Suomalaiset Michelin-tähdet löytyvät edelleen vain Helsingistä: Grön mukaan arvostettuun joukkoon

Michelin pitää silmällä myös turkulaista Kaskista, vaikkei tähteä vielä herunutkaan.

Grön on herkullinen ja vihreä.
Grön on herkullinen ja vihreä.

Legendaariset Michelin-tähdet jaettiin jälleen maanantai-iltana ja suomalaiset ravintolat pitivät pitkälti pintansa ja tasonsa oppaan silmissä. Uutena suomalaisravintoloista mukaan kiilasi yleisön ja kriitikoiden ylistämä helsinkiläinen Grön. Suomalaisravintoloista mukana ovat lisäksi Ask, Olo, Ora sekä Demo, joilla jokaisella on myös yksi tähti.

Innokkaimmat odottivat Grönin pääsevän tähtikerhoon jo viime vuonna, joten valinta ei tullut yllätyksenä tänä vuonna. Tosin Gröniä pyörittävät Toni Kostian ja Lauri Kähkönen sanovat Facebookin "kiitospuheessaan", etteivät osanneet alun perin odottaa tällaista arvostusta:

"Grönin tarina alkoi neljä vuotta sitten. Päätimme toteuttaa haaveemme kotimaisesta keittiöstä panostamalla laadukkaisiin raaka-aineisiin ja rentoon ilmapiiriin. Meille se oli hyppy tuntemattomaan eikä oltaisi ikinä osattu odottaa näin suurta arvostusta. Nyt Grön on saanut ensimmäisen Michelin-tähtensä. Tämä kansainvälinen tunnustus on kunnianosoitus suomalaiselle gastronomialle ja sille, että uskomalla omaan juttuun se myös toteutuu."

"Kiitos haastava suomalainen ilmasto ja säilykepurkit. Kiitos kaikille teille, jotka olette uskoneet meihin."

Uskoa löytyi ainakin Michelin-oppaan suunnasta.

“Olemme seuranneet ravintola Grönin kehitystä alusta asti. Se on upea, pieni paikka, jossa kasviksille annetaan yhtä suuri arvo lautasella kuin lihalle tai kalallekin. Paikan tunnusmerkki ovat luonnolliset, puhtaat maut”, Michelin Guide Nordic Countries 2018 -oppaan päätoimittaja Rebecca Burr kertoi Turun Sanomien haastattelussa.

Oman tähtensä pysyvyydestä joutui jännittämään todennäköisesti eniten Sasu Laukkosen vetämä Ora, sillä ravintola vaihtoi nimeä ja konseptia entisestä Chef & Sommelierista. Michelinin mukaan vaihdos oli onnistunut ja Ora sai pitää tähden.

Helsingin ulkopuolelle ei herunut tähtiä vieläkään. Turun Sanomien haastattelema pohjoismaisen Michelin Guiden päätoimittaja Burr kehuu turkulaista Kaskista “upeaksi paikaksi ja hienoksi bisnekseksi jo nyt” ja huomauttaa, että vaikkei tähteä Kaskikselle irronnutkaan, löytyy siitä silti maininta oppaassa. Kaskis on kerännyt kehuja kotimaassa, pitkät varausjonot ovat merkki suosiosta ja Suomen Gastronomien seura valitsi sen juuri vuoden ravintolaksi.

Viisi Tähteä -lehti huomioi, että helsinkiläisravintoloista paluun tehnyt Palace ei vielä ehtinyt mukaan tähtijahtiin, koska avasi vasta viime vuoden lopussa, vaikka tulee hyvin todennäköisesti ottamaan omansa tulevina vuosina.

Guide Michelinin vuotuiset julkistukset ovat yksi ravintola-alan keskeisimpiä kunnianosoituksia. Euroopan oppaassa on mukana 20 maata ja oppaan historia yltää aina 1930-luvulle.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi