
Tänä vuonna presidentinlinnan juhlapöytään nousee pala eteläkarjalaista ruokaperinnettä. Vuoden 2025 Linnan juhlissa tarjoillaan Lemin särää, yli tuhatvuotista lammasruokaa, joka on yksi Suomen vanhimmista resepteistä.
Tuhatvuotinen resepti elää edelleen
Särän juuret ovat syvällä Etelä-Karjalassa. Se on yksinkertainen, mutta aikaa vaativa ruoka, jossa lampaanliha ja perunat hautuvat leivinuunissa koivukaukalossa jopa kymmenen tunnin ajan.
Tuloksena on murea liha, suolainen liemi ja pehmeiksi kypsyneet perunat.
Lemin särän salaisuus on hidas kypsytys, leivinuuni ja koivukaukalo. Särän valmistaminen ei ole siis hätähousujen hommaa.
Särä viittaa valmistusastiaan
Ruoan nimi tulee sen valmistusastiasta, särästä, joka on kostutettu koivukaukalo. Se asetetaan leivinuuniin leppäpulikoiden päälle, jotka tuovat lihaan savun makua.

Perinne kohtaa juhlapöydän
Kun Lemin särä nousee Linnan juhlien tarjottavaksi, se tuo juhlapöytään harvinaisen yhdistelmän historiaa, paikallisuutta ja hitautta.
Lemin särä saa juhlaillallisella kaverikseen toisen suomalaisen perinneruoan perunalepuskan eli perunasta valmistetun rieskan.





