Lihan alkuperämaa ilmoitettava pian myös ravintoloissa – paitsi jos kyseessä on valmis hampurilaispihvi tai muu puolivalmiste

Toukokuussa astuu voimaan asetus, jonka mukaan ravintoloiden on ilmoitettava näkyvästi käyttämänsä lihan alkuperämaa.

Toukokuusta lähtien lihan alkuperämaan on oltava ravintoloissa näkyvästi esillä. Asetus ei kuitenkaan koske puolivalmisteita, kuten valmiita tai puolivalmiita hampurilaispihvejä.
Toukokuusta lähtien lihan alkuperämaan on oltava ravintoloissa näkyvästi esillä. Asetus ei kuitenkaan koske puolivalmisteita, kuten valmiita tai puolivalmiita hampurilaispihvejä. Kuva: Andras Malmos / Unsplash

Euroopan komissio on hyväksynyt asetusehdotuksen, joka velvoittaa ravintoloita ilmoittamaan näkyvästi lihan alkuperämaan tarjoilupaikoissa.

Iso osa Suomeen tuotavasta lihasta päätyy nimenomaan ravintoloihin ja muihin tarjoilupaikkoihin. Uudella asetuksella halutaan edistää kuluttajan edellytyksiä tehdä tietoisia ja vastuullisia valintoja ravintoloissa.

Asetus astuu voimaan toukokuun alussa. Siitä lähtien ravintoloiden käyttämän lihan alkuperämaan tulee olla ravintolassa selvästi esillä. Lihan alkuperää ei kuitenkaan tarvitse merkitä suoraan ruokalistaan, vaan se voi olla esimerkiksi helposti havaittavassa ja selkeässä esitteessä tai taulussa asiakkaan nähtävillä.

“Vastuullisten valintojen tekemisen on oltava niin helppoa, että kainompikin kaveri voi kysymättä valita, mitä suuhunsa laittaa. Nyt annettava asetus on askel oikeaan suuntaan. Kuluttajalla on oikeus kysymättäkin tietää ruuan alkuperä myös ravintolassa”, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo tiedotteessa.

Puolivalmisteet, kala ja riista asetuksen ulkopuolella

Vaatimus koskee naudan, sian, lampaan ja vuohen sekä siipikarjanlihaa. Puolivalmisteet, kala ja riista eivät sen sijaan kuulu asetuksen piiriin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi hampurilaispihvin alkuperämaata ei tarvitse ilmoittaa, mikäli se on tullut ravintolaan paistettavana puolivalmisteena tai valmiina lämmitettävänä pihvinä.

Asetus ravintoloiden alkuperämerkinnöistä on tarkoitus antaa tammikuun 2019 aikana ja sitä aletaan soveltaa toukokuun 2019 alussa.

Suomi jatkaa EU-tason vaikuttamista alkuperämerkintävelvoitteen laajentamiseksi myös kalaan, muihin lihalajeihin sekä lihajalosteisiin.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi