Satavuotias hapanjuuri on Dylan Marmoripihan tarkoin varjeltu salaisuus - tämän lounaspaikan focaccia täytyy kokea itse!

Helsingin ydinkeskustan lounaspaikassa leipä leivotaan sata vuotta vanhaan hapanjuureen.

Kuva: Dylan Marmoripiha

Ainahan se on mielessä - nimittäin lounas! Jos etsit Helsingin keskustasta erinomaista lounaspaikkaa, kannattaa katse suunnata Stockmannia vastapäätä sijaitsevaan Dylan Marmoripihaan.

Laajan salaattipöydän ja herkullisen lämminruokavalikoiman lisäksi tähän lounasravintolaan kannattaa matkata kauempaakin maistelemaan paikan erikoisuutta; satavuotiaaseen hapanjuureen leivottua focaccia-leipää.

Hapanjuuri kulkenut sukupolvelta toiselle

Sen lisäksi, että hapanjuuresta valmistettu leipä on äärimmäisen herkullista, sen alkuperään liittyy kertomisen arvoinen tarina. Dylan Marmoripihan ravintolapäällikkö Eerika Peräsalon mukaan ravintolassa käytettävä taikinajuuri on peräisin erään itäsuomalaisen isoäidin leipätiinusta, jota on perinteiseen tapaan säilytetty talon vintillä.

“Ajan henkeen sopivasti isoäiti on jakanut juurta eteenpäin perheelleen ja tutuilleen, ja näin se on kulkenut suvussa sukupolvelta toiselle”, Peräsalo kertoo Citylle.

Kuva: Dylan Marmoripiha

Sata vuotta myöhemmin juuri päätyi Marmoripihalle keittiömestari Peter Ahdin mukana.

“Peter on myös vapaa-ajallaan intohimoinen hapanjuurileipuri, jolle tämän taikinajuuren on aikoinaan kyseisen isoäidin jälkeläinen antanut lahjaksi.”

"Nirso, mutta palkitseva kaveri"

Marmoripihalla hapanjuuri on kovassa käytössä, sillä focaccia-leipää on tarjolla lounaalla joka päivä. Keittiössä leipää leivotaan tarpeen mukaan kerran tai kaksi viikossa, mutta paistaminen tapahtuu aina päivittäin,; asiakkaat pääsevät nauttimaan aina tuoretta, vastapaistettua leipää.

“Taikinajuureen leipominen sopii ravintolamaailmaan hyvin, sillä hapanjuureen leivotulle leivälle tekee vain hyvää seistä kylmässä päivän pari ennen paistamista”, Peräsalo kertoo.

Kuva: Dylan Marmoripiha

Jotta hapanjuuresta pystytään valmistamaan herkullista leipää, siitä pitää pitää myös huolta. Se tarvitsee tarkan määrän valoa ja lämpöä, ja lisäksi sen ruokkiminen on äärimmäisen tarkkaa puuhaa.

“Hapanjuuri on nirso, mutta palkitseva kaveri keittiössä”; Peräsalo kiteyttää.

Keskustan laajimpia salaattipöytiä

Hapanjuuren käyttäminen on Peräsalon mukaan hyvä esimerkki siitä, miten Dylan Marmoripihassa kunnioitetaan puhtaita, rehellisiä raaka-aineita.

Etenkin keskusta-alueella asiakaskunta on ravintolapäällikön mukaan todella hyvin perillä terveelliseen ravintoon ja ympäristöön liittyvistä kysymyksistä, ja lounaspaikka pyrkii vastaamaan tähän kysyntään parhaalla mahdollisella tavalla.

“Meillä on yksi keskustan laajimmista salaattipöydistä, ellei jopa laajin, ja pyrimme tuomaan nämä arvot esille myös tarjoamissamme salaateissa."

Kuva: Dylan Marmoripiha

"Vältämme lounaspaikassa parhaamme mukaan liian prosessoitujen tuotteiden käyttämistä, eikä salaattipöytämme raaka-aineet tule säilyketölkeistä tai pakastepusseista, vaan hyödynnämme kauden tuoreita kasviksia sekä niistä luonnostaan löytyviä makuja ja komeaa ulkonäköä", Peräsalo kertoo.

Ravintolassa panostetaan lisäksi kovasti myös kasvisruokaan, ja mikäli vegaanista ruokaa ei suoraan päivän menusta löydy, saa lämpimän ruoan aina samaan hintaan keittiöstä pyytämällä.

“Ja tämän kaiken lisäksi saa lounaan lomassa nauttia Alvar Aallon suunnittelemista komeista puitteista suihkulähteen liplattaessa hennosti”, Peräsalo lisää vielä yhden syyn siihen, miksi lounasta kannattaa lähteä nauttimaan juuri Marmoripihalle.

Dylan Marmoripiha tarjoaa lounasta arkisin kello 10.30-14.00.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi