Lux Helsinki Eat Salutorgetissa: Mustekalaa, wagyu-härkää ja blinejä perinteikkäällä reseptillä – "Se on minulle se ainoa oikea bliniohje"

Salutorgetin keittiöpäällikkö Toni Leskinen valitsi Lux Menulle makuja, joita ei aivan jokaisessa ravintolassa ole tarjolla.

Ravintola Salutorget sijaitsee Kauppatorin kupeessa historiallisessa Sarvikuonon korttelissa.
Ravintola Salutorget sijaitsee Kauppatorin kupeessa historiallisessa Sarvikuonon korttelissa. Kuva: Salutorget / Laura Hujanen

Lux Helsinki Eat -ravintolafestivaaliin osallistuu ennätykselliset 33 ravintolaa, jotka tarjoavat edullisia annoksia ja menukokonaisuuksia Lux Helsinki -valotaidefestivaalin aikana 5.–9. tammikuuta.

Talvisia sesonkiherkkuja blinejä maistellaan neljässä ravintolassa: Ravintola Kaartissa, Lehtovaarassa, Messeniuksessa sekä Salutorgetissa.

Salutorgetissa blinit valmistetaan perinteisellä reseptillä, joka on kulkenut keittiöpäällikkö Toni Leskisen matkassa jo 17 vuotta. Hän oppi sen työskennellessään 2000-luvun alussa Kasarminkadulla toimineessa ravintola Galleria Haritonissa, jossa ravintoloitsija Hariton Tuukkasen opit jäivät nuoren kokin mieleen.

“Hänellä oli hyvin vahva mielipide blineistä, ja se on tarttunut myös minuun”, Leskinen sanoo.

Tuukkaselta opitussa reseptissä ainekset ovat varsin klassiset: tattarijauhoja, kananmunia, olutta ja niin edelleen. Juju on siinä, että taikinaa hapatetaan vuorokauden ajan ennen käyttöä.

“Resepti oli käytössä Galleria Haritonissa useita vuosia, ja siitä en ole päästänyt irti. Se on minulle se ainoa oikea bliniohje”, Leskinen sanoo.

Sillikaviaaria ja porkkalamoussea

Perinteisellä reseptillä valmistettuja blinejä maistellaan Salutorgetissa Lux Helsinki Eat -kampanjan ajan edullisesti kymmenellä eurolla. Blinien seurana tarjoillaan vaihtoehtoisesti perinteistä sillikaviaaria tai kasvislisuke “porkkalaa”.

Sillikaviaari on klassinen sillilisuke, jossa on muun muassa silliä, smetanaa, kananmunaa ja sipulia.

“Se sopii tosi hyvin blinien kanssa. Siinä on sopivasti happoa ja suolaa, ja se rikkoo hyvin sitä blinin omaa rasvaisuutta.”

Salutorgetin blinit valmistetaan reseptillä, joka on kulkenut keittiöpäällikkö Toni Leskisen matkassa jo 17 vuoden ajan.
Salutorgetin blinit valmistetaan reseptillä, joka on kulkenut keittiöpäällikkö Toni Leskisen matkassa jo 17 vuoden ajan. Kuva: Salutorget

Kylmäsavulohen tapaan maustettu porkkana eli porkkala on sillikaviaaria uudempi tuttavuus. Salutorgetin porkkala on kehitetetty muutama vuosi sitten nettihitiksi nousseen porkkalareseptin pohjalta ja jalostettu kasvispohjaiseksi porkkalamousseksi.

“Ajattelin, että tehdään kasvissyöjille perinteisen sienisalaatin sijaan vähän erilainen vaihtoehto. Saadaan kasvissyöjillekin sitä savukalan tuntua.”

Ei aivan tavanomaisia makuja

Salutorgetin 50 euron Lux Menu pitää sisällään viisi ruokalajia: friteerattua mustekalaa ja chorizoa; kukkakaalikeittoa ja Viskilän tilan kukonpoikaa; grillattua turskaa, pinaattia ja rapukastiketta; wagyu-härkää, karamellisoitua sipulia ja portviinikastiketta sekä suklaamarkiisia ja kirsikkaa.

Leskinen halusi valita menulle sellaisia makuja, mitä ei aivan joka ravintolassa ole tarjolla.

Inspiraatio mustekalaa ja chorizoa yhdistelevään alkuruokaan tuli Salutorgetissa taannoin tarjoillusta lounasannoksesta.

“Se oli tosi hyvänmakuinen annos, niin ajattelin että lähdetään tällä lailla rohkeammalla linjalla ja tarjotaan vähän erilaisia makuja tähän Luxiin”, Leskinen sanoo.

Vaikka mustekala voi tuntua suomalaisittain eksoottiselta raaka-aineelta, Salutorgetin keittiössä se ei ole harvinaisuus.

“Me käytämme muutenkin monipuolisesti erilaisia kalatuotteita, kaikenlaisia äyriäisiä, mustekaloja ja kaloja. Friteerattu mustekala chorizon kanssa on aika kiva yhdistelmä.”

Loistava hinta-laatusuhde

Turska on monille raaka-aineena tutumpi, vaikkakin Leskisen mukaan Suomessa turhan aliarvostettu.

“Turska on hirveän hyvä ja maukas kala. Se on ranskalaisessa keittiössä hyvin klassinen raaka-aine, ja meidänkin ruoka perustaa aika pitkälti ranskalaiseen ja skandinaaviseen keittiöön.”

Liha-annoksina viiden ruokalajin menulta löytyy kukkakaalikeiton kera tarjoiltua Viskilän tilan kukonpoikaa sekä laadukasta wagyu-härkää, joka on kotimaista nautaa rasvaisempaa ja mureampaa ja siksi enenevissä määrin myös ravintoloitsijoiden suosiossa.

Hinta-laatusuhteeltaan sekä kympin bliniannos että 50 euron Lux Menu ovat sitä luokkaa, että nyt jos koskaan on oiva tilaisuus käydä maistamassa Kauppatorin kupeessa historiallisessa Sarvikuonon korttelissa sijaitsevan Salutorgetin herkkuja.

Lux Helsinki Eat Menu Salutorgetissa 5.–9. tammikuuta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi