Laservalot vievät meidät tulevaisuuteen – Lux Helsinki aloittaa uuden vuoden 2020 tarjoamalla herkkua kaikille aisteille

Ravintolatapahtuma Lux Helsinki Eat pitää huolen kävijöiden lämmöstä ja makuaistista.

Peilipöllö (Bubo Speculus)
Peilipöllö (Bubo Speculus) Kuva: Lux Helsinki

Kun vuosi vaihtuu joulukuun lopuksi, siirrymme virallisesti tulevaisuuteen. 2020 on sci-fi-seikkailujen ja cyberpunkin vuosi, lapsuuden kaukainen tulevaisuuskuva, jonka olemme nyt saavuttamassa. Lentäviä autoja ei vielä ole liikenteessä, mutta onneksi myöskään pahimmat uhkakuvat ympäristötuhosta ja korporaatioiden ylivallasta eivät ole käyneet to… Hetkinen. No, ei juututa siihen.

Tärkeintä on ottaa tulevaisuus vastaan juhlien ja mikä sopisi siihen paremmin kuin pimeän Helsingin tammikuun alussa valaiseva valofestivaali Lux Helsinki ja sen rinnalla järjestettävä ravintolafestari Lux Helsinki Eat. Futuristista valoa ja aistinautintoja jokaiselle aistille, ihan kuin sci-fi-kirjallisuus aikoinaan lupasi.

Uusi reitti

Lux Helsingin reitti tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille tammikuun pakkasessa. Senaatintorilta lähtevälle, Kruunuhaan ja Kaisaniemen puiston kautta kulkevalle ja Tokoinrantaan päättyvälle reitille mahtuu upeita teoksia, jotka tarjoavat paitsi valoa pimenevään iltaan, kokemuksia muillekin aisteille. Pakkasen pureman aiheuttamat tuntemukset eivät jää ainoaksi, sillä muutaman päivän aikana on tarjolla monipuolisten elämysten kirjo.

Esimerkiksi liettualaisen M4 Artists -taiteilijaryhmän interaktiivinen The Bridge -teos kutsuu sisäänsä kulkemaan 27 metrisen reitin, jonka varrelta teoksen voi nähdä, kuulla ja tuntea ihollaan.

Metsätalolta löytyvä The Colour out of Space tarjoilee puolestaan “sci-fi-vaikutteita ja aavemaista tunnelmaa”. Erilaisia tekniikoita yhdistelevässä teoksessa näkyy vahvasti kauhu- ja sci-fi-kirjailija H.P. Lovecraftin vaikutus. Tämä teos ei välttämättä sovi perheen pienimmille.

“Installaation on tarkoitus herätellä mielikuvitusta ja saada aikaan vilpitöntä naurua, positiivisia tunteita ja paljon iloa. On tärkeää kokea teos kaikilla aisteilla. Se on kuin unohtumaton matka, kokemus todellisuuden ja maagisen maailman välillä”, teoksen toinen taiteilija Jurga Marcinauskaité sanoo.

Vaikka olemme jo tulevaisuudessa, ovat jotkin asiat ikuisia. Kuten tuli, joka valtaa Kaisaniemen kentän Luxin aikana, kun hollantilaisen Ivo Schoofsin teos Large Fire Tornado nostaa villisti kieppuvat tulenlieskat jopa 16 metrin korkeuteen.

Kaisaniemen puistossa lymyilee myös yksi toinen tapahtuman vetonauloista, Jere Suontaustan Peilipöllö (Bubo Speculus). Kyseessä on fiktiivis-dystooppinen lintulaji, joka on rakennettu miltei kokonaan kierrätysmateriaaleista.

“Teos on sekä introverttinen fantasia että kannanotto. Suurisilmäinen pöllö luo katseensa meihin ilmastokatastrofin ja joukkosukupuuton partaalla.”

Reitin aloittaa elämänlähteellemme auringolle kumartava itävaltalaisen Teresa Marin teos SunWind, jossa Tuomiokirkon kylkeen heijastuu neljän eri diaprojektorin avulla skandinaavisen historian, aurinkotuulten hehkun ja kirkon ja kaupungin vuorovaikutuksesta inspiroituva teos.

Älä unohda makuaistia

Cityn järjestämä ravintolatapahtuma Lux Helsinki Eat tarjoaa valofestivaalin kävijöille lämpimän paikan kokemusten läpikäymiseen tai kierrokselle valmistautumiseen. Pöydän varaaminen Lux-ravintolaan reitin lopuksi tai aluksi täydentää tapahtuman kokemuksen.

Lux Helsinki Eatissa ravintolat tarjoavat 10, 30 ja 50 euron annoksia ja menuja valofestarin ajan. Mukaan mahtuu tuhtia syömistä pitkän kaavan mukaan, nopeampia vaihtoehtoja sekä kaamoksen kukistavia makuja.

Lux Helsinki ja Lux Helsinki Eat 4.-8. tammikuuta 2020. Ravintolat, menut ja annokset julkaistaan 16.12. osoitteessa www.luxhelsinkieat.fi
 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi