Helsingin suurin muraali syntyy Pasilaan – Taiteilija Li-Hill luki Kalevalaa ja hankki paikallisen mallin teosta varten

Kahdeksankerroksisen teoksen malli joutui poseeraamaan kylmässä vedessä.

Pasilassa alkoi tänään taideprojekti, jota ohikulkijat eivät voi olla huomaamatta, sillä kanadalainen taiteilija Li-Hill ryhtyi maalaamaan jättimäistä muraalia osoitteeseen Sähköttäjänkatu 4. Kahdeksankerroksinen talo sijaitsee alueen yläkannella, joten katutasosta mitattuna maalattava päätyseinä nousee aina 34 metrin korkeuteen tehden siitä Helsingin suurimman yksittäisen muraaliteoksen.

Li-Hillin teos kuvaa vedessä kelluvaa Ilmatarta ja maailman syntyä särkyneestä sotkan munasta.

“Halusin muraalin liittyvän paikalliseen kontekstiin. Katsoin Rauta-aika-elokuvan ja luin Kalevalaa, ja siitä se ajatus lähti. Minua kiehtoo ajatus jonkun uuden syntymisestä ja samaan aikaan jonkin toisen katoamisesta”, Li-Hill kertoo.

Luonnos Li-Hillin muraalista Sähköttäjänkadun seinässä.
Luonnos Li-Hillin muraalista Sähköttäjänkadun seinässä. Kuva: Helsinki Urban Art

Mallina teoksessa toimii Pasilassa 10 vuotta asunut Jenni Ahlapuro, 29, joka löydettiin sosiaalisen median kautta.

“Kaverini vinkkasi, että muraaliin haettiin mallia, ja kun olen niin Pasilan ystävä, niin pitihän minun ottaa yhteyttä”, hän kertoo.

Kuva: Helsinki Urban Art

Mallina toimiminen ei ollut ihan helpoin tehtävä, sillä teoksen teeman takia hänestä otettiin kuvia myös meressä makaamassa. “Kyllähän siinä alkoi vähän kylmä tulla, mutta kerranhan se vain kirpaisee. Sitä paitsi muraali tulee näkymään omasta ikkunastani. Eihän täältä nyt enää voi muuttaa pois”, Ahlapuro nauraa.

Muraalin takana oleva Helsinki Urban Art -yhdistys on tehnyt Itä-Pasilaan tämän ja viime kesän aikana kymmeniä katutaideteoksia, jotka ovat muuttaneet alueen varsinaiseksi katutaidekaupunginosaksi. Tänä kesänä Pasilassa ovat käyneet Li-Hillin ohella maalaamassa myös monet muut katutaiteen huippunimet, kuten saksalaiset Tasso ja Hombre, tšekkiläinen Chemis, itävaltalainen Chinagirl Tile ja italialainen MP5. Syyskuussa on puolestaan paikallisten taiteilijoiden vuoro, joiden kanssa Pasilaan maalataan vielä kaksi isompaa kokonaisuutta. Tähän mennessä teokset on tehty julkisiin pintoihin, kuten siltoihin ja portaikkoihin. Nyt maalattava muraali tehdään yhteistyössä SATOn kanssa, mikä mahdollisti poikkeuksellisen teoksen tekemisen.

Jenni Ahlapuro pääsi heittäytymään malliksi.
Jenni Ahlapuro pääsi heittäytymään malliksi. Kuva: Helsinki Urban Art

Pasilan katutaidekaupunginosa -hanke sai alkunsa halusta tehdä alueesta värikkäämpi. Itä-Pasila on täynnä betonipintoja, jotka tarjoavat mahdollisuuksia taiteilijoille – ja toisaalta alueella on tarvetta ja taiteelle.

“Pasilalla on myös aina ollut merkittävä rooli Helsingin katu- ja graffititaiteen historiassa. Ja kun asun itsekin Pasilan vieressä, alueeseen keskittyminen oli luonnollinen ratkaisu”, selventää Jaakko Blomberg Helsinki Urban Artista.

“Hanke on saanut paikallisilta asukkailta hyvin positiivisen vastaanoton. Ja kuva alueesta on muuttunut. Nykyään täällä näkee taiteen takia paikalle tulleita matkailijoita ja koululuokkia, ja teemme myös paljon opastettuja kierroksia alueella”, Blomberg kertoo.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi