Blogi

Näytetään kirjoitukset lokakuulta 2008.

banaalin sietämätön keveys

kodinykkösessä perjantaina, kävin katsastamassa leffalaarit muttei siellä mitään löytöjä ollut. vieläkin harmittaa kun en eräällä kerralla ostanut believeriä, olisin saanut sen kolmella eurolla - hieno elokuva juutalaisesta natsista joka (yllätys) ajautuu älylliseen umpikujaan vakaumuksen ja uskonnollisen/rodullisen identiteetin väistämättömässä yhteentörmayksessä... mutta nyt ei vastaavan tason elokuvaelämyksiä ollut tarjolla pilkkahintaan. sen sijaan ostin kodinkoneosastolta halvalla ruuvimeisseleitä ja vasaran.

enää ei orgasmin kokeminen toisen läsnäollessa ole sellainen ontologisesti tärisyttävä kokemus että sen jälkeen oltaisiin loppuelämä yhdessä kuten joskus maailmanaikaan. kun seksi oli jotakin arkielämän ulkopuolella tapahtuvaa, mysteeri joka realisoitui vasta ensimmäisessä orgasmissa, vietin toteuttaminen oli episteemisesti yhteydessä sen ontologiaan. nyt nämä kokemuksen jakokulmat ovat jo erkaantuneet etäälle toisistaan. orgasmikin on vain liemen ruiskimista jonkun päälle, triviaalimpaa miltei kuin vieraan kättely. se ei käy enää edes avioliittolupauksesta, seurustelusta nyt puhumattakaan.

arjen banalisoitumisen monet ulottuvuudet avautuvat absurdeihin ristileikkauksiin: elämysten hakeminen marketin hyllystä ja seksuaalisen kliimaksin latistuminen dogging-muodiksi. kun ei tyhjästä voi puhua.


elämä on väliaikainen olotila...

näin tokaisi andy renko hill streetin poliisiasemalla hiljattain fst:n uusintakierroksen viimeisimmässä jaksossa... niinpä niin. hill street blues taitaa muuten olla yksi televisiohistorian innovatiivisimmista ja vaikutusvaltaisimmista sarjoista ja varmasti maineensa ansainnut. katselen sitä jo kolmatta kertaa: ensimmäisen kerran näin sen nuorena poikana 1980-luvun alussa, toisen kerran uusintana kakkosella kolmekymppisenä joskus 90-luvulla ja nyt kolmas kerta avaa jälleen uuden näkökulman kun itsekin on kymmenkunta vuotta vanhempi.

joskus vanhassa on vara parempi vaikka useimmat sarjat kannattaisi jättää naftaliiniin. vanhentuneista ja infantiileilta nykykatsojasta tuntuvista sarjoista on esimerkkejä joka kanavalta, myös teemalta. niitä katsoessa tulee lähinnä vaivautunut olo - miten onkin kakarana jaksanut innostua jostain tyhjänpäiväisestä paskasta, olkoonkin että se aikoinaan saattoi olla hyvinkin suosittu ja kohistu tekele.

en haikaile menneitä aikoja televisioon, nykyisin osataan tehdä kiinnostavia ja älyllisiäkin juttuja ja ammattitaito kohenee koko ajan. voipi jopa pelätä että sarjoista alkaa kohta tulla liiankin fiksuja joten niitä pystyy seuraamaan vain tohtoritason filosofit... muulle kansalle tarjotaan sitten kevyemmin sulavia idoleja ja bareback-luuhaajia.