maun mukaan

Kumoa tapiokahelmet lasin pohjalle. Lisää kaikki muut ainekset cocktail-shakeriin ja ravista voimakkaasti kunnes seokseen muodostuu vaahtoa.

[/BOXSTORY]

Maailmalla syödään ja juodaan koko ajan asioita, joista emme joko ole kuulleet tai sitten ne ovat meille vain muisto edelliseltä reilireissulta. Onneksi niiden rantautuminen Suomeen on vain ajan kysymys. Aloitetaan vaikka näistä.

Raw barit

Ainakin Suomen merenrantakaupungeissa olisi kysyntää raw bareille, joissa mitään ei tarjoilla lämpimänä tai edes haaleana. Lontoossa näihin törmää jatkuvasti: ravintolan sisällä on erillinen raw bar, jossa tarjoillaan kalaa ja äyriäisiä raakana. Salaisuus on tuoreudessa: ne listitään ja kuoritaan paikan päällä. Arimmat valitsevat rapuja ja ostereita, mutta raw barin tarjontaan kuuluvat myös muun muassa merisiili ja -tähti.

Gourmet-bussit

Gourmet-bussi on kuin kirjastoauto ruualle. Se vie fine diningia paikkoihin, joissa sitä ei muuten ole saatavilla. Ja niitähän harvaan asutussa Suomessa riittää. Bussissa on keittiö ja tilaa muutamalle ruokailijalle. Kaliforniassa kiertää tiettävästi tusinan verran busseja, joiden liikkeitä voi seurata Twitterissä.

Juutalaiset ravintolat

Korealaiset ravintolat on jo saatu Suomeen. Seuraavaksi himoitsemme lautaselle juutalaista ruokaa. Juutalaisen keittiön kantavat voimat tulevat tietenkin Israelista. Juutalaisen ravintolan ruoka on tietenkin kosheria, siis valmistettu juutalaisten perinteiden mukaisesti. Esimerkiksi veren käyttö ruoka-aineena on kielletty, siksi lihan teurastamiseen on kiinnitettävä huomiota. Kala onkin lihaa keskeisempi proteiininlähde. Muita juutalaisen keittiön herkkuja ovat esimerkiksi matzah ball -keitto, sapattileipä challah, latkes-perunaohukaiset sekä viikunat. Juutalaisia ravintoloita on jo Tukholmassa ja Tallinnassakin, mutta missä lienee Helsingin ravintola?

Joe & The Juice

Jokainen, joka on käynyt Kööpenhaminassa edes lentoasemalla, tietää mistä on kyse. Tanskalainen trendikäs mehubaari- ja kahvilaketju Joe & the Juice on jo valloittanut Saksaa ja Lontoota. Starbucksinsa Helsinki saa huhtikuussa, mutta se ei tietenkään riitä, joten on jo aika himoita seuraavaa ketjua. Toistakaa perässä: Joe & the Juice Suomeen!

Snow Ice

Saimme jo frozen yogurtin. Seuraava herkku on snow ice, nimensä mukaisesti rakenteeltaan lunta muistuttava, Taiwanista lähtöisin oleva jäätelöntapainen. Pohja-ainesosana on jäätelön tavoin kerma, mutta tekstuuri on täysin erilainen. Kyljessä tarjoillaan tavanomaisten jäätelölisukkeiden (kastikkeet, hedelmät) lisäksi usein papuja.

Etniset aamiaiset

Polynesialaista brunssia saa jo Helsingistä, mutta missä ovat meksikolainen, japanilainen, kiinalainen ja pohjoisafrikkalainen aamiainen? Tiesitkö, että meksikolaiseen kuuluu olennaisena molletes, andalusialainen leipä? Suomalainen brunssi- ja aamiaistarjonta painottuu tylsästi mannermaiseen linjaan. Pliis, tuokaa Suomeenkin jotain muuta!

Macaron out, canelé in.

Canelé-leivokset

Jokunen vuosi sitten olivat macaronit. Sitten tulivat kuppikakut, jotka alkavat olla jo last season. Jonkun olisi jo aika tuoda Ranskasta canelé-leivokset suomalaisten kahviloiden tiskeihin. Tämä Bordeaux’n peukalon kokoinen, karamellin makuinen lahja herkkuperseilylle on kotimaassaan niin suosittu, että niitä saa jo paikallisista mäkkäreistäkin.

Gourmet-donitsit

Maailmalla kikkaillaan donitseilla. Perusjenkkidonitseista, eli niistä, joihin olemme tottuneet, on otettu askel kohti sivistyneempää herkuttelua. Donitsi ei ole enää pikaruokaa, kun niitä koristellaan kuin kuppikakkuja konsanaan. Oikein tehdystä donitsista irtoaa rasvaa lähes puristamalla. Koska se on vaan niin hyvää.

Suosittelemme