Tällainen ruoka on Linnan juhlissa 2025 tarjoiltava Lemin särä

Tänä vuonna Linnan juhlien pöydässä maistetaan historiaa – yli tuhatvuotinen Lemin särä tarjoillaan juhlaillallisella perunalepuskan päällä.

Tänä vuonna presidentinlinnan juhlapöytään nousee pala eteläkarjalaista ruokaperinnettä. Vuoden 2025 Linnan juhlissa tarjoillaan Lemin särää, yli tuhatvuotista lammasruokaa, joka on yksi Suomen vanhimmista resepteistä.

Tuhatvuotinen resepti elää edelleen

Särän juuret ovat syvällä Etelä-Karjalassa. Se on yksinkertainen, mutta aikaa vaativa ruoka, jossa lampaanliha ja perunat hautuvat leivinuunissa koivukaukalossa jopa kymmenen tunnin ajan.

Tuloksena on murea liha, suolainen liemi ja pehmeiksi kypsyneet perunat.

Lemin särän salaisuus on hidas kypsytys, leivinuuni ja koivukaukalo. Särän valmistaminen ei ole siis hätähousujen hommaa.

Särä viittaa valmistusastiaan

Ruoan nimi tulee sen valmistusastiasta, särästä, joka on kostutettu koivukaukalo. Se asetetaan leivinuuniin leppäpulikoiden päälle, jotka tuovat lihaan savun makua.

Perinne kohtaa juhlapöydän

Kun Lemin särä nousee Linnan juhlien tarjottavaksi, se tuo juhlapöytään harvinaisen yhdistelmän historiaa, paikallisuutta ja hitautta.

Lemin särä saa juhlaillallisella kaverikseen toisen suomalaisen perinneruoan perunalepuskan eli perunasta valmistetun rieskan.