Lauantaina on Ravintolapäivä, mutta niin on tänään, huomenna ja ensi viikollakin

Tästä lähtien jokainen päivä on pop up -ravintoloiden juhlaa.

Helsinginkadun kiskalla on maisteltu muun muassa herkullisia lettuja.
Helsinginkadun kiskalla on maisteltu muun muassa herkullisia lettuja.

Tästä lähtien jokainen päivä on ravintolapäivä.

Tänään ilmoitettu muutos on odotettu ja luonnollinen seuraava askel ruokakarnevaalille, joka on jo ehtinyt muuttamaan suuresti suomalaista ruokakulttuuria. Ravintolapäivän kahlitseminen neljään päivään vuodessa olisi pitkässä juoksussa alkanut rajoittaa vapautta, jota se on tarkoitettu edistämään. Ainakin Cityssä muutosta on toivottu jo pitkään, sillä jo vuonna 2013 kirjoitimme, miten kapinallisesta alkoi muodostua kiltti instituutio ja että olisi jo aika siirtyä ruokavallankumouksen seuraavaan vaiheeseen. Nyt Ravintolapäivä raivaa tietä juuri sinne.

“Vaikka iso yhteinen ruokakarnevaali on mahtava tapahtuma, ei se kuitenkaan enää palvele Ravintolapäivän alkuperäistä tarkoitusta. Halusimme näyttää, että pop-up-ravintolan avaaminen on mahdollista, minne tahansa, milloin tahansa. Tällä hetkellä neljä kertaa vuodessa avautuu maailmanlaajuisesti valtava määrä pop-up-ravintoloita, mutta muulloin vain muutamia. Ravintolapäivä on muodostunut poikkeustilaksi, vaikkei se eroa millään tavalla muista päivistä. Ravintolapäivä ei ole koskaan kysynyt - eikä saanut - mitään erityislupia tai poikkeuksia. Kaikki Ravintolapäivän ravintolat on mahdollista toteuttaa minä päivänä tahansa. Siksi tästä lähtien jokainen päivä on Ravintolapäivä”, sanoo Timo Santala, yksi Ravintolapäivän perustajista.

Ensimmäinen Ravintolapäivä vietettiin 21. toukokuuta 2011 ja sen jälkeen se on kerännyt maailmanlaajuista suosiota. Viiden vuoden aikana on avattu 26 600 pop up -ravintolaa yhteensä 75 maassa ja syötävää on saanut arviolta kolme miljoonaa ihmistä.

Toivottavasti yksittäisten ihmisten ja erilaisten yhteenliittymien herkullisia pop up -ravintoloita nähdään jatkossa ympäri vuoden, kuten homman alulle pistäneet toivovat. Ravintolapäivän tiedotteessa painotetaan, että Suomen lain mukaan kuka tahansa voi avata pop up -ravintolan, -kahvilan tai baarin milloin tahansa, minne tahansa.

“Elävä kaupunki elää vuoden jokaisena päivänä, ei vain erillisinä teemapäivinä. Me uskomme, että yhteiskunta on parempi, mikäli uskallamme toteuttaa hulluimmat haaveemme ja villeimmät ideamme. Ihan joka päivä,” tiivistää Ravintolapäivän perustajiin kuuluva Antti Tuomola.

Verottaja linjasi viime vuonna, ettei Ravintolapäivä edistä harmaata taloutta ja että verolait sallivat pienimuotoisen liiketoiminnan ilman arvonlisäverovelvollisuutta. Alle 8 500 euron vuotuisella liikevaihdolla ei tarvitse ilmoittautua arvonlisäverovelvolliseksi.

Jatkossa Ravintolapäivän kartta listaa siis pop up -ravintoloita ympäri maailmaa, ympäri vuoden.

Ravintolapäivä juhlii syntymäänsä tästä eteenpäin joka vuosi toukokuun kolmantena lauantaina. Siihen osuu myös seuraava, ennen päivän uutista suunniteltu Ravintolapäivä, jota vietetään tulevana lauantaina 21. toukokuuta. Jos sisäistät uudet pelisäännöt tarpeeksi nopeasti, ei sinun tarvitse odottaa edes lauantaihin oman ravintolasi kanssa.

1 kommentti

kapulakieli

18.5.2016 20:05

Veroista mitään tietämätön voi luulla, että alv-rajan alle (nykyään muuten 10 000€) jäävän ei tarvitse huolehtia minkään sortin veroista. Näinhän asia ei tietenkään ole.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi