Tässäkö Helsingin paras kiinalainen? Autenttisuus on Zhènin ehdoton valttikortti

Ravintola Zhèn tarjoilee autenttisia ruoka- ja juomaelämyksiä historiallisessa Navigatortalossa.

Kaupallinen yhteistyö

  • Mikä: Kiinalainen ravintola ja baari
  • Missä: Eteläinen Makasiinikatu 4, Helsinki
  • Mitä: Autenttista kiinalaista ruokaa

Viime elokuussa Helsingin ravintolatarjonta monipuolistui kertaheitolla, kun kiinalainen ravintola Zhèn avasi ovensa Eteläiselle Makasiinikadulle. Tämän ravintolan ohi ei kannata vain kävellä, sillä Zhènissä pääset nauttimaan autenttisista kiinalaisista mauista ja upeista juomaelämyksistä historiallisessa miljöössä.

Vaikka ravintola on jo itsessään elämys, niin on myös sen syntytarina.

Ravintoloitsijaksi nuorella iällä

Innostus ravintola-alaa kohtaan sai kipinän kahdeksantoista vuotta sitten, kun 19-vuotiaana Suomeen muuttanut Tang Chao sai osa-aikaisen työpaikan paikallisesta kiinalaisesta ravintolasta.

Vaikka Lapin yliopistossa matkailututkimusta opiskelleen Chaon työtehtävät keskittyivät vain apulaisen tehtäviin, kuten tiskaukseen ja siivoamiseen, innokas työntekijä oppi omistajilta paljon niin ravintolan pyörittämisestä kuin asiakkaiden palvelemisesta.

Ravintola-alan kokemus poiki myös oman alan töitä turismin parissa.

Zhèn on siitä harvinainen kiinalainen, että se pitää sisällään myös baarin.
Zhèn on siitä harvinainen kiinalainen, että se pitää sisällään myös baarin.

“Ravintolaan tuli paljon kiinalaisia ryhmiä, jotka tarvitsivat sekä kiinaa että englantia puhuvan oppaan. Tein oppaan hommia kolme vuotta koko opiskelujeni ajan”, Chao kertoo varhaisista Suomi-vuosistaan.

Valmistuttuaan yliopistosta nuoren ja suomea puhumattoman Chaon oli vaikeuksia löytää töitä, joten hänelle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin perustaa oman matkailualan yrityksen; Arctic China Oy:n. Suomeen kiinalaisturisteja Suomeen tuova yritys alkoi menestyä ja kasvaa, ja pian oli aika ottaa seuraava askel omien unelmien toteuttamisessa.

Paistettua nuudelia ja katkarapua a´la  Zhèn.
Paistettua nuudelia ja katkarapua a´la Zhèn.

“Perustin kaupungin kolmannen kiinalaisen ravintolan, Da Zhong Hua:n, Rovaniemelle. Muilla ravintoloilla oli oma vakiintunut asiakaskuntansa, ja nuoren ja kokemattoman oli haasteita päästä alkuun. Onneksi löysin yhtiökumppanin jolla oli enemmän kokemusta, ja nyt olemme kaikista suosituin kiinalainen ravintola Rovaniemellä”, Chao kertoo.

Vanha rakennus hurmasi: “Ei ollut syytä  sanoa ei”

Vaikka omat yritykset keskittyivätkin Rovaniemelle, Helsinki veti paljon bisnesmatkoja pääkaupunkiin tehnyttä miestä puoleensa. Kaupungin aasialaista ruokaa paikallisista raaka-aineista valmistavat fuusiokeittiöt vakuuttivat Chaon, ja oman kiinalaisen ravintolan perustaminen Helsinkiin alkoi elää yhä vahvempana mielessä.

Myös muutto Rovaniemeltä Helsinkiin vahvisti unelmaa entisestään.

Kolme neljä vuotta sitten ravintolatiloja oli kuitenkin haastava löytää, sillä ravintola-ala eli kukoistustaan. Korona muutti kuitenkin kaiken.

Zhèn sijaitsee historiallisessa miljöössä Helsingin keskustassa.
Zhèn sijaitsee historiallisessa miljöössä Helsingin keskustassa.

“Korona tuli ja laittoi turismibisneksen tauolle. Ajattelin, että nyt olisi kenties erinomainen hetki ryhtyä etsimään ravintolalle tiloja. Kiersin vuoden ajan tiloja ja kävin läpi yli kaksikymmentä paikkaa, ennen kuin löysin Navigatortalon Eteläiseltä Makasiinikadulta”, Chao kertoo.

“Rakastuin yli sata vuotta vanhan rakennuksen miljööseen. Mietin, kuinka hienoa olisi syödä autenttista kiinalaista ruokaa niin mahtavassa ympäristössä, enkä löytänyt syytä sanoa ei.”

Mies vuokrasi kahdessa kerroksessa aiemmin toimineen Laava-ravintolan ensimmäisen kerroksen ja perusti tiloihin autenttista kiinalaista ruokaa tarjoilevan, 80-paikkaisen Zhènin. Keittiön hän remontoi toimimaan yhdessä toisen ravintolansa, Navi Noodle Barin kanssa.

Yli satavuotias rakennus hurmasi ravintolatilaa etsineen Tang Chaon täysin.
Yli satavuotias rakennus hurmasi ravintolatilaa etsineen Tang Chaon täysin.

Kaikki ravintolan yksityiskohdat menusta sisustukseen on mietitty tarkkaan, ja niin on myös ravintolan nimi. Zhèn tarkoittaa entisaikojen kuninkaallista.

“Haluamme, että asiakkaat tuntevat itsensä kuninkaallisiksi. Haluamme tarjota parasta kiinalaista ruokaa parhaan palvelun kera”, Chao toteaa.

Kevään ravintolakampanja oli menestys

Alku oli paremmaksi kiinalaiseksi itseään mainostavalle ravintolalle kulta-aikaa, kun uusia elämyksiä hamuavat asiakkaat kiinnostuivat Zhènistä. Alkuhuuman jälkeen kiinnostus ravintolaa kohtaan alkoi laantua, ja Chao myöntää sen olleen täysin heidän syytään.

“Teimme virheitä markkinoinnissa ja johdatimme kuluttajia aluksi harhaan luulemaan, että kyseessä on fine dining -ravintola”, Chao kertoo.

Kevään SYÖ!-kampanja innosti kokeilemaan  Zhènin kasvisannoksia edulliseen hintaan.
Kevään SYÖ!-kampanja innosti kokeilemaan Zhènin kasvisannoksia edulliseen hintaan.

Virheistä on kuitenkin otettu opiksi. Ensimmäinen askel uuden imagon luomiseksi oli kuha-menu, joka sisälsi kuhaa peräti kymmenellä tavalla valmistettuna. Tieto herkullisesta menusta levisi nopeasti laajalle etenkin kiinalaisten asiakkaiden keskuudessa, jotka käyttivät edelleen ravintolapalveluja aktiivisesti covidista huolimatta.

“Halusimme tavoittaa kiinalaisen asiakaskunnan ja haastoimme kokkien ruoanlaittotaidot. Pian kaikki uusimaalaiset tiesivät ravintolamme ja tajusimme, että teimme jotain oikein.”

Herkullinen Roasted Duck -menu on saatavilla ennakkovarauksella.
Herkullinen Roasted Duck -menu on saatavilla ennakkovarauksella.

Maaliskuun jälkeen ihmiset löysivät taas tiensä upeassa miljöössä sijaitsevaan ravintolaan, ja todellinen menestys löytyi Cityn SYÖ!-kampanjasta, joka sai uudet asiakkaat kokeilemaan ennakkoluulottomasti ravintolan kasvisannoksia.

Suomen ainoa baarilla varustettu kiinalainen

Tällä hetkellä Zhèn tarjoaa autenttista kiinalaista ruokaa, joka ei ole enää suunnattu pelkästään tietylle ihmisjoukolle, vaan kaikki pääsevät nauttimaan yhtä maukkaasta ruoasta. Tulisuutta voidaan totta kai säätää mieltymysten mukaan, Chao muistuttaa.

Menusta voikin löytää kuha-menun lisäksi niin mereneläviä, kasviannoksia, nuudeleita, liha-annoksia kuin joukon erilaisia alkuruokia.

Menusta voi löytää muun muassa rapeaa possua kantonilaisittain.
Menusta voi löytää muun muassa rapeaa possua kantonilaisittain.

“Vaikka menumme on melko laaja, se on loppupeleissä melko yksinkertainen. Kiinalainen tapa on tilata ystävien kesken pöytä täyteen erilaisia ruokia, joita jokainen pääsee maistamaan; kalaa, kasviksia, sweet & souria, jotain hieman tulista….”, Chao kannustaa.

Ruokien kanssa ei tarvitse tyytyä pelkkään veteen, sillä Zhén tarjoaa laajan valikoiman erinomaisia viinejä, kuohuvia, oluita viskejä ja kiinalaisista virvokkeista valmistettuja cocktaileja.

Ravintolan ja baarin antimia voi nauttia kesäaikaan myös terassilla.
Ravintolan ja baarin antimia voi nauttia kesäaikaan myös terassilla.

“Olemme ainoa kiinalainen ravintola, jossa on baari”, Chao toteaa.

Tällä hetkellä ravintolan juomia ja annoksia pääsee nautiskelemaan myös 25-paikkaiselle terassille, joka on yhteiskäytössä Navi Noodle Barin kanssa.

Zhèn on avoinna ma-to klo 11-21 (lounasbuffet klo 11-14), pe klo 11-22 (lounasbuffet 11-14), la klo 12-22 ja su klo 12-21

1 kommentti

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi