Värejä lintumaailmassa..

  • Em-Eva

Maailma on menettänyt jo monia kauniita eläinlajeja nykyiselle ihmisen aiheuttamalle holoseenikauden sukupuuttoaallolle. Useinmiten melko turhaan. Vai onko ihmislajin selviytyminen todella riippunut esim. karoliinankaijan tuhosta?

Olen viime aikoina etsiskellyt höyhenpeitteen värityksen samankaltaisuuksia lintumaailmassa. Täysin samanlaisia lajeja ei liene, mutta siitä huolimatta on kiinnostavaa nähdä miten luonto on silloin tällöin päätynyt samankaltaisiin ratkaisuihin värityksen ja muidenkin ominaisuksien osalta.

Karolinankaija (Conuropsis carolinensis) oli Pohjois-Amerikan ainoa luontainen papukaijalaji. Sillä oli vihreä ruumis ja keltainen pää, otsassa punaista. http://www.parrots.org/images/parrotgallery/Carolina%20Parakeet/carolina_parakeet_pic_medium.jpg

Väritykseltään edellistä muistuttava on toiselta puolelta Maapalloa löytyvä, yhä elossa oleva kaunoviikunakaija (Psittaculirostris desmarestii). Toki lemmikkinäkin piedettävä laji on vielä vähän värikkäämpi sinisin ja punaisin merkein. Mutta mikä parasta, laji on yhä elinvoimainen, vaikka kotiseutunsa ovatkin vaaravyöhykkeellä.
http://www.mangoverde.com/birdsound/images/00000015186.jpg

Koapeippo (Rhodacanthis palmeri) kuului havailijaisiin peippoihin. Lajin koiras edusti lintumaailmassakin yllättävän harvinaista väriä: kirkkaan oranssia. Oranssi väri vaihtui vatsaa kohti kellertäväksi kuin liukuvärjättynä. Koapeippo oli herkkä vieraslajeille ja ihmisen toiminnalle ja siitä on jäljellä enää näytteitä museossa.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09/Zzzgreaterkoafinch.jpg

Monien varpuslintujen, joilla on oranssia väriä höyhenpeitteessään, pää on useinmiten musta. Oranssi ja musta näyttävät kulkevan käsi kädessä lintumaailmassa. On ollut todella vaikeaa löytää koapeipon väritystä vastaava lintu. Lähimpänä voisi olla tulitangara (Piranga bidentata), joka nimestään huolimatta kuulunee kardinaalien lahkoon. Laji on elinvoimainen ja toivottavasti pysyykin sellaisena.
http://www.azfo.org/gallery/Images2/Flame_Colored_Tanager_Madera_Hallgren_20080331_a.jpg
Tietysti oranssisin lintu lienee erikoisen näköinen oranssiharjakotinga (Rupicola rupicola).
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/Guianan_Cock-of-the-rock_%28Rupicola_rupicola%29.jpg

On tärkeää, että me ihmiset havahdumme ennen kuin aiheuttamamme massasukupuutto pyyhkäisee vielä olemassa olevia lajeja kadoksiin. Toisin kuin dinosaurusten sukupuutto, jossa dinosauruksilla ei ollut paljoa vaihtoehtoja, meillä ihmisillä on vaihtoehtoja. Me voimme pysäyttää itse aiheuttammme sukupuuttoaallon, keksiä isoilla aivoillamme uusia keinoja ja vaalia kotiplaneettaamme niin että sen värikäs monipuolisuus säilyy ja kehittyy luonnollisia teitä.

Ihmiskunnan sivistys mitataan sillä, miten se kohtelee vähäosaisia ja luontoa.

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:41

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus