Design-huumeet

Kemian pimeämpi puoli

Vakiintuneiden huumausaineiden varjossa nousee klubisukupolvea kosiskelevien tutkimuskemikaalien suosio. Niiden kauppa on osin irrallaan järjestäytyneestä rikollisuudesta, tilauksen voi tehdä siististi internetistä, eikä osaa niistä ole luokiteltu edes huumeiksi. Turvallisia ne eivät ole.

Ulospäin tuskin huomaisi, että 26-vuotias humanistisella alalla työskentelevä Janne olisi koskenutkaan huumeisiin.

Alas kurkusta on valunut kuuden vuoden aikana kaikki saatavilla olleet katuhuumeet kokaiinista LSD:hen vahvimpia opiaatteja lukuunottamatta. Lainsäätäjille harmaita hiuksia aiheuttaneita tutkimuskemikaaleja hän on kokeillut pariakymmentä. Tripeistä ja napeista Janne toteaa, että pitäähän nuorella miehellä olla harrastus.

"Uusien" huumausaineiden kulutus on kasvanut rajusti 2000-luvulla. Poliisille aineiden tulppaamisen tekee vaikeaksi se, että jakelukanavat ovat pääsääntöisesti poikkeuksellisia. Käyttäjä tekee tilauksen internetistä, nakkelee napit naamaan ja myy ylimääräiset ystävilleen.

"Ne vaihtavat omistajaa kavereiden kautta, face-to-face", kuvaa huumerikosyksikön tutkinnanjohtaja Juha Hakola.

Ekstaasi, gamma, lakka, seiska...

Tunnetuin ja käytetyin design-huume on ekstaasi, mutta toissa kesänä kohistiin gammasta eli gammahydroksibutyraatista. Nyt otsikoihin on noussut toinen tutkimuskemikaali, gamman valmistukseen käytettävä gammabutyrolaktoni eli lakka, joka oli viime kesänä käytetyin bilehuume heti ekstaasin jälkeen. Lakka on aiheuttanut yhden käyttäjän kuoleman.

Design-huumeiden väitetään saaneen jalansijaa nuoren sivistyneistön joukossa.

Huhtikuussa Helsingin poliisin huumerikosyksikkö sai satimeen kaksi yliopisto-opiskelijaa, jotka olivat ostaneet 40 litraa lakkaa, jaelleet ainetta ja jalostaneet sitä gammaksi. Pääsyytettynä olleelle, 26-vuotiaalle farmasian opiskelijalle luettiin käräjäoikeudessa kahden vuoden ehdollinen tuomio törkeästä huumausainerikoksesta ja lääkerikoksesta.

"Design-huumeet on suunniteltu täsmäkäyttöön esimerkiksi bilekulttuuriin, jossa kysyntä on jo olemassa. Vaikka tarjonta lisääntyisi, uusien huumekäyttäjien määrä tuskin kasvaisi. Ne korvaavat muita aineita, kuten amfetamiinia", toteaa Stakesin tutkija Mikko Salasuo.

"Huumausaineiden käytöstä on tullut extreme-urheilua. Elämme trendi-invalidien aikakautta, jossa haetaan poskettomia fiiliksiä niin, että jalat on irti maasta 24 tuntia vuorokaudessa", kertoo taas Hakola.

Poliisin mukaan design-huumeiden käyttäjien ikähaarukka levenee jatkuvasti. Aiemmin ekstaasin käyttäjien keski-ikä oli 20 tai alle. Nyt käyttäjinä on kasvava kolmikymppisten joukko.

"Muiden design-huumeiden käyttäjät ovat lähes poikkeuksetta aloittaneet kokeilut ekstaasilla. Synteettiset aineet ovat vaarallisia, koska päihteen vaikutus ei ole ennalta arvattavissa. Onneksi vain harva on kuollut. Helsingissä yliannostuksen saanut saa hoitoa jo muutamassa minuutissa. Pienet paikkakunnat ovat asia erikseen. Kun elintoiminnot ovat nollassa puoli tuntia, ei tarvitse kysyä, mikä sinusta tulee isona", Hakola kuvaa.

