Lux Helsinki Eat: Upea kattaus ravintoloita ja houkuttelevia tarjouksia valotaidefestivaalin yhteydessä

Lux Helsinki Eat -ravintolafestivaaleilla on mukana monipuolinen kattaus ravintoloita, joiden tarjonnasta löytyy valinnanvaraa moneen makuun.

Lux Helsinki Eatista löytyy valinnanvaraa kympin annoksista 30 ja 50 euron menukokonaisuuksiin saakka.
Lux Helsinki Eatista löytyy valinnanvaraa kympin annoksista 30 ja 50 euron menukokonaisuuksiin saakka. Kuva: Kung Fu Kitchen

Lux Helsinki -valotaidefestivaali tuo jälleen kertaa valoa kaupunkiin keskellä pimeintä talvea 5.–9. tammikuuta.

Luxin yhteydessä järjestetään jo kolmatta kertaa Lux Helsinki Eat -ravintolafestivaali, joka kerää yhteen joukon valovoimaisia ravintoloita tarjoamaan annoksia ja menuja 10, 30 ja 50 euron hintaluokissa.

Tänä vuonna mukana on ennätyksellisen laaja valikoima vaihtoehtoja, kun peräti 34 ravintolaa tuo tarjolle yhteensä 66 annosta ja menua niin Lux Helsinki -reitin varrella Töölössä kuin keskustassakin. Monipuolisesta tarjonnasta löytyy houkuttelevia tarjouksia jokaiseen makuun.

Valotaidekierroksen jälkeen voi suunnata herkuttelemaan esimerkiksi töölöläisen ravintola Kaartin blineillä. Kympin annos sisältää tattarijauhoista leivottuja blinejä valitsemallasi täytteellä. Tarjolla on muun muassa siianmätiä, savulohimoussea sekä katkarapuskagenia. Kasvisvaihtoehtona on cavi-art “merileväkaviaaria” ja munakoisochutneyta.

Aivan Lux Helsinki -reitin varrella sijaitseva Bistro Manu puolestaan tarjoaa valotaiteen ystäville kympillä annoksen höyryävää lohikeittoa, joka maistuu varmasti talvipakkasella tehdyn Lux-kierroksen jälkeen.

Sisäfileetä, ribsejä ja peuraa

Isompaan nälkään Bistro Manussa on tarjolla kolmen ruokalajin menu: alkuruokana kalalautanen, pääruokana pippuripihvi härän sisäfileestä ja jälkiruokana mustikkatiramisu. Tämä kaikki vain viidelläkympillä.

Stefan’s Steakhousen tuhti ribs-menu puolestaan sisältää stilton-juustolla ja rapeaksi paahdetulla pekonilla höystettyä salaattia, grillattuja possun ribsejä bbq-kastikkeella, coleslawilla ja paahdetuilla perunoilla sekä jälkiruoaksi talon jäätelöä.

Design-ravintola Eevertissä maistellaan maa-artisokka-samppanjakeittoa ja riimipeuraa.
Design-ravintola Eevertissä maistellaan maa-artisokka-samppanjakeittoa ja riimipeuraa. Kuva: Restaurant Eevert

Töölöläinen Ravintola Aito ja Punavuoressa sijaitseva design-ravintola Eevert luottavat sesongin parhaisiin makuihin. Molemmilla on tarjolla omanlaisensa viiden ruokalajin hienostunut menukokonaisuus, joissa maistuu peura, maa-artisokka, siika, juustot ja suklaa.

Pizzaa ja risottoa

Italialaisen ruoan ystävien kannattaa suunnata Baccoon, jossa on tarjolla Lux Eat -herkkuja jokaisessa hintaluokassa. Kympillä pääsee maistamaan Baccon rapeapohjaisia pizzoja, joiden salaisuus piilee aidoissa italialaisissa raaka-aineissa sekä huolellisessa valmistustavassa, johon on haettu oppia roomalaisesta pizza-akatemiasta.

Kuuden jauhon seoksesta valmistettua taikinaa nostatetaan 96 tuntia, jolloin hiivan käymisprosessi ehtii loppuun asti ja pohjasta tulee herkullinen ja samalla myös vatsaystävällinen.

Lue lisää: Baccon pizzojen salaisuus piilee valmistustavassa: Taikinaa kohotetaan neljä vuorokautta

Baccossa voi toki nautiskella myös useamman ruokalajin menuja. 30 euron Lux Eat -menu sisältää alkuruoaksi italialaisen leikkelelautasen ja pääruoaksi risottoa.

50 euron menussa leikkelelajitelmaa on täydennetty italialaisilla juustoilla, ja risoton jälkeen aterian kruunaa tiramisu. Tähän kokonaisuuteen kuuluu myös lasi proseccoa.

Klassikkoravintoloita

Mukana on myös runsaasti perinteikkäitä klassikkoravintoloita. Esimerkiksi jo vuodesta 1966 palvellut ravintola Lyon tarjoaa 50 euron hintaan neljän ruokalajin yllätysmenun ‘Menu Lumières’, joka sisältää kavalkadin ranskalaisesta keittiöstä ammentavan keittiömestarin taidonnäytteitä.

Ranskalaiseen gastronomiaan erikoistunut Lyon on palvellut Töölössä jo vuodesta 1966, jolloin se tunnettiin nimellä Café Lyon.
Ranskalaiseen gastronomiaan erikoistunut Lyon on palvellut Töölössä jo vuodesta 1966, jolloin se tunnettiin nimellä Café Lyon. Kuva: Lyon

Jo yli sadan vuoden historian omaava klassikkoravintola Lehtovaara tarjoaa kaksi erilaista menukokonaisuutta. 30 euron menu pitää sisällään kermaista tattikeittoa sekä perinteiset blinit muikunmädillä ja smetanalla.

Lehtovaaran 50 euron menu alkaa juustoisella Sagan salaatilla ja päättyy kermaiseen crème brûléehen, mutta menun ehdoton kruunu on pääruokana tarjoiltava legendaarinen ‘Coeur de filet Provençale 1952’, jonka resepti on pysynyt lähes muuttumattomana yli 60 vuotta.

Lehtovaaran Cœur de filet Provençale 1952 on klassikkojen klassikko.
Lehtovaaran Cœur de filet Provençale 1952 on klassikkojen klassikko. Kuva: Lehtovaara

Klassikkoannos sisältää kokonaisena paistettua härän sisäfileetä, tiristettyjä valkosipuliperunoita, valkosipulivoita sekä paistettuja tuoreita herkkusieniviipaleita. Kokonaisuus on niin herkullinen, että se on edelleen Lehtovaaran ylivoimaisesti suosituin annos.

Lehtovaaran coeur de fileen maineesta kertoo myös se, että City valitsi sen kaupungin parhaaksi pihviksi vuonna 1996, ja tuoreiden kokemusten perusteella laatu on pysynyt edelleen korkeana.

Pubiruokaa ja kahviloita

Lux Helsinki Eatissa on mukana myös pubeja ja kahviloita. Esimerkiksi panimoravintola Bryggeri tarjoaa kympillä ylikypsällä naudanrinnalla täytetyn ‘panimon sänkkärin’ sekä maalaisranskalaiset.

Isommalle porukalle Bryggerissä maistuu 30 euron jaettava annos, joka sisältää stout-marinoituja possun ribsejä, panimon sänkkärin ja kolme ‘pikkubögöä’, maalaisranskalaisia sekä savupaprikapopcorneja.

Mukana olevista kahviloista esimerkiksi Katariinankadun El Fant Coffee & Wine Bar tarjoaa kympillä kaksi kuppia kahvia sekä kaksi kakkupalaa tai keksiä. 30 eurolla saa jaettavaksi alkupalalautasen, salaattikulhon sekä kaksi lasillista viiniä tai kuohuvaa.

Töölöntorin hurmaavassa Tin Tin Tangossa voi käydä lämmittelemässä kuuman mustaherukkamehun ja raakakakun äärellä, joita kumpaakin on tarjolla kahden hengen setti kympillä.

Makuja maailmalta

Aasialaisen ruoan ystäville tarjolla on Kung Fu Kitchenin 30 euron menukokonaisuus, jossa maistellaan japanilaisia gyoza-possudumplingeja, massaman currya tai karamellipossua sekä suklaakakkua passionhedelmä-curdilla ja kookosjäätelöllä.

Kung Fu Kitchenin maistelumenu sisältää monenlaisia aasialaisia herkkuja.
Kung Fu Kitchenin maistelumenu sisältää monenlaisia aasialaisia herkkuja. Kuva: Kung Fu Kitchen

Eteläamerikkalaiseen ja etenkin perulaiseen ruokaan erikoistunut Pastor puolestaan tarjoaa kympillä talon ceviche-lajitelman, joka pitää sisällään tuoretta lohta, käsinkuorittuja katkarapuja, korianteria, punasipulia ja rapeaa maissia. Pastorissa on tarjolla myös viiden ruokalajin maistelumenu, jonka hinta on 50 euroa.

Merellisessä Salutorgetissa herkutellaan kympin blineillä sekä 50 euron menukokonaisuudella. Viiden ruokalajin illalliseen sisältyy muun muassa friteerattua mustekalaa, grillattua turskaa rapukastikkeella sekä wagyu-härkää.

Tsekkaa kaikki menutarjoukset ja varaa pöytä: Luxeat.fi
 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi