Robottibussit tulevat Helsingin kaduille elokuussa

Metropolian hanke kokeilee automaattibusseja liikenteessä. Kyyti on maksuton.

Kuva: EasyMile

Automaattiset yhdeksän hengen robottibussit tulevat kaduille kokeilumielessä elokuussa. Pikkubusseilla aiotaan kehittää uusia ratkaisuja kaupunkiliikenteeseen. Bussit ovat kustannustehokkaita ja vähäpäästöisiä ja voivat tuoda helpotusta liikenteen globaaleihin haasteisiin. Bussit liikkuvat Helsingissä koekäytössä. Helsingin jälkeen bussit siirtyvät Espooseen elo-syyskuuksi ja loka-marraskuuksi Tampereelle, jossa ne operoivat ensilumiin asti.

Kaksi robottibussia aloittavat liikennöinnin heinä-elokuussa Helsingin Hernesaaren alueen kaduilla. Reitit kulkevat Löylystä venesatamaan. Matkat ovat ilmaisia ja kulkuvälineessä on mukana henkilö, joka tarvittaessa tarttuu puikkoihin ja päästää matkustajat ulos.

Robottibussit ovat osa SOHJOA-hanketta. Busseja operoi ja koordinoi Metropolia Ammattikorkeakoulu ja myös Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on mukana hankkeessa ja on myöntänyt hankkeelle kokeiluluvat. Kokeilujen kautta pyritään löytämään kaupunkiliikenteen sujuvuuden, turvallisuuden sekä matkustajien käyttökokemuksen kannalta parhaat lähitulevaisuuden sovelluskohteet automaattibusseille.

Hankkeen yksi päätavoitteesta on luoda suomalaisille yrityksille niin sanottu innovaatioalusta kehittää uusia tuotteita ja palveluita.

Robottibusseja kokeiltiin Suomessa ensi kerran kesällä 2015 Vantaan Kivistön asuntomessujen yhteydessä. Nyt samanlaisilla EasyMile EZ10-busseilla siirrytään seuraavaan kehitysaskeleeseen, joka tarkoittaa käyttötestejä tieliikenteessä.

Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri toivottaa bussit virallisesti tervetulleiksi tiistaina 16. elokuuta, mutta kokeiluliikennöinti alkaa jo ennen tätä.

"Helsinki haluaa olla kansainvälisesti tunnettu kehittämis- ja kokeiluympäristö uusille fiksuille tuotteille ja palveluille, kuten älykkään urbaanin liikkumisen ratkaisuille. SOHJOA-hanke on uusien liikkumisratkaisujen kehityksen kärjessä. Robottibussit voisivat tuoda ratkaisun moneen kaupunkiliikenteeseen liittyvään haasteeseen ja tarpeeseen. Toivotamme automaattiset bussit ja niiden ympärille teknologioita ja palveluja kehittävät yritykset ja tutkimustahot tervetulleeksi Helsinkiin kokeilemaan ja kehittämään", Sauri sanoo.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi