Sairaskertomukset

Poissaolon syy: viisi kertaa kuollut isoäiti.

Nuoret ovat enemmän sairaana poissa kuin keski-ikäiset.
Nuoret ovat enemmän sairaana poissa kuin keski-ikäiset.

"Olen niin tunnollinen, että lähdin töihin kamalassa oksennustaudissa. Siinä sitten vähän väliä juoksin vessassa ja kerran sinne pyörryin. Ei muuta kuin ylös lattialta ja takaisin töihin. Jossain vaiheessa pomo tuli sanomaan, että näytän kalpealta ja sairaalta. Väitin vastaan. Lopulta annoin periksi, mutta tulin seuraavana päivänä takaisin vähän paremmassa kunnossa", kertoo Nainen, 25 v.

"Niin kauan kuin teen sellaista työtä, ettei poissaolollani ole katastrofaalisia seurauksia, käytän hyvällä omallatunnolla kaikki mahdolliset tekosyyt olla nousematta aamulla sängystä. Kärsin säännöllisin väliajoin mahataudista, flunssasta tai auringonpistoksesta, ja isoäitini on kuollut jo noin viisi kertaa – eri työpaikoissa tosin", tunnustaa puolestaan Nainen, 26 v.

Cityn kyselyn perusteella sairaslomaan suhtaudutaan kaksinaisesti. Kun himosuorittajat ilmestyvät sankarin viittaan naamioituneina marttyyreina työpaikoilleen köhimään, ripuloimaan ja tartuttamaan pahimmillaan viikkokausia kestävän epidemian työkavereihinsa, soittavat toiset töihin krapulasta flunssaiseksi muuttuneella äänellä ja suuntaavat rannalle nauttimaan auringosta, muiden jäädessä hikoilemaan ylimääräisten töiden ääreen.

"Olen aina kipeänä töissä. Jos on pakko mennä lääkärille, valehtelen edessä olevan pari päivää vapaata ja säästyn saikulta. Äitini on samanlainen. Poden huonoa omaatuntoa, jos olen saikulla ja se varmasti johtuu kasvatuksesta", sanoo Nainen, 20 v.

"Kipukynnys töistä poisjäämiseen tuntuu olevan ihmisillä erilainen", toteaa Hok-Elannon ravintolatoimialan henkilöstöresurssipäällikkö Satu Koivusaari.

"Mutta myös sankaria leikkivät työntekijät ovat työnantajan kannalta hankalia. Tartuttamisriskin lisäksi sairaus venyy, jos sille ei anneta tarpeeksi aikaa parantua, ja lisäksi riskinä ovat ikävät jälkitaudit", hän jatkaa.

Työvoimatutkimuksen mukaan suomalaiselle kertyy keskimäärin yhdeksän sairaspoissaolopäivää vuodessa. Naiset sairastavat miehiä enemmän kymmenellä poissaolopäivällään miesten seitsemää vastaan. Kokemus sen sijaan on osoittanut Koivusaarelle, että nuorilla on keski-ikäisiä työntekijöitä enemmän sairaspoissaoloja, ja tilapäisessä työsuhteessa oleva sairastaa vakinaisessa työsuhteessa olevaa enemmän. Ei ole vaikea päätellä, mistä se kertoo.

"Voi kun kultainen keskitie löytyisikin kaikilta", sanoo Koivusaari.

Mutta ei ole aina helppoa kultaista keskitietä kulkevallakaan. Tämän osoittaa ison ruokakaupan kassalla työskentelevä 21-vuotias "Pipipää".

"Olen osa-aikatöissä ja sairastan reilusti keskimääräistä pahempaa migreeniä. Työpaikaltamme saa jäädä kotiin sairastamaan vain siinä tapauksessa, että saa lääkärintodistuksen. Työterveyshuoltomme on eräällä yksityisellä lääkäriasemalla, jonne lääkäriaika varataan työterveyshoitajan kautta. Ja kun aika on varattu, pitääkin työpaikalta hakea maksusitoumus, jottei lääkärikäyntiä joudu itse maksamaan."

Pipipää sanoo periaatteessa ymmärtävänsä ruljanssin mielekkyyden työnantajan kannalta. Mutta.

"Migreenikohtauksen koittaessa tuntuu jotenkin kohtuuttomalta, että joutuu käymään työpaikalla ja lääkärissä yhden päivän sairastodistuksen vuoksi, kun hädin tuskin edes pysyy pystyssä ja näkee eteensä."

Kaiken lisäksi migreenikohtauksesta ilmoittaminen työnantajalle on aiheuttaa toisen samanlaisen.

"Aina ilmoittaessani pomolle, etten voi tulla töihin, tulee vastaukseksi jotain syyllistävää kuten "ei tää näytä nyt kyllä kauhean hyvältä, kun on näin paljon poissaoloja samasta syystä" tai "et sä pelkän päänsäryn takia voi olla pois". Toisinaan näitä kommentteja tulee myös ihan muuten vaan, kuten "mä en kauheasti tykkää näistä sairaspoissaoloista". Ymmärrän että on niitä, jotka jäävät sairaslomalle kun on pikku kolotus varpaassa, mutta on väärin, että ne, jotka eivät niin tee joutuvat siitä kärsimään."

Henkilöstöresurssipäällikkö Satu Koivusaaren mukaan lääkärintodistusta ei kiistetä. Päinvastoin.

"Jos ihmisellä on sairastodistus, mutta hän haluaa tehdä töitä, pyydämme häntä ottamaan yhteyttä todistuksen myöntäneeseen lääkäriin ja tiedustelemaan, voiko hän turvallisesti palata työhön."

Toimivassa työsuhteessa luottoa löytyy molemmin päin. Mutta saadaanko tekosairaita koskaan kiinni?

"Epäilystä herättävissä tapauksissa toimipaikka saa apua työterveyshuollosta ja paljon sairastelevan tervey-dentila tutkitaan," sanoo Koivusaari.

Mutta kuinka paljon tutkimuksista on apua, kun keskiverto työntekijästä kuoriutuu ylimääräisen vapaapäivän tarpeessa ihmeen kekseliäs ja luova olento?

"Olin tulossa Siljalla Ruotsista ja soitin työpaikalle, että olen sairaana. Suomenlinnan kohdalla kesken puhelun lautta huudatti sireeniä, mutta onneksi työkaveri ei tajunnut, mistä oli kysymys. Maihin päästyäni menin lääkäriin valittamaan selkäkipua ja sain vielä viikon sairaslomankin", kertoo Mies, 38 v.

Lukijoilta

"Minulle tehtiin leikkaus, jonka jälkeen lääkäri kirjoitti viikon sairauslomaa. Pomo sai raivarin ja hommasi paikalle jonkun tuttunsa, joka oli sairaanhoitaja. Tämä sairaanhoitaja totesi minut terveeksi, ja pomo pakotti töihin. Enää en suostuisi, mutta silloin olin nuori, enkä uskaltanut puolustautua."
Nainen, 22 v

"Söin puoli paketillista hiivaa, jotta vatsassani pörisisi, kun menin hakemaan sairaslomaa "vatsataudin" vuoksi. Tein tätä parikin kertaa, kun tiesin, että lääkäri kuuntelee vatsaani stetoskoopilla."
Nainen, 23 v

"Meillä töissä syyllistetään heti, jos joutuu jäämään sairaslomalle. Pomo on vihjaillut, että muitakin olisi tulossa tilalleni."
Nainen, 29 v

"Mottoni mukaan kaksi tuntia palkatonta ylityötä = yksi "sairas"lomapäivä. Aina on mennyt läpi, pitää vaan laittaa kentättömiltä ulkomailta omasta puhelimesta soitonsiirto johonkin suljettuun suomalaispuhelimeen ettei tule eestin tai italian kielisiä "puhelimeen ei juuri nyt saada yhteyttä" -viestejä."
Mies, 28 v

"Jouduin hakemaan saikkua töistä, koska olin pelannut koko viikonlopun Def Jam Fight for New York -videopeliä ja käteni oli tullut siitä niin kipeäksi, että en pystynyt hiirtä liikuttamaan. No maanantaina aamusta työterveyteen ja saikkuahan sitä tuli, hyvillä särkylääkkeillä höystettynä, pari päivää lihastulehduksen vuoksi. Arvatkaapa mitä tein ne pari päivää? No olihan se peli pakko päästä läpi, vaikka ihan paskahan se oli."
Mies, 25 v

"Työkaverini lähiomainen kuoli äkillisesti, ja pomo kysyi häneltä, miten nopeasti työkaverini pääsee hautajaisista takaisin töihin. Hautajaiset pidettiin samassa kaupungissa, joten pomon arvio oli: "No, eiköhän puoli tuntia riitä." Ei kai meillä uskalla sairastaa, kun meininki on tällaista kuolemantapauksissakin. Sairaana ollaan töissä ja joskus on syyllistämällä saatu sairauslomalta porukkaa töihinkin. Parempi pysyä vain terveenä tai muuten voi olla, ettei tarvitse enää mennä töihin,"
Nainen, 26 v

16 kommenttia

Althea

16.9.2006 01:32

Mikään työ ei ole sen arvoinen, että itseään siinä kannattaisi tappaa. jos ei nyt maailmanloppua tapahdu niin jos oikeasti on kipeä, miksei muka voisi olla poissa?! Älytöntä...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

rosga

17.9.2006 15:31

jos on kipeä niin ei pidä tehdä töitä,selvähän se on

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

pöpökammoinen

18.9.2006 11:18

En sitten yhtään tykkää siitä, että toiset tulee kipeenä töihin. Sairastun itse herkästi, enkä halua turhia tartuntoja :(

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kröhkröh

19.9.2006 12:09

istun paraikaa duunis kuumees ja flunssas, mut ku deadline pokkaa päälle ei voi tehdä mitään muutakaan, onneks on oma huone enkä tee muut kipeeks..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

o.O

19.9.2006 12:14

Mul on sairaslomat menny aina kulloisenkin työpaikan mukaan. Mitä vittumaisempi pomo/tiimi, sitä enemmän tulee poissaoloja. Ja vaivojahan löytyy, selkäkipu on yksi suosikki.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ei päivääkään

20.9.2006 13:08

En ole ollut päivääkään lusmuilun takia poissa! Muutaman kerran olisi kyllä mieli tehnyt lähteä kankkusen takia pois töistä! keskimäärin olen joka vuosi 5-10 päivää flunssan takia pois! Pomokin on sanonut että mene kotiin tartuttamasta muita! Ei ihmeellisempää!

PS. Lusmuillioille kenkää!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

bad boy

21.9.2006 14:00

Oon kokki, ei voi olla töistä pois vaikka mikä olis. On menty töihin kahden päivän juomisen ja 2 tunnin yö unien jälkeen. Laiskat vituttaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

?!?

22.9.2006 18:47

Laittakaa sormi vesilasiin ja ottakaa pois. Ne, joiden sormi jättää veteen kuopan, ovat työssään korvaamattomia...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Lulu1

24.9.2006 20:45

Eräs työterveyslääkäri sanoi hyvin eräässä haastattelussa, että jos on pois työstä muutaman päivän, oli se syy mikä tahansa, niin henkilö on ansainnut sen, koska hän on jollain tavoin silloin uupunut, sairas tai kohdellaan huonosti työpaikalla eli jostain se aina johutuu, kun haluaa jäädä töistä pois.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Elsewhere

25.9.2006 15:28

Tai sitten henkilö on vaan laiska paska, joka tahtoo työnantajalta palkkaa mutta ei tahdo antaa mitään sen vastineeksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jeeeeeeeeeeeeeep

28.9.2006 14:09

Jos joku kuvittelee että saikulla olemalla työpaikka tekee parempaa tulosta kuin mitä jos olet töissä niin hyvä hyvä.
YT-neuvottelut hoitaa yleensä nuo saikkupetterit ainakin isommissa yrityksissä kilometritehtaalle, kyllä sitten itketään ja ruikutetaan. Olisko kannattanu käydä töissä välillä...

Hyvä esimerkki tuosta kokista, ei taatusti korvaamaton mies. Mutta duunikaveri joka jää yksin tekemään kahden kokin hommat kun toinen "ei viitsinyt" tulla töihin. Duunikaveri kiittelee varmasti samoin koko ravintolan asiakaskunta kun saa ruokansa myöhässä...

Itsekkyys on mennyt liian pitkälle tässä maassa, lamakautta odotellessa, siperia opettaa...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

pläppero

30.9.2006 01:08

Mä olin töissä firmassa, jossa en uskaltanut olla pois flunssan takia päivääkään, kun pomo oli ihme kyttä. Sain sit jälkitautina otsaontelon tulehduksen, kallonporaus ja 6 viikkoa sairaslomaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

niin metsä vastaa..

7.10.2006 21:48

Mun alalla porukka ottaa aika helposti saikkua, työ on fyysisesti vaativaa, joten pienikin selän kolotus tai sormen nyrjähdys voi johtaa helposti kotipäiville. Tosiasiassa tämä työ on käynyt nykyään niin raskaaksi, että työntekijät alkavat olla kypsiä koko lafkaan, hälläväliä asenne vaivaa useita.. Firmaan ei ole tulijoita, joten melkein kuka tahansa kynnelle kykenevä palkataan eikä vakituisilla ole pelkoa irtisanomisesta, vaikka hutiloisi työnsä tai viettelisi saikkupäiviä. Ihmiset ovat katkeria että ennen hyvä työ on mennyt raastavan raskaaksi huonoilla ratkaisuilla ja "kostavat" olemalla työnantajalle epälojaaleja. Tässä yksi tositarina, eikä ole kyseessä pikkujuttu, kun kyse on tuhansista työntekijöistä pelkästään meidän duunissa ympäri Suomen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

naula2

9.10.2006 14:41

Kun firmassa alkavat yt-neuvottelut on samantekevää onko ollut sairas- tai omalla lomalla tai töissä joka päivä. Potkut tulevat jos tulevat enkä ainakaan minä mielistele pomoja tai näyttele hyvää tyyppiä koska en ole sellainen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

marja

19.10.2006 16:26

Ilahduttavaa, että hoitohenkilöstö se vasta kipeenä tekeekin töitä..tervettä meininkiä..Toivomme ettei kukaan tulisi kipeenä hoitoihin..säästyisimme paljolta. Sijaispula huutava.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tiilip

20.10.2006 21:16

Ei oma kohtainen saikku,mut pahalta tuntui ku duunikaveri kertoi saikkunsa syyksi puolisonsa kuoleman ja puoliso haki sen vuoden päästä töistä!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi