Rosso on muisto vain – Tampereen Koskenrantaan avataan ravintola, joka on myös kahvila ja herkkukauppa

Hyvästi, legendaarinen Koskipuiston Rosso, tervetuloa ravintola Puisto.

Tampereella Hämeensillan kupeessa valmistuu paraikaa uusi ravintola. Se eroaa tavallisesta ravintolasta siinä, ettei se ole pelkkä ravintola. Puisto on kahvila, ravintola ja delikauppa, joka pyrkii siihen, että se pystyisi palvelemaan kaikkia kaupunkilaisia aamusta iltaan. Ravintolalla on kaupungin takuulla messevimmät näköalat (ja terassipöydät, jotka tosin tulevat vasta ensi kesänä) suoraan Hämeensillalle, Tammerkosken pyörteisiin ja kauniiseen Koskipuistoon. Tämän ikonisempaa ravintolasijaintia saa Tampereelta hakea.

Paikalla palveli vuosikausia legendaarinen Koskipuiston Rosso, joka oli kieltämättä parhaat päivänsä jo nähnyt. Massiivisen remontin jälkeen ovet narahtelevat pikku hiljaa auki uuteen ravintola Puistoon, jonka avajaisia vietetään kuun vaihteessa. Meneillään ovat koeasiakastestit, joiden avulla Puiston toimintaa viilataan vielä toimivammaksi.

"Meillä oli tänä aamuna syömässä joukko lapsia, joiden on allergioidensa vuoksi vaikea löytää syötävää. Seuraavaksi tilaan tulee asiakkaita, jotka testaavat maksamista. Palautetta kysytään kaikilta", kertoo ABC- ja ravintolakaupan toimialajohtaja Anna Mari Koutroukides Pirkanmaan Osuuskaupasta.

Uusi rakennus on reilusti edellistä isompi, modernimpi ja valoisampi. Suuret ikkunat avaavat mahtavat näkymät Tampereen keskustaan ja puistoalueelle, ja sisustus on pelkistetyn moderni. 

Ravintolan yläkerrassa on delipuoti ja kahvila, jonka herkkuja notkuvat vitriinit näkyvät suurien lasi-ikkunoiden läpi suoraan Hämeenkadun vilinään. Kahvilasta voi ostaa kahvilatuotteita, salaattilounasta ja pizzaa, herkkukaupasta vaikkapa ainekset piknikille viereiseen puistoon. Vaikka kaupan ja kahvilan yhdistelmä tuo ensin mieleen huoltoaseman, ovat hyllyjen valikoimat kaikkea muuta kuin huoltsikkaosastoa: tuoreita hedelmiä, eksoottisia hilloja, juustoja, keksejä ja muita herkkuja. Kaupan nimi onkin Puiston Herkku. 

Alakerran ravintolan ruokalistalla on useampi menu, joista löytyy myös hyvin suunnitellut kasvis- ja vegaanivaihtoehdot. Menut maksavat 43-55 euroa, ja ne pitävät sisällään ainakin neljä ruokalajia ja juustot. Viinipaketit menuille maksavat 40 euroa. Alkuruoat maksavat alle 10 euroa, leivät ja salaatit 10–15 euroa, pastat ja risotot 12–17 euroa, pizzat alle 15 euroa, pääruoat grillistä 16–27 euroa ja jälkkärit alle kympin. Lapsille ei ole omaa ruokalistaa, vaan alle kaksivuotiaat syövät ilmaiseksi ja alle 10-vuotiaat puoleen hintaan.

Puisto ei ole ihan tavallinen S-ryhmän ravintola: sillä on koko liuta paikallisia, brändättyjä tuotteita, joita myydään delipuodissa kahvilan yhteydessä. Löytyy Pirkanmaan paahtimon paahtamaa Puisto-kahvia, Dammenbergin tehtaan Puisto-suklaata Lempäälästä, valikoima itse tehtyjä jäätelöitä, omat viinit ja myös Fiskarsin panimon panemaa Puisto-olutta. Lehdistötilaisuudessa ihmetellään, miksei olutta tehdä paikallisessa panimossa.

"Olemme tehneet paljon yhteistyötä pirkanmaalaisten panimoiden kanssa. Halusimme korostaa ruoan ja oluen yhdstämistä, ja Fiskarsin panimon panimomestari on erikoistunut siihen", kertoo Pirkanmaan Osuuskaupan ruoan kehityspäällikkö Harri Harjula.

Osa ravintolaruoan raaka-aineista tulee puolestaan aidosti läheltä: kala nostetaan Pyhäjärvestä, juustot tehdään Mouhijärvellä ja liha kasvatetaan Kangasalla.

“Paikalliset toimittajat ovat meille tärkeitä. Täällä osataan varmasti kertoa, mistä mikäkin raaka-aine tulee”, Koutroukides sanoo.

Rossosta Puistossa muistuttaa kevyt italialishenki: kinkkuja leikataan italialaisella kinkkuleikkurilla, ja listalta löytyy edelleen pizzaa. Ravintolaan on hankittu kaksi massiivista, italialaista puu-uunia pizzanpaistoa varten. Yläkerran uunissa tehdään palapizzaa paikan päällä tai mukaan (palapizzaa on kuulemma kulmille toivottu, etenkin sen jälkeen kun Hämeenkadun Pizzarium sulki ovensa), alakerrassa à la carte -listalle.

Puisto aukeaa arkiaamuisin jo puoli kahdeksalta ja on auki arkisin iltakymmeneen, viikonloppuisin yhteentoista – kunhan keskiviikkoiltana ensin päätetään, minä päivänä se aukeaa. 

Ravintola Puisto, Koskipuisto, Tampere. Avataan syys-lokakuun vaihteessa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi