Blogi

Näytetään kirjoitukset joulukuulta 2010.

Kohtuullisuutta, joulunkin aikana  3

On taas joulun aika ja kulutusjuhla ylimmillään Ei, en tuomitse koska se ei johda muuhun kuin ihmisten ärsyyntymiseen. Ja mikään olento maailmassa ei ole niin itsepäinen kuin ärsyyntynyt ihminen, jonka tottumuksia on verisesti loukattu. Ja toki minäkin rakastan shoppailla lahjoja, hankkia sinänsä turhanpäiväisiä koristeita, ostaa punaviiniä ja ja herkkuja juhlan kunniaksi. Koitan ainoastaan eko-hengen mukaisesti pitää kaiken kohtuullisena, en halua osaltani (vaikka oma osani onkin pienen pieni tippa meressä) syödä tulevaisuuden ihmisiltä mahdollisuuksia tyydyttävään elämään. Ekologisuuden aate ja kestävä kehitys olkoon voimassa joulunakin.

Olisihan se vallan hienoa, jos voisimme hyvällä omatunnolla tai kokonaan ilman omatuntoa kuluttaa mahdollisimman paljon luonnonvaroja, vaikkapa ihan kaiken jättämättä tuleville sukupolville yhtään mitään, nauttia elämästä tarpeettomankin ylitsevuotavasti. Aivan ihanaa, jos minäkin voisin onnekkaana synnyttäni tähän aikaan, jolloin luonnonvarat ovat rahan vuoksi häikäilemättömästi käytettävissä, kuluttaa luonnonvaroja niidenkin nokan edestä, jotka hankkivat lapsia tähän maailmaan ja luultavasti haluaisivat hyvät olot lapsilleen tulevaisuudessakin. Olisipa upeaa kokea olevansa tämän hetken lapsia, joille maailman rauniot jäävät, niin paljon tärkeämpi ihminen.

Mutta joillekin elämän nautinnot eivät vain voi lainehtia vastuun yli. Nautinnot eivät ole mitään, jos niistä koituu muille ja itsellekin harmia ja mielipahaa. En voisi juhlia, jos tietäisin, että kulutukseni ei pelkästään vaikuttaisi vaan myös todellisesti riistäisi maailmaa, luontoa ja sen huomassa ja varassa eläviä.

Kuten sanottu, osani on vain tippa meressä ja harmittaa, että suurin osa ihmisistä edelleen haluaa osallistua maailman kuiviin imemiseen, ja ovat valmiita riskeeraamaan siedettävän tulevaisuuden oman hetkellisen halunsa tähden. Heillä ei näytä olevan vastuuta. Heillä tärkeintä on ekon sijasta oma ego ja yhteiset asiat kiinnostavat vain jos on oma lehmä ojassa, silloinkin vain koskien lähinnä talouskasvun tarpeita, ei esim. luonnon hyvinvointia.

Mutta toivottavasti yhä useammilla nuorilla on kiinnostusta todellisen ja laajemman hyvinvoinnin suojeluun, vaikka edellinen sukupolvi olisikin jo kovasti kalkkeutunut.Se olisi lajimme kehitystä eteenpäin, evoluutiota, ei jumittautumista aikansa eläneisiin ihmisen ylivertaisuus-kuvitelmiin.

Mutta mutta, koitan tässä virittyä joulun tunnelmaan vaikka taas synkistelinkin. Rauhallista ja iloista joulunaikaa!
Em-Eva