Ravintola Olo täyttää 15 vuotta: Tiesitkö nämä faktat suosikkiravintolan historiasta?

Viisitoista vuotta täyttävän ravintola Olon historiaan on mahtunut paljon värikkäitä käänteitä.

Kuva: Olo

Kokosimme yhteen merkittävimpiä hetkiä suosikkiravintolan vuosien varrelta aina aloitusvuosista tähän päivään.

Fakta 1: Olon konseptiin ei aluksi uskottu

Ravintola Olon tarina sai alkunsa vuonna 2006, kun Pekka Terävä ja Petri Lukkarinen perustivat ravintolan Pohjoisesplanadille. Tuohon aikaan Olo oli Suomen ensimmäinen pohjoismaisiin makuihin menunsa perustava ravintola, eikä kovin moni uskonut pohjoismaisen trendin kantavan.

”Olimme jo aiemmin suunnitelleet pohjoismaista konseptia ja meitä neuvottiin, että tehkää ranskalais-pohjoismaista. Maineen ja kunnian myötä ihmiset alkoivat ottaa Olon omakseen ja samalla alkoi puhe lähiruoasta, ekologisuudesta, ilmastosta. Nythän nämä asiat ovat jatkuvasti esillä julkisuudessa”, ravintoloitsija Pekka Terävä kertoo.

Ravintola Olon tunnelma pitää jokaisen kokea itse.
Ravintola Olon tunnelma pitää jokaisen kokea itse.

Fakta 2: Maailman kärkikaartia

Vaikka Olon alku oli täynnä epäilyksiä, vuosien varrella ansaitut palkinnot puhuvat omaa kieltään ravintolan erinomaisuudesta. Vuonna 2009 Suomen Gastronominen seura palkitsi sen Vuoden Ravintola -tittelillä, ja muutama vuosi myöhemmin Olo palkittiin ravintola-alan himoituimmalla tunnustuksella, Michelin-tähdellä. Ravintola on säilyttänyt Michelin-tähtensa tästä vuodesta lähtien.

Viitentoista vuoteen on mahtunut myös maailman parhaimpia ravintoloita esiin nostavat TripExpert 2018 Experts Choice ja TripExpertin Best of Helsinki -tunnustukset.

Olon skandinaavinen menu on rakennettu tuttujen pohjoismaisten raaka-aineiden ympärille.
Olon skandinaavinen menu on rakennettu tuttujen pohjoismaisten raaka-aineiden ympärille. Kuva: Olo

Tänä vuonna Olo nostettiin ainoana suomalaistavintolana maailman arvostetuimpien ravintolalistausten joukkoon lukeutuvalle Opinionated About Dining (OAD) -listalle sijalle 85. OAD:n ravintolalistaukset perustuvat yli 6 000 rekisteröityneen arvioijan tekemiin yli 200 000 ravintola-arvioon. Mukana on ammattilaisia ja harrastajia, jotka nauttivat ravintoloissa 100–150 ateriaa vuodessa.

”Tällainen kiitos vierailtamme lämmittää suuresti. Harkiten valitut raaka-aineet ja yksityiskohtainen käsityö ovat ravintolamme kulmakiviä. OAD:n listamenestyksen jälkeen on ilo jatkaa työtä täällä Olossa ja kehittää itseämme entisestään. Tästä on mieletöntä jatkaa eteenpäin”, Olon keittiömestari Tuomas Vierelä kertoo ravintolan tiedotteessa.
 

Fakta 3: Ravintoloitsija aito ritari

Jos ravintola itsessään on palkittu useampaan otteeseen, niin on myös Olon ravintoloitsija Pekka Terävä.

Pekka Terävä on palkittu vuosien varrella useammalla arvostetulla tittelillä.
Pekka Terävä on palkittu vuosien varrella useammalla arvostetulla tittelillä. Kuva: Pekka Terävä

Vuonna 2014 Suomalaiset keittiömestarit ja kokit valitsivat Terävän 'Kokkien kokiksi', ja muutama vuosi myöhemmin hän sai tunnustusta pohjoismaisen ruokakulttuurin eteen tehdystä työstä Stockholm Culture Awards -palkinnolla.

Vuonna 2018 Terävä sai Ranskan valtiolta kunnianosoituksena Ordre Du Mérite Agricole -ritarin arvon.
 

Fakta 4: Oma valmisruokasarja

Vaikka ravintolassa käyminen on aina ihana elämys, aina se ei ole mahdollista.

Keväällä Olon annokset tuotiin ryminällä kotikeittiöihin, kun Pekka Terävän suunnittelema Olo Creative Kitchen -valmisruokasarja lanseerattiin. Idea omaan valmsiruokasarjaan sai alkunsa K-Citymarket Tammiston kauppiaan ehdottamasta yhteistyöstä. Lockdownin alkumetreillä ilmoille heitetyn ehdotuksen kanssa ei aikailtu, vaan pyörät laitettiin pyörimään välittömästi.

Olon valmisruokasarja tuo ravintolan maut kotikeittiöön.
Olon valmisruokasarja tuo ravintolan maut kotikeittiöön.

”Halusin tuoda annoksiin makua, joka saa tuntumaan kuin olisi meillä Olossa syömässä̈. Testasimme ja kehitimme makuja, rakennetta ja valmistustekniikkaa”, Terävä kertoo.

Olo tarjoaa myös kotiin noudettavaa Olo Dine at Home -menua.
 

Fakta 5: Kustantanut uniikin ruokakirjan

Harva ravintolakonserni kustantaa kirjoja, mutta Olo Group on poikkeus. Viime syksynä julkaistiin nimittäin Terävän ja valokuvaaja Juha-Pekka Laakion ruokakulttuurin puolesta puhuva Final Cut -teos. Kuvataiteellisista lähtökohdista tehty teos ylistys ruoalle, käsityölle ja elämän kauneudelle - Final Cutin kuvissa ei ole rekvisiittaa tai kulisseja, vaan pääosassa kirjassa ovat maalauksia ja veistoksia muistuttavat ruoka-asetelmat.

Uniikkia teosta on painettu 500 numeroitua kappaletta.>
 

Fakta 6: Nimen taustalla mielenkiintoinen tarina

Olon nimi on lyhyt ja ytimekäs, mutta mistä se on oikein peräisin. Vuonna 2019 julkaistussa Helsingin Sanomien artikkelissa Pekka Terävä kertoi nimen olleen peruja ajalta, jolloin hän oli mukana suunnittelemassa Silja Linen ravintoloiden uudistusta. Olo oli työnimi, jota kokki käytti kymmenissä ravintolaprojekteissa lähinnä siitä syystä, että se oli helppo lausua äidinkielestä riippumatta.

Kun työt laivalla loppuivat ja oman ravintolan perustaminen alkoi kyteä mielessä, Olo nousi jälleen esiin - ja loppu on historiaa.

 

Mitkä ravintolat ovat Pekka Terävän suosikkeja? Lue myös: Kunnon pihvipaikka ja todellinen kätketty helmi - huippukokki Pekka Terävä listasi ravintolasuosikkinsa

2 kommenttia

Raflax

29.8.2021 20:50

Kiitos hyvästä jutusta! Huomiona, että Olo perustettiin Kasarmikadun ja Rikhardinkadun kulmaan (nykyisen Nuden paikalle) eikä Pohjoisesplanadille, jonne se muutti myöhemmin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

SaraPepp

16.12.2021 01:16

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://SaraPeppus.goshrink.com

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi