Kun ruokatoimittaja ja -valokuvaaja Mari Moilanen etsii sopivaa ravintolaa, viinilistan olisi syytä olla kunnossa - jos se ei vakuuta, Moilanen jättää ravintolan väliin. Hyvän ruoan ja viinin lisäksi sopivaa ravintolaa valittaessa on myös ehdottomasti plussaa, jos ruokatoimittajan pieni, kolmikiloinen Onni-koira on tervetullut mukaan.
“Lisäksi tykkään käydä syömässä extempore-meiningillä, ja se Helsingin ravintolaskenessä harmittaa, että varaus suosikkipaikkoihin pitäisi tehdä viikkoja aiemmin”, Moilanen harmittelee.
LUE MYÖS: Latitude 25 Omakase on ilmiö, johon kaikki haluavat nyt mukaan
City pyysi hyvän ruoan ystävänä tunnettua Moilasta paljastamaan kolme tämän hetken ravintolasuosikkia, ja tulokset ovat tässä. Nämä paikat kannattaa painaa mieliin seuraavaa ravintolareissua silmällä pitäen.
Mari Moilasen TOP3 suosikkiravintolat
Vinkkeli
Aina ravintolailtaa ei halua suunnitella viikkoja etukäteen, ja kun tällainen spontaani ravintolareissu koittaa, Moilanen suuntaa usein Kaartinkaupungissa sijaitsevan klassikkoravintola Vinkkelin tiskille - siihen kun pääsee lähes aina lyhyelläkin varoitusajalla.
“Siinä sitten nautitaan rennosti juomia ja ruokia pitkän kaavan mukaan sympaattisen omistaja-Antin (Uusitalon) kanssa viineistä ja maailmanmenosta rupatellen”, Moilanen perustelee valintaansa.
Rennon tunnelman lisäksi vuodesta 2016 asiakkaita rautaisella otteella palvellut Vinkkeli on vakuuttanut Moilasen kaikessa tekemisessään.
“Vinkkelissä kaikki on priimaa: ruoka, viinit, miljöö ja palvelu. Valkoisista pöytäliinoista ja fiinistä tunnelmasta huolimatta ruoka on sopivalla tavalla rustiikkista, mikä on mieleeni.”
Ravintolan ykkösruokalajikin on jo selvillä.
“Vinkkelin silkkiset keitot hurmaavat aina!”
Toca
Unioninkadulla sijaitseva italialais-suomalainen Toca vei Moilasen sydämen heti ensipuraisulla vuosia sitten, mutta nykyisin ravintolaillalliset tässä paikassa ovat harvassa. Syy tähän valitettavaan tosiasiaan löytyy yksinkertaisesti siitä, että Toca on hurmannut Moilasen lisäksi muidenkin hyvän ruoan ystävien sydämet: ravintola on lähes aina täyteen buukattu, eivätkä spontaanit illalliset onnistu.
“Mutta aina kun käyn, olen äärettömän ilahtunut”, Moilanen iloitsee.
Erinomaisista illallista on kiittäminen ravintoloitsijapariskuntaa, joista Gennaro “Kentsu” Oliviero kokkaa visuaalisesti näyttäviä ja aina yhtä laadukkaita annoksia salissa pyörivän Elina Valorannan sovittaessa annoksiin moitteettomasti italialaisia viinejä ja oluita.
“Tocassa olen kokenut sellaista makujen, värien ja raaka-aineiden ilotulitusta, että oksat pois!”
Hyvän ruoan ja moitteettomien viinien lisäksi Moilasta miellyttää Tocassa sen rouhea ravintolasali ja letkeä tunnelma: Tocassa naapuripöydässä istuvien kanssa moikkaillaan, ja täydestä ravintolasalista huolimatta Valorannalla on aina aikaa istahtaa hetkeksi pöytään ja kertoa mielenkiintoisia tarinoita viinien takaa.
“Illan päätteeksi Kentsun ja Elinan chihuahua-koirat saapuvat saliin. Pisteet ravintola saa luonnollisesti myös siitä, että asiakkaiden hyvinkäyttäytyvät karvakuonot ovat aina tervetulleita mukaan illalliselle.”
Ravintola Ilves
Ravintolasuosikkilistan tuorein löytö on Ravintola Ilves, jota Moilanen on monien muiden tapaan pitänyt vain kaljaa ja rokkiruokaa tarjoilevana kuppilana, jossa asiakkaina notkuvat eilispäivän nahkahousuiset rokkarit. Tämä harhakäsitys on aika korjata - ja äkkiä - sillä näin ei todellakaan ole!
“Ravintola satsaa kotimaisista raaka-aineista valmistettuun vastuulliseen ruokaan ja mätsää annoksille mielenkiintoisia, kukkaroystävällisiä viinejä”, Moilanen perustelee ja lisää, että nahkahousurokkareiden sijaan asiakkaina on pariskuntia, niin nuoria kuin vanhojakin, sekä erikokoisia seurueita. Ja koiria, joille tarjoilija kiikuttaa oitis vettä ja sallittaessa myös herkkuja.
Pitkän historian omaava, vuonna 1932 perustettu Ravintola Ilves onkin kohde, johon Moilanen suuntaa useimmiten hetken mielijohteesta työviikon Onni-koira kainalossa.
“Otan porukalla pöydän täyteen listan alkupaloja: monenmoisia bistroherkkuja, kuten tartaria, burrataa, cevicheä, pikkelöityjä kasviksia, leikkkeleitä ja jumalaisia frittiruusukaaleja. Monesti tämä setti riittää, ainakin jos nauttii vielä juustot sekä päälle jonkun makean päätöksen”, ruokatoimittaja kertoo ja lisää, että sekä alku-, pää- kuin jälkiruoista löytyy myös vegaanisia annoksia.
“Ilveksen tunnelma on mutkaton, palvelu pelaa ja kukkarokin kiittää.”
Lue myös nämä aiemmin juttusarjassa ilmestyneet artikkelit:
- Michelin-kokki Jouni Toivanen vinkkaa: Täältä löytyy Helsingin paras lounas ja kaupungin laadukkain sushi!
- Viinituntija paljastaa suosikkiravintolansa - yksi tekijä nostaa Master of Wine Heidi Mäkisen illalliselämyksen "korkeisiin sfääreihin"
- Tampereen hulluttelevin ravintola saa suositun ruokabloggarin joka kerta hämilleen: “Anteeksi, mitä tämä siis oli?”
- Suosikkibloggari paljastaa lempiravintolansa: “Rakastan joka solulla”
- TOP 3: Serko Rantasen suosikkiravintoloita yhdistää aitous: "Aina ei tarvitse mennä maailman trendien ja villitysten mukaan"
- Markus Maulavirta listasi suosikkinsa - kolme ravintolaa, jotka ovat jääneet huippukokin mieleen: “Vekkulimaista”
1 kommentti
drift hunters
25.11.2021 11:20
Ulkona syöminen on aina parasta. Rakastan hengailua ystävien kanssa ulkona.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin