Rapsakkata

Näytetään kirjoitukset maaliskuulta 2015.

Yleisradio rytkäyttämään nukkuvat liikkeelle  2

Uusi Suomi - verkkolehden päätoimittaja Markku Huusko kirjoitti aviisiissaan 25.3.2015 mielenkiintoisella otsikolla.

"Vaaliyllätys muhiikin pienten puolella" - analyysi oli mielestäni vajavainen, joten heitän vapaasti paranneltavissa olevan idean Yleisradion suuntaan.

Todella pienissä puolueissa löytyy tervettä potkua.
Todella pienissä puolueissa löytyy tervettä potkua.

Politiikan tuntemisen suhteen olen täysin maallikko. Räväkkää ja kuitenkin tiukalta asiapohjalta ponnistavaa vaihtoehtoa moni tuntuu nyt kaipaavan.

Olisihan se upeaa, jos kaikki nämä seuraavat 16 puoluerekisterissä olevaa puoluetta laitettaisiin kohtaamaan toisensa. Edes verovaroin kustannettavan Ylen suorissa vaalitenteissä.

Vaikka kahden, 8 puolueen arvontakorin taktiikoilla. Siis, jos tuo 8 puoluejohtajaa per vaalitentti on tv-lähetyksissä ehdoton maksimi?

Arvonnat tehtäisiin suorassa tv-lähetyksessä; kuten futiksen MM-kisojen lohkoarvonnat. Tässä tapauksessa puolet (8) A-koriin ja puolet (8) B-koriin. Virallisesti vahvistetut jäsenmäärät määräisivät puoluerankingin. Sitten vain vuorokorein nostamaan osallistujat per vaalitentti.

Olisipahan takuuvarmasti mielenkiintoisempaa kuultavaa. Hyvässä tai pahassa; sen voi sitten jokainen äänestäjä itse päättää.

Tästä Wikipedian listauksesta alkuun:
http://fi.m.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Suomen_puolueista
- jos halua Ylellä piisaa, niin ainakin 4 (× 2 tunnin) tälläista 8 puolueen vaalitenttiä ennätetään vielä järjestämään.
- tavoite saada viime vaaleissa nukkuneista (n. 1 400 000 äänestäjää), edes osa liikkeelle.

Eikä tässä vielä kaikki.

Sitten vielä pientä ajatuksen tynkää ; avoimeen ja uusista ideoista sakeana sykkivään ilmatilaan. Mitä voisi tapahtua, jos nuo tasapuolisemmat vaalitentit Ylellä toteutuisivat?

Eurovaaleissa taisi yli puolet äänioikeutetuista jättää äänestämättä. Kuitenkin noissa vaaleissa vuonna 2014, äänioikeutettuja oli 4 440 297. Lähteenä vaalit.fi

Viime eduskuntavaaleissa vuonna 2011 äänestämättä jätti 29,5 prosenttia äänioikeutetuista. Joka on mielestäni helkkarin paljon.

Entäs, jos 10 prosenttia nukkuvista lähtisikin äänestämään? Yks kaks uusia äänestäjiä olisikin liikkeellä 444 029 kappaletta! Jos nuo Ylen tv-vaalitentit olisivat pienpuolueiden kannalta onnistuneet, niin liikkeelle voisi lähteä jo 15 prosenttia nukkuvista.

Silloin oltaisiin jo 666 044 uuden äänen potissa. Suomeksi tarkoitettuna tuo voisi tarkoittaa sitä, että koko nykyinen kansalliseen korporatismiin perustuva paketti menisi uusiksi! Ainakin valtapuolueiden alapään sijoitusten osalta.

Eikä tässä vielä kaikki.

Pääministeri Stubb on sanonut useaan kertaan, että politiikka/konsensus ovat rikki. Voisiko se olla syynä siihen, että viime eduskuntavaaleissa reilusti yli miljoona suomalaista jätti äänestämättä? Vaikkakin pääministeri Stubb on todellisuudessa tarkoittanut koko ajan Suomen todellista hallintamuotoa eli korporatismia.

MARTTI AHTISAARI TILANNEKUVAN ANTAJAKSI?
On sanonta, että ruutia on turha keksiä uudelleen. Ja vaikka tieto lisää väittämän mukaan tuskaa, niin tässä korporatismikoneistomme avaamisessa se mielestäni kannattaa ottaa.

Joten onkohan mahdollista saada jonkun median kautta; nämä kaksi puhetta korporatismista; kaikkien meidän suomalaisten saataville?

Presidentti Martti Ahtisaaren puheet:
Oulussa 28.3.1993
Helsingissä 18.11.1993
- niin kutsuttu "Ystävän kirje"

Suullisen ja kirjallisen perimätiedon mukaan, noissa kohta 22 vuotta vanhoissa puheissa; piilee selkeäsanainen ja myös nykypäivään sopiva totuuksien siemensäkki. Myös useamman vaalivoiton ja nukkuvien puolueen enemmistön liikkeelle saamisen suhteen.

Kansanvaltahan ei voi toimia, jos kansa ei tiedä.

Joten entäs, jos tiedon lisäämisen jälkeen, niin vaihtoehdoista kuin Suomen todellisesta hallintamuodosta, lähtisikin jo 20 prosenttia nukkuvista liikkelle äänestämään? Ihan vaikka sitten ihan piruuttaan?

Sitten oltaisiinkin jo valtapuolueiden pääkonttoreissa ja ekosysteemeissä positiivisessa paniikissa. Nimittäin 888 059 uutta äänestäjää panisi järjestystä uusiksi myös valtapuolueiden yläpäässä.

Äänestysprosentti 90 kertoisi muulle maailmalle ilosanomaa siitä, että demokratia Suomessa voi ennen näkemättömän hyvin!

Joten Raimo Sailaksen huoli demokratiamme tilasta; Kanava-lehdessä 4/2014, olikin turhaa.


Pääministeri Jermu  1

‎Eduskuntavaalit‬ ovat kuulemma puhtaasti pääministerivaalit. Siksi kuulemma, vaalitentteihin ja erilaisiin tiedotusvälineissä julkaistaviin puolueohjelmiin tai - katsauksiin otetaan mukaan vain osa puolueista.

Eikö kaikki puoluerekisterissä olevien puolueiden puheenjohtajat tulisi ottaa tasaveroisina mukaan? Vai pelätäänkö pienen pieniä pienpuolueita, jo niin paljon? Meiltähän puuttuu aito oppositio vaihtoehto kokonaan.

Joten tällä hetkellä näyttää siltä, että jos käyn äänestämässä, niin kirjoitan äänestyslippuun:
Pääministeri Jermu

Pääministeri Jermu/kumm.
Pääministeri Jermu/kumm.

Miksi näin toimisin? Vain äänestämällä voit vaikuttaa; väitetään. Eli antaisin selkeän protestiäänen.

Olen jo vanha pieru ja monta kertaa ehdokas, joka on päässyt eduskuntaa; on "unohtanut" lupauksensa Arkadianmäelle päästyään.

Eikä siinä mitään. Ainahan oma perse ja uraputki, niin sanotusti pelastetaan ensin. Ja onhan ne velvoitteet vaalirahoittajienkin suuntaan, vaikkei niistä valtaosalla ole edes äänioikeutta vaaleissa.

* *

Tässä mielestäni mainiota Kummelia Ylen Elävästä arkistosta. Setti saavuttanee puolueen perustamiseen tarvittavan jakomäärän Facebookissa. Rajahan puolueen perustamiseen on 5 000 allekirjoitusta.

Tästä Pääministeri Jermun ja Kummelin tunnelmiin:
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/03/20/kummelin-paaministerin-maa-peri-taman-rehellisyyden

Potpurri ilmestynyt saataville 20.3.2015.

* *

Eikä tässä kaikki.

Olisihan se kova juttu, jos jokainen pääministeri Jermua äänestänyt ottaisi kuvan äänestyslipustaan.

Ja olisihan se aika upeaa, jos paljastuisi, että yli 200 000 äänesti pääministeri Jermua. Varsinkin, jos nuo protestiäänet tulisivat nukkuvien riveistä.

Eduskuntavaaleissa 2011 äänestämättä jätti 29,5 prosenttia äänioikeutetuista.

Äänioikeutettuja oli esimerkiksi eurovaaleissa 2014 yhteensä 4 440 297. Lähde: vaalit.fi

Joten nukkuvien puolueessa on viime eduskuntavaalien äänestyskäyttäytymisen perusteella noin 1 309 888 jäsentä. Ylivoimaisesti suurin puolue Suomessa.

Joten ei ihme, jos valtiovarainministeriön pitkäaikainen virkamies Raimo Sailas, nyt eläkkeellä, on huolissaan demokratiamme tilasta.

* *

Miten on? Oletko Sinä löytänyt tarjolla olevista vaihtoehdoista omasi? Vai olisiko pääministeri Jermun äänestämisessä ideaa?


Hengennostatusläppä  1

Useiden viikkojen ajan pääministeri Stubb on toistanut, että milloin politiikka ja milloin taas konsensus ovat Suomessa rikki.

Nyt Helsingin Sanomien politiikan ja talouden toimituksen esimies Marko Junkkarin mukaan kyse olikin läpästä! Näin Hesarin pääkirjoitussivulla 15.3.2015.

Stubbin hengen­nostatusläppä unohtui nopeasti
Stubbin hengen­nostatusläppä unohtui nopeasti

Mielenkiintosta huomata, että painetussa lehdessä tuo juttu oli otsikoitu "Korpilahden henkeä luodaan."

Mielenkiintoista olisi saada tietää, ketkä kokoomuslaiset taustoittajat ovat tämän takana:
"Kokoomuslaiset ovatkin myöhemmin taustoittaneet, että konsensuskritiikki oli lähinnä omalle väelle suunnattu hengennostatusläppä."

Sdp:n ekosysteemeissä taas tuo pääministerin harrastama "hengennostatusläppä" on nostanut raivoisia tunteita. Eläähän sdp ehken eniten korporatismikoneiston suomasta vallasta. Etujärjestöissä, kuin myös epäpoliittisissa kansalaisjärjestöissä ja ay-liikkeessä. Vinkin antajana edellseen keskustan Paavo Väyrynen.

* *

Tuota pääministeri Stubbin johtamaa "konsensus on rikki" hokemaa Helsingin Sanomat 18.2.2015 avasi "Vaalitutkija: Vain skandaali voisi kääntää keskustan kannatuksen" - analyysissään osuvasti näin:

- Suomalaiset rakastavat hyvinvointivaltiota", Grönlund löytää selityksen sille, ettei esimerkiksi pääministeri Alexander Stubbin (kok) entistä oikeistolaisempi tyyli ole purrut vaan pikemminkin pelottanut kansaa.

"Ja miksi hän on arvostellut konsensusta, kun on ilmeisesti tarkoittanut korporatismia?" Tutkija oudoksuu sanavalintaa.

(Åbo Akademin valtio-opin professori, vaalitutkija Kimmo Grönlund)

* *

Oma valistunut veikkaukseni on se, että Suomen todellinen hallintamuoto eli kansallinen korporatismi on niin kovassa asemassa, ettei edes kokoomus sitä uskalla uhmata. Sehän tarkoittaisi myös luopumista finanssi- ja vakuutusalan valtakoneistosta, jota on kiistatta pidetty yhtenä kokoomuksen vahvoista valta-alueista.

Eli myös eduskuntavaalien 2015 jälkeen korporatismikonsensus jatkaa vallankahvassa.

Ellei sitten tuon linkin avautuvaa ja hyvin härskiä valtakoneistoa aleta purkamaan kaikkien nykyisten eduskuntapuoluieiden toimesta (kokoomus, sdp, keskusta, rkp, vasemmistoliitto, kd, vihreät, perussuomalaiset ja muutos 2011).

* *

Ja toisaalta on hyvä muistaa.

Se mitä ei virallisen Suomen toimesta tunnusteta olemassa olevaksi. Sitä ei ole olemassakaan. Se mitä ei ole olemassa. Sitä ei tarvitse korjata. Saatikka korvata.

* *

On sanonta, että ruutia on turha keksiä uudelleen.

Hienoa olisikin, että kokoomuksen lanseeraaman korjausliikkeen ja keskustan "Suomi kuntoon" - ohjelman perustaksi saataisiin nämä kaksi puhetta korporatismista; kaikkien meidän suomalaisten saataville?

Presidentti Martti Ahtisaaren puheet:
Oulussa 28.3.1993
Helsingissä 18.11.1993
- niin kutsuttu "Ystävän kirje"

Unohtamatta keskustan Olli Rehnin; korporatismia käsitellyttä, Oxfordin tohtorinväitöskirjan antia vuodelta 1996.