Kosto koodattuna geeneihin?

  • Oooih

Helsingin Sanomissa oli muutama viikko tai kuukausi sitten artikkeli, joka käsitteli ihmisen/apinan käyttäytymistä ja moraalikäsitysten alkuperää. Artikkeli kiinnitti huomioni, sillä olen usein törmännyt itsessäni käsittämättömään tarpeeseen toimia reilusti. Äiti ja isä olisivat tietenkin ylpeitä tuotoksestaan. Artikkeli viittasi tutkimukseen, jossa apinalauman oli todettu vierastavan omaa etuaan häikäilemättömästi ajavia yksilöitä. Tai ehkä sana vierastaa on tässä hieman harhaanjohtava, sillä artikkelissa todettiin apinalauman yksilöiden rankaisevan tätä sääntörikkuria, jopa oman etunsa kustannuksella.

No jos mietitään tätä sitten ihmisyhteisön näkökulmasta, niin esille nousee mielenkiintoisia asioita. Esimerkiksi Bernie Madoff ( http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1659871 ) on tällä hetkellä samanlaisen yhteisönsä vihan ja kostonhimon kohteena, kuin olisi muutaman banaanin pöllinyt apina laumassaan.

Hyviä esimerkkejä lähempänä jokapäiväistä elämäämme ovat mm. seurustelevat ihmiset, jotka pitävät panoja tyttö-/poikaystävänsä rinnalla, salaa tietenkin. Aina silloin tällöin näihin törmää, sinkkuna mulla oli tapana kysyä ”Oletko liikkeellä luvalla vai luvatta?”. Ja vastaus 99% kerroista oli luvatta. Seuraava kysymykseni olikin sitten:” No saako kumppanisi mennä myös?” Ja miten yllättävää, että 99% vastasi ”Ei tietenkään.” Jos näitä rikkureita ei luontaisesti laumassamme siedetä, niin olisikin mielenkiintoista nähdä mikä olisi se kollektiivinen rangaistus joka yhteisöltä näille tulisi.

jatkoa 17.3.2009

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Entisist%C3%A4+Wall+Streetin+kuninkaista+tuli+kiukun+ja+irvailun+kohde+USAssa/1135244357894

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Josef+Fritzl+tunnusti+insestin+mutta+kiisti+murhan+ja+orjuuttamisen/1135244348608

Pedofiilit ja raiskaajat ovat ehkä kollektiivisimman tuomion kohteena.

5 kommenttia

ZOMQandBarbieQ

16.3.2009 21:04

vaihteex ihan asiaakin:D

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

EviDee

17.3.2009 12:31

Nämä ovat mielenkiintoisia ilmiöitä monella elämän alueella. Tällä hetkellä meillä käydään töissä yhdenlaista catfightia siitä, kenen nimi on milläkin paikalla tietyissä julkaisuissa. Voisi luulla, että asiassa päästäisiin sopuun järkeilemällä ja reiluudella, mutta... Tässä tapauksessa nokkimisjärjestys on niin selkeä, että villeimpien eka-nokkijoiden kuriin laittaminen tuskin onnistuu. Ainoa kollektiivinen yhteisön rangaistus on kaikenlaisen yhteistyön vähentäminen välttämättömään. Tällä taas saattaa olla negatiivisia vaikutuksia koko hankkeen tulokseen.

Mikä on elämässä lopulta tärkeää, arvokasta?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

EviDee

17.3.2009 15:29

Geeneistä vielä: kateudellekin on löydetty geneettinen altistus, en ihmettelisi vaikka kostonhimokin väijyisi johonkin koodattuna.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Oooih

17.3.2009 19:34

E: Olisihan se lopulta äärettömän loogista. =)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:49

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus