Elannon entisen leipätehtaan uumenista löytyy hurmaava lounasravintola Bruket Cafe

Bruket Cafen keittiössä käytetään runsaasti kasviksia ja päivittäin on tarjolla vähintään yksi vegaaninen ja yksi gluteeniton annos.

Bruket Cafen lounaalla on huomioitu monenlaiset erityisruokavaliot.
Bruket Cafen lounaalla on huomioitu monenlaiset erityisruokavaliot. Kuva: Bruket Cafe

Elannon entisestä leipätehtaasta on kehkeytymässä eläväinen kulttuurikeskittymä. Talossa toimii muun muassa Kulttuurikeskus Caisa sekä elokuvateatteri Kino Sheryl. Marraskuussa Leipätehtaan toisessa kerroksessa avattiin lounasravintola Bruket Cafe.

Bruket Cafen lounastarjonta on suunniteltu leipätehtaan alueen toimijat huomioiden. Samassa pihapiirissä toimii muun muassa Oopperan Balettioppilaitos, tanssikoulu StepUp School sekä erilaisia mainostoimistoja, joten lounasannokset on suunniteltu ravitseviksi ja terveelliseksi monenlaiset erityisruokavaliot huomioonottaen.

Lounaaseen kuuluu freesi salaattipöytä sekä päivän keitto ja parin euron lisähintaan tarjolla on kaksi päivittäin vaihtuvaa lautasannosta. Joka päivä on saatavilla vähintään yksi vegaaninen sekä yksi gluteeniton annos.

Lounasmenu on keittiöpäällikkö Matias Konttisen käsialaa. Konttisen keittiössä suositaan kauden kasviksia, ja annosten viimeistelty maku sekä esillepano kielii siitä, että hänellä on kokemusta myös fine dining -puolelta.

Hokkaido-kurpitsapasta on koristeltu kuivatuilla kukilla.
Hokkaido-kurpitsapasta on koristeltu kuivatuilla kukilla. Kuva: Kaisa Paavilainen

Esimerkiksi haastattelupäivänä nautittu vegaaninen hokkaido-kurpitsapasta kirkkaine väreineen ja syötävine kukkineen toi piristävää väriä marraskuun harmauteen. Eikä annos suinkaan ollut mikään tavanomainen kurpitsapasta. Pasta Factoryn tuorepastan höysteenä oli kurpitsaa kolmella tapaa, ja viimeisen silauksen antoi marjaisa kuningattaren viinietikka.

Hävikkilounaat puoleen hintaan

Bruket Cafessa pyritään vähentämään ruokahävikkiä myymällä lounasajan päätyttyä yli jääneet lounasannokset puoleen hintaan kotiin vietäväksi.

“Jos ei vaikka jaksa työpäivän jälkeen tehdä kotona ruokaa, niin voi sitten napata vitriinistä valmiit annokset mukaan”, sanoo Saila Sirkiä, yksi Bruket Cafe & Cateringin kolmesta osakkaasta.

Sirkiä kertoo ekologisten arvojen olevan muutenkin tärkeässä roolissa Bruket Cafen toiminnassa. Esimerkiksi istuimina käytetään vanhoja koulutuoleja, jotka on hankittu kierrätysryhmistä ja nettikirppareilta.

Vanhoissa koulutuoleissa on ajan patinaa.
Vanhoissa koulutuoleissa on ajan patinaa. Kuva: Bruket Cafe

Iso osa lautasista ja aterimista on peräisin Sirkiän edellisestä yrityksestä, Vallilan Stoori -kirpputorilta. Lounastaja saattaa saada eteensä myös lautasen Sirkiän vanhempien vanhasta kihla-astiastosta.

“Emme halunneet ostaa kaikkea uutena. Eikä kaiken aina tarvitse olla ihan samanlaista, astiat voivat olla vähän eri pariakin. Siitä tulee sellainen rento fiilis”, Sirkiä sanoo.

Annokset tarjoillaan kauniilta kierrätyslautasilta.
Annokset tarjoillaan kauniilta kierrätyslautasilta. Kuva: Bruket Cafe

Asiakkaatkin tuntuvat tykästyneen vanhoihin astiastoihin. Etenkin catering-keikoilta on tullut positiivista palautetta sympaattisista retroastioista.

“Häissä ja perhejuhlissa monet ovat olleet ilahtuneita, että käytössä on persoonallisia ja erilaisia astioita, joista herää nostalgisia muistoja.”

Työkokeilijat ansaitsevat mahdollisuuden

Bruketin ravintoloitsijat ovat halunneet tarjota mahdollisuuden myös pitkäaikaistyöttömille ja koulutuspaikkaa vailla oleville työkokeilijoille, joilla saattaa olla erilaisia haasteita työharjoittelupaikan saamisessa.

Sirkiä on työskennellyt aiemmin muun muassa erityisammattioppilaitoksessa sekä nuorten työpajoilla, joten ilmiö on hänelle tuttu.

“Nuorten, joilla on vaikka jokin vamma tai mielenterveysongelmia, on hankala saada työkokemusta, kun harjoittelupaikkoja on niin harvassa.”

Sirkiän kokemuksen mukaan moni työnantaja pelkää, että työkokeilijoiden ohjaamisesta koituisi liikaa vaivaa, eivätkä he siksi uskalla ottaa näitä nuoria töihin.

“Itse katson maailmaa niin, että jokaisesta työpaikasta löytyisi heille sopivia tehtäviä, eikä se edes vaadi niin paljon ohjausta kuin työnantajat usein luulevat.”

Bruket Cafe tarjoaa mahdollisuuksia myös työkokeilijoille.
Bruket Cafe tarjoaa mahdollisuuksia myös työkokeilijoille. Kuva: Bruket Cafe

Tällä hetkellä Bruket Cafessa on kaksi työkokeilijaa, mutta jatkossa paikkoja saattaa avautua myös useammalle harjoittelijalle. Ravintoloitsijat avaavat nimittäin tammikuussa alakertaan erillisen kahvilan, joka tulee palvelemaan myös iltaisin muun muassa Kino Sherylin ja Kulttuurikeskus Caisan asiakkaita.

Bruket Cafe, Kaikukatu 4 B (Leipätehdas, 2 kerros)

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi