Nuuksioon nousee maailman mittakaavassa täysin poikkeuksellinen ravintola - tulee "menemään täysin metsään!"

Suomen ensimmäinen metsäravintola Nielu tarjoilee huipputason pitkän illallisen metsän antimista.

Kuva: Santeri Stenvall

Nuuksioon nousee kesällä huippuravintola Nielu, jonka ravintolasali tulee sijaitsemaan keskellä metsää. Sen lisäksi, että jopa maailman mittakaavassa poikkeuksellinen ravintola haluaa tarjota hyvää ruokaa ainutlaatuisessa ympäristössä, se haluaa myös herättää asiakkaissaan ajatuksia luontosuhteesta.

Asiakkaat suoraan luontoon

Kaikki lähti siitä, kun Valtteri Sinkkonen halusi miettiä tyypillisen ravintolakokemuksen uusiksi. Villiyrtteihin hurahtanut kokki työskenteli kaupungin huippuravintoloissa ja toimitti niihin samalla villiyrttejä Yrttipojat-yrityksen kautta.

“Silloin mietin, että ravintolat haluavat tuoda metsäiset elementit lautaselle, niin miksi ei viedä asiakkaita suoraan luontoon?”

Nielussa nautitaan huolella valittuja pientuottajaviinejä.
Nielussa nautitaan huolella valittuja pientuottajaviinejä. Kuva: Santeri Stenvall

Vuonna 2019 Nielu järjestettiin ensimmäisen kerran taide- ja illallistapahtumana - ja se oli menestys! Päivässä loppuunmyyty ravintola keräsi ylistystä ja moni kävijä kertoikin sen olleen heidän ikimuistoisin ravintolakokemuksensa.

Ideaa oli pakko lähteä jalostamaan eteenpäin.

Täysin uniikki projekti

Kesällä Nuuksioon aukeavan Nielu-ravintolan illallinen rakentuu Sinkkosen keräämien villiyrttien ja kotimaisten raaka-aineiden ympärille. Viiden ruokalajin menun voi valita järvikalalla ja riistalla ryhditettynä tai vegaanisena.

Illallisen kanssa tarjoillaan Soil Wine Groupin tarkoin valitsemia pientuottajaviinejä. Viinit edustavat viinin tekoa luonnollisimmillaan ja puhtaimmillaan, ilman turhia teollisia lisäyksiä. Makupareissa korostamme yllätyksellisiä, aitoja ja harmonisia makuja.

Maailman mittakaavassa projekti on uniikki, sillä yksittäisiä popup-kattauksia lukuunottamatta, pitempiaikaisesti toimivaa ravintolasalia ei tiettävästi ole aikasemmin viety metsään, jossa luonnon oma miljöö toimii ravintolan seininä ja kattona.

Valtteri Sinkkonen on mies Nielun idean takana.
Valtteri Sinkkonen on mies Nielun idean takana. Kuva: Santeri Stenvall

Nielu toteutetaan uudestaan entistä kunnianhimoisempana, kun muun muassa Valkoisen Salin yrittäjinä toimivat Alvar Tallskog ja Ville Tikkanen lähtevät mukaan Nielun ravintoloitsijoiksi. Nielun keittiöstä löytyy Sinkkosen lisäksi enemmänkin rautaista osaamista, sillä kokkitiimissä on mukana monista helsingin huippuravintoloista tutut Santeri Stenvall, Oliver Hurskainen ja Markus Heinonen.

Ravintola, joka menee täysin metsään

Tunnelma Nuuksion kansallismaisemaan nousevassa  ravintolasalissa tulee olemaan poikkeuksellinen. Suomalaisilla on aina ollut oma syvällinen suhteensa metsään ja Nielu pyrkii löytämään uusia väyliä yhteyden luomiseksi luontoon.

Viimeaikoina metsien tärkeys on noussut yhä vahvemmin keskusteluun ilmastonmuutokseen ja biodiversiteettiin liittyvissä kysymyksissä. Jokaista ravintolan tarjoilemaa ruokalajia kohden suojellaan neliömetri suomalaista hakkuu-uhan alla olevaa ikimetsää Suomen Luonnenperintösäätiön kautta.

“Saamme metsästä antimia lautasille, joten on vähintään kohtuullista on että annetaan myös takaisin luonnolle”, Sinkkonen kertoo.

Nielun menu perustuu villiyrtteihin ja kotimaisten tuottajien raaka-aineisiin.
Nielun menu perustuu villiyrtteihin ja kotimaisten tuottajien raaka-aineisiin. Kuva: Santeri Stenvall

Vaikka illalliseen metsässä normaalin ravintolasalin sijaan liittyy paljon mietittävää, Valtteri toteaa pilke silmäkulmassa, että liian vakavissaan hommaa ei pidä ottaa.

“Tämä ravintolahan tulee joka tapauksessa menemään täysin metsään!”

Nielu metsäravintola Nuuksiossa heinä-elokuussa. Varaukset aukeavat TableOnlinen kautta 26.5 keskiviikkona klo. 12:00.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi