Ituhipin Caesarsalaatti

Jos pitäisi valita, mitä ruokalajia söisin koko loppuikäni, se olisi ehdottomasti [b]salaatti[/b]. Heh, salaattia kun voi olla niin monenlaista! Monesti salaatit ovat ihanimpia raikkaina ja kirpeällä kastikkeella silattuina, mutta jos…

Tulinen lehtikaalicaesar
Jos pitäisi valita, mitä ruokalajia söisin koko loppuikäni, se olisi ehdottomasti [b]salaatti[/b]. Heh, salaattia kun voi olla niin monenlaista! Monesti salaatit ovat ihanimpia raikkaina ja kirpeällä kastikkeella silattuina, mutta jos hakusessa on niinsanottu lohturuoka, on valintani aina caesarsalaatti. Mikä siitä nyt tekee niin hyvää? Parmesaani, krutongit… mutta parasta on kuitenkin se kastike (voisin lusikoida pelkkää kastiketta, ainakin joinain tietynlaisina päivinä)! Se ei ole vaan valitettavasti mikään kevyt soossi se. [url=http://www.gloria.fi/artikkeli/ruoka/reseptit/keisarien_ja_tahtien_salaatti]Perinteiseen caesarkastikkeeseenhan[/url] tulee mm. kananmunan keltuaista ja öljyä runsain mitoin – en siis millään raaski syödä tuota herkkua ihan niin usein kuin haluaisin.
Tulinen lehtikaalicaesar
Jotta voisin useammin herkutella lohturuokasalaatillani, olen kehitellyt paremman omantunnon Caesarkastikkeen. Sen pohjana on majoneesin sijasta avocado. Eilen kotona kastiketta himoitessani keksin sitten laittaa sekaan kalakastiketta – anjovisfileitä kun ei "sattunut" olemaan jääkaapissani (kuinka monella niitä on edes?) ja sehän toimi! Lopputuloksesta tuli parempi kuin edellisistä yritelmistäni konsanaan. Salaatin sijaan käytin eilen lehtikaalia, ja skippasin krutongit – rapeutta lisäsin salaattiherkkuuni niiden sijaan mungpavun iduilla. Parmesaania en silti kuvittelisikaan jättäväni pois: joku roti keventelyssäkin olla pitää!
[b]Caesarkastike avocadosta n. 2:lle[/b] [i]1 iso kypsä avocado 1 pieni valkosipulinkynsi hienoksi raastettuna puolen sitruunan mehu 0,5 tl Worchesterkastiketta 0,5 tl kalakastiketta vastarouhittua mustapippuria 1 rkl hienoksi raastettua parmesaania 1-2 rkl vettä (0,5 tl Dijon-sinappia) (srirachaa tai tabascoa maun mukaan)[/i] Soseuta valkosipuli ja veden, sitruunanmehun ja mausteiden kera. Lisää avocado ja soseuta tasaiseksi. Sekoita mukaan parmesaaniraaste. Ohenna tarvittaessa lisävedellä, ja säädä mausteita makusi mukaan. Tarjoile heti valitsemasi salaattilaadun ja lisukkeiden kera.
[b]Ituhipin tulinen lehtikaalicaesar 2:lle[/b] [i]100 g lehtikaalia 1 annos avocado-caesarkastiketta 1 dl mungpavun ituja 50 g parmesanjuustolastuja 2 dl katkarapuja Muutama tippa tabascoa + 1 rkl caesarkastiketta mustapippuria (chilirouhetta)[/i] Poista lehtiruodit lehtikaalista ja pieni lehdet suupalan kokoisiksi paloiksi. Huuhtele hyvin ja taputtele kangaspyyhkeen sisällä kuivaksi. Älä murehdi vaikka käsittelisit kaalia ronskimmin, se kestää kovat otteet. Ota avocado-caesarkastikkeesta ruokalusikallinen sivuun, ja sekoita chilikastike siihen. Hiero loppu kastike huolellisesti lehtikaaliin ja jätä salaatti odottelemaan siksi aikaa kun valmistelet lisukkeet. Sulata katkaravut. Pyörittele katkikset caesarkastikkeen ja tabascon seoksessa. Kokoa salaatit lautasille tai tarjoiluastiaan. Laita pohjalle lehtikaali, ripottele päälle mungpavut. Jaa katkikset annoksille ja koristele koko herkku parmesanlastuilla, chilirouheella ja reilulla määrällä vastarouhittua mustapippuria.