Ekstaasia on kokeillut lähes joka kymmenes 20–29-vuotias suomalainen mies, naisista noin kolme prosenttia. Toisin sanoen ekstaasinapin on niellyt 40 000 nuorta aikuista.

"Muiden design-huumeiden kuin ekstaasin käyttö on vielä marginaalista", Salasuo kuitenkin rauhoittelee.

Silti kasvukäyrä vie koilliseen. Jotain lisääntyvästä kiinnostuksesta kertoo sekin, että murrot ja murtoyritykset huumaavia lääkevalmisteita säilyttäviin tiloihin lisääntyivät vuodessa noin 20 prosenttia.

7 miljoonan euron bisnes

Design-huumeiden markkinaosuus on vielä pieni. Riittää, kun kurkistaa poliisin ja tulliin haaviin, jonne jää vuosittain noin 50 000 ekstaasinappia. Vanhan kaavan mukaan laskettuna viranomaiset saavat takavarikoitua noin kymmenen prosenttia salakuljetetuista huumeista. Eli katukaupassa liikkuu 500 000 ekstaasinappia, joiden kappalehinta vaihtelee 10-15 euron välillä. Design-huumeiden vähittäisbisneksen arvo on noin seitsemän miljoonaa euroa, josta suurin osa koostuu ekstaasikaupasta. Yksittäisille välittäjille bisnes saattaa olla merkittävää.

"Esimerkiksi vajaan tuhannen hengen yökerhossa välittäjä oli varannut yhdeksi illaksi myyntiin 150 käyttöannosta", huumepoliisi Hakola kertoo.

Muut design-huumeet ovat halpoja ekstaasiin verrattuna. Yksi syy on se, että ekstaasin tuottajat valvovat kohtuullisesti huumeen laatua, tuoreimmista design-huumeiden sisällöstä ei koskaan ole takeita. Esimerkiksi gammaa voi saada kokeiltavaksi muutamalla eurolla.

"Design-huumekulttuuri on nuori, joten ravintolassa tarjottu gamma voi olla 16-vuotiaan kotikemistin valmistamaa. Se voi sisältää mitä tahansa roinaa", Salasuo varoittaa.

Lähteet: Pauliina Seppälä & Tomi Mikkola: Huumeet internetissä ja nuorisokulttuureissa (STAKES), Alexander ja Ann Shulgin: Pihkal & Tihkal, http://www.kokototuus.com, poliisin huumausainerikosyksikkö.

”Olen ollut suorassa yhteydessä Jumalaan”

Leijonanosa design-huumeista on luokiteltu lääkeaineiksi, joita voi tilata internetin kautta ulkomailta. Eri asia on, kuinka tulli suhtautuu tilattuun tavaraan. Jos viranomainen epäilee ainetta tuodun huumekäyttöön, seuraus on takavarikko ja mahdollinen tuomio lääkeainerikoksesta. Suurin osa internetissä kaupatuista tutkimuskemikaaleista valmistetaan kaupallisissa kemianlaboratorioissa, joista useimmat sijaitsevat Yhdysvalloissa ja Ruotsissa.

Esimerkiksi Janne hankki 2C-T-7 -kemikaalia eli "seiskaa" Yhdysvalloista vuosituhannen alussa. Vaikka Janne olisi jäänyt kiinni, ei pelkoa huumausainetuomiosta olisi ollut, sillä lainsäädäntö laahaa tuoreimpien tutkimuskemikaalien perässä. Esimerkiksi gamma luokiteltiin Suomessa lääkkeeksi vielä vuonna 2000 ja se päätyi vasta kuukausi sitten erittäin vaarallisten huumeiden listalle Salon käräjäoikeuden päätöksellä.

"Valmistajat muuttavat huumausaineen kemiallista rakennetta niin, ettei sitä enää voida luokitella huumeeksi, vaikka vaikutus pysyy samana. Mutta sekin on rikos, jos tuot ulkomailta lääkeaineita ilman reseptiä", huumepoliisi Juha Hakola toteaa.

Design-huumeiden käyttäjät eivät näe asiaa samalla tavalla. Heitä suivaannuttaa, että lainsäätäjä lyö rastin jokaisen uuden kemikaalin päälle. Jo pelkästään sana design saa Jannen karvat pystyyn.

"Termi on puhtaasti poliittis-retorinen ja otettu käyttöön (tilanteessa), kun on huomattu etteivät huumausainesopimukset pidäkään sisällään kaikkia ’huumeita’. Kyse on siis lainsäädännön jatkuvasta laajentamisesta ja tiukentamisesta, jonka ansiosta yhä useampi laillinen, pienen piirin harrastama päihde määritellään huumeeksi. Mielestäni näillä lainsäädännöllisillä toimilla kuitenkin siirretään aineita laillisen liiketoiminnan puolelta järjestäytyneelle rikollisuudelle", Janne väittää.

Onko design-huumeita helppo hankkia?

"Keskiolutta saa kuka vain, mutta tutkimuskemikaalien hankkiminen voi olla, ilman luottokorttia tai suhteita, täysin mahdotonta. Yleensäkin, jos huumeita on ’helppo’ hankkia, niin se tarkoittaa usein, että se on mahdollista. Kaupungissa ei ole montaa tyyppiä, jotka saisivat hankittua vuorokauden sisällä minkä tahansa tutkimuskemikaalin. Mutta joukko, joka saa jotain hankittua, on jo suurempi. Tarjonta ja saatavuus ovat satunnaista ja epämääräistä, koska vakiintuneita jakelukanavia ei ole. Olen huomannut, että jakelijat eivät ole kiinnostuneet uusista aineista, joiden menekki on pientä verrattuna tuttuihin ja turvallisiin ekstaasiin, amfetamiiniin ja hasikseen."

Eli kauppa ei ole mielestäsi järjestäytynyttä?

"Se on erillään muusta huumausainekaupasta. En tarvitse hankkimiseen perinteisiä yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen tai alakulttuureihin. Ostamisen voi suorittaa netissä siististi luottokortilla ja kotiinkuljetuksella. Tai suhteilla kaverilta."

Mitä sinä vedät?

"Lähinnä sieniä, kannabista ja alkoholia. Netin kautta löytää haastetta moneksi illaksi, vaikka haluaisi vain osan kokeilla. Olen harrastanut pitkään erilaisia psykedeelisiä tutkimuskemikaaleja, mutta enää ei innosta tunkea epämääräisiä kirjain- ja numeroyhdistelmiä sisäänsä. Yleensä ne toimivat, mutta aika menee uuden sekavuustilan ihmettelyssä, ja miettiessä mitähän sillä tekisi. Mutta jos eteen tulee lappu LSD:tä tai joukko hassuja sieniä, niin tiedän takuuvarmasti minkälaisen sekavuustilan ne tuottavat."

Tutkimuskemikaalien haittavaikutuksia ei juuri tunneta eikä aineen puhtaudesta ole takeita. Miksi käytät niitä?

"Muuttaakseni tapaa katsoa maailmaa, ja että seksi tyttöystävän kanssa tuntuisi paremmalta. Ihminen on aina käyttänyt kaikkia luonnosta löytämiään ja teknologiallaan tuottamia päihteitä itsensä viihdyttämiseksi, vahvistaakseen yhteisöllisyyttä, tavoitellakseen uskonnollisia kokemuksia. Esimerkiksi gamma on kuningashuume verrattuna lakkaan, joka on emäksinen liuotin, jolla saa mukavasti maalit lähtemään metallipinnoilta."

Oletko jäänyt koukkuun design-huumeisiin? Pystytkö olemaan kuukauden ilman?

"Pystyn. Päihderiippuvuus on elämäntapa, jossa harrastus tulee elämän keskipisteeksi. Jos minua ahdistaa, niin tiedän, että esimerkiksi psykedeelisiä tutkimuskemikaaleja käyttäessä ahdistaa vielä enemmän."

Miten käyttö vaikuttaa työssäkäyntiisi?

"Pystyn hoitamaan elämäni, opiskelemaan, käymään töissä tai vanhempieni luona. Terveellisiä aineet eivät ole, varsinkaan kun ne ovat liuottimia. Monen päivän käytön jälkeen olo ei ole välttämättä krapulaa parempi. Se on erilainen, mutta selkeästi epämiellyttävä."

Mitä käytöstä on jäänyt käteen?

"Olen oppinut perustiedot farmakologiasta, tietoisuudesta ja ollut hetkittäin suorassa yhteydessä Jumalaan."

Mitä ne ovat?

Gamma

  • Kemiallinen nimi: gammahydroksibutyraatti (GHB).
  • Miten käytetään: Juodaan valmiina nesteenä tai sekoitetaan jauheena nesteeseen.
  • Vaikutusaika: 1-3 tuntia.
  • Mitä: Lamaannuttaa keskushermoston toimintaa.
  • Toivotut vaikutukset: Euforia, rentoustila.
  • Ei-toivotut vaikutukset: pahoinvointi, oksentelu, alilämpöisyys, tajuttomuus. Liian suuri annos saattaa aiheuttaa koomatilan ja hengityksen lamaantumisen.
  • Laillinen asema: Salon käräjäoikeus luokitteli huhtikuussa gamman erittäin vaaralliseksi huumeeksi.
  • Muuta: Helppo valmistaa, vaikea annostella. Suomessa sattunut muutama gamman ja alkoholin yhteiskäyttäjän myrkytyskuolema. Käytetty narkolepsian hoitoon.
  • Poliisin arvio: Yksi yleisimmistä "uusista" bilehuumeista.

Lakka

  • Kemiallinen nimi: gammabutyrolaktoni (GBL).
  • Miten käytetään: juodaan suoraan nesteenä tai sekoitetaan jauheena nesteeseen.
  • Vaikutusaika: 1-3 tuntia.
  • Mitä: muuttuu elimistössä GHB:ksi ja lamaannuttaa gamman tavoin keskushermoston toimintaa.
  • Toivotut vaikutukset: Euforia, rentoutustila.
  • Ei-toivotut vaikutukset: Sydämen rytmihäiriöitä, pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, hallusinaatioita ja alilämpöisyyttä.
  • Laillinen asema: Luokiteltu lääkeaineeksi. Käyttö ei ole rangaistavaa, mutta lääkelain vastainen myynti, valmistus ja varastointi on.
  • Muuta: Gammabutyrolaktonia käytetään teollisena liiman ja maalinpoistoaineena. Lakka on gamman esiaste, mutta voimakkuudeltaan jopa kymmenen kertaa gammaa vahvempi. Aiheuttanut yhden kuolemantapauksen Helsingissä tänä vuonna.
  • Poliisin arvio: Vaarallisempi kuin gamma. Viime kesän yleisin design-huume.

Ekstaasi

  • Kemiallinen nimi: 3,4 -metyleenidioksimetamfetamiini (MDMA).
  • Miten käytetään: Pääsääntöisesti pillerinä suun kautta, myös nenän kautta jauheena.
  • Vaikutusaika: 4-6 tuntia.
  • Mitä: kiihdyttää serotoniini- sekä dopamiiniaineenvaihduntaa.
  • Toivotut vaikutukset: sosiaalisuus, piristyminen, empatian tunne.
  • Ei-toivotut vaikutukset: liikehäiriöt, ruokahaluttomuus. Ekstaasi käyttää ihmisen serotoniinivaraston tilapäisesti loppuun, jolloin jälkioireina ovat väsymys, masentuneisuus.
  • Laillinen asema: luokitellaan huumausaineeksi.
  • Muuta: Ensimmäisen kerran MDMA:ta valmistivat saksalaisen Merck Pharmaceuticalsin tutkijat laihdutuslääkkeeksi vuonna 1912. Alexander Shulgin keksi ekstaasin uudelleen huumekäyttöön vuonna 1976. Viime vuonna KRP:n takavarikoimista ekstaasinapeista noin kymmenessä prosentissa vaikuttava aine oli muu kuin MDMA. Suurin osa tästä kymmenyksestä sisälsi myös amfetamiinia.
  • Poliisin arvio: Yleisin ns. bilehuume. Suurin yksittäinen takavarikko 10 000 tablettia.

Seiska

  • Kemiallinen nimi: 2C-T-7.
  • Miten käytetään: nielaistaan tablettina.
  • Vaikutusaika: 3-5 tuntia.
  • Mitä: Hallusinogeeni.
  • Toivotut vaikutukset: Tunne sisäisestä harmoniasta, emonationaalinen avautuminen, hallusinaatiot.
  • Ei-toivotut vaikutukset: Pahoinvointi, oksentelu, harhatilat.
  • Laillinen asema: Ei myyntilupaa Suomessa, mutta lääkelaitoksen mukaan 2C-T-7 on luokitellaan reseptilääkkeeksi.
  • Muuta: Nenän kautta niistettynä vaikutukset voimakkaammat. 2C-T-7:n tiedetään johtaneen kuolemantapauksiin ainakin USA:ssa.
  • Poliisin arvio: Melko harvinainen tietoomme tulleilla käyttäjillä.

5-MeO-DMT

  • Kemiallinen nimi: 5-metoksi-N,N-dimetyylitrypamiini.
  • Miten käytetään: Sekoitetaan jauheena nesteeseen tai poltetaan.
  • Vaikutusaika: 30-60 minuuttia.
  • Mitä: Psykedeelinen, LSD:n kaltainen aine.
  • Toivotut vaikutukset: Todellisuuden kokemisen voimakas muuntuminen.
  • Ei-toivotut vaikutukset: Paniikki, ymmärrysvaikeudet.
  • Laillinen asema: Lääkeaine
  • Muuta: Polttamalla vaikutus on lyhytkestoinen ja nopeavaikutteinen. 5-MeO-DMT:tä on myös joissain kasveissa. Ainetta on käytetty Chilessä jo 800-luvulla.
  • Poliisin arvio: Muihin aineisiin verrattuna harvinainen.
Seuraava

102 kommenttia

Pilvi-Veikko

22.8.2013 11:18

pilvi Apteekkiin

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hohhoijaa..

4.3.2014 14:24

Taas näkee kasapäin näitä kommentteja kun päihteettömät ihmiset ihmettelevät miksi pitää se nuppi saada sekasin.. Ei se mitään, niitä kommentteja tulee joka kerta, mutta silti voin yleisesti sanoa kaikille jotka eivät päihteitä käytä: Hyvä, elkääkä käyttäkö, jos elämä on mukavaa ilman sitä. Mutta lopettakaa tuo helvetin paasaaminen ja kieltojankkaaminen, mikä ei tosiaan auta mitenkään, mihinkään, ikinä.. Aina tulee käyttäjiä, mitä te ette ymmärrä, koska ette tiedä millaista se elämäntyyli on.. Ei se elämä ole automaattisesti kurjaa ja syrjäytynyttä jos poltat pilveä tai käytät alkoholia, tai essoja tai mitä tahansa huumetta.. Jos siitä tulee ongelma, se on asia erikseen.. Ja kaikki ex-huumenarkit ketkä näillä sivuilla paasaa; Huumeet eivät sopineet teille, teidän elämäntapanne ja luonteenne ei vain sopinut yhteen sen huumausaineen kanssa, jolloinka siitä tuli teille ongelma.. Diilatkaa sen kanssa, niin mekin jos siitä tulee ongelma, siitä päästään eroon.

Kaikki huumausainekäyttö ei ole ongelmallista, tai koukuttavaa, tai elämän musertavaa.. Jos ette ymmärrä, älkää vaivautuko kirjoittamaan moralistisia kommentteja muiden elämäntavoista, joita te halveksitte.. Antakaa heidän elää oma elämänsä.. Kiitos

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi