HIV

Tauti joka unohtui

Sami kirjoitti huulipunalla käteensä viruksen nimen.
Sami kirjoitti huulipunalla käteensä viruksen nimen.

"Kaveri oli niin siisti. Tuoksui puhtaalta ja näytti hyvältä."

90-luvun puolivälissä seksuaalivalistusta leikattiin rajusti kouluissa. Tuon ajan teinit ovat nyt 20–30-vuotiaita ja pitihän se arvata, että HIV-tartuntoja löydetään enemmän kuin koskaan.

ami on 28-vuotias helsinkiläinen raksamies. Samin elämä muuttui rajusti puolitoista vuotta sitten, kun tuore kundikaveri ajoi hänet hiv-testiin.

"Sairaanhoitaja soitti sitten ja sanoi että verikokeessa on jotain epäselvää. Yleisesti sen tiedetään tarkoittavan, että se on hiv-tartunta silloin. Parin ekan vuorokauden aikana en uskaltanut mennä nettiin katsomaan, mitä siitä käytännössä seuraa. Yksi kaveri sanoi jälkeenpäin, että olin aika sekaisin ensimmäisen kuukaudet."

"Mä olin pitänyt itseäni aika valistuneena. Mulla oli yksi tuttu, jolla oli hiv. En ollut keskustellut asiasta hänen kanssaan, mutta olin tietoinen näistä jutuista. Ikinä en ollut selvinpäin harrastanut suojaamatonta seksiä. Humalassa silloin tällöin jäi suojautuminen väliin."

29-vuotias Mirka jätti kortsun pakettiin vain kerran, puolitoista vuotta sitten. Se riitti. Vajaa vuosi myöhemmin hän sai tietää olevansa "possari", siis hiv-positiivinen.

"Se oli yksi kerta. Ajattelin,että no niin, Suomessahan tässä ollaan. Kondomin käyttö sitten jäi. Se oli brittimies, liikematkalla. Yhden illan pano, sanotaan se suoraan."

"Mulla oli muuten kyllä kondomi käytössä aina. Hermoilin noista asioista ihan hirveästi. Olin asunut vuosia ulkomailla ja olin ollut siellä tosi varovainen. Sitten tulen Suomeen – ja pam, se on siinä."

Suomen lyhyt HIV-historia

1980-luvulla Suomessa vallitsi suoranainen hiv-hysteria. Tauti oli tuore, eikä siitä tiedetty vielä paljoa. Väitettiin, että vuonna 2000 Helsingissä olisi 100 000 hiv-positiivista. Pelättiin, että tauti tarttuu suukon, aivastuksen tai kädenpuristuksen välityksellä tai jopa vain samassa tilassa hengatessa.

Hiv oli vielä 80-luvulla ennen muuta homojen tauti. Vuonna 1985 lähes 80 % kaikista kaikkialla maailmassa todetuista tartunnoista oli peräisin miesten välisestä seksistä. 90-luvun loppuun mennessä tilanne muuttui. Suomen homopiireissä opittiin varovaisemmiksi ja epidemia näytti tasoittuvan. Virus kuitenkin löysi uuden tavan levitä. Likaiset piikit kuljettivat virusta narkkarilta toiselle ja taudista tuli nopeasti heroinistien huolenaihe. Vuonna 1999 noin 65 % Suomessa todetuista tartunnoista oli saatu huumeruiskusta. Puhuttiin hivin uudesta tulemisesta Suomeen.

Yhteiskunta tarttui toimeen ja ruiskuhuumeiden käyttäjille alettiin tarjota ilmaisia palveluja. Valistusta lisättiin, puhtaita piikkejä jaettiin ja hoitojärjestelmään satsattiin. Tehotoimet purivat ja kymmenessä vuodessa huumeruiskutartunnat on saatu kohtuullisesti kuriin. Useimmat nykyään todetut huumetartunnat ovat vanhoja infektioita.

Miksi vuoden 2008 Suomessa hiv leviää silti hurjemmin kuin koskaan ennen? Vastaus löytyy Samin ja Mirkan kokemuksista – kortsu jää pakettiin.

Hurjempaa kuin Amsterdamissa

HUS Auroran sairaalan osastonylilääkäri Matti Ristola on Suomen johtavia hiv-asiantuntijoita. Hän on työskennellyt hiv-potilaiden lääkärinä yli 15 vuotta.

"Suomessa todetut tartunnat voidaan jakaa neljään ryhmään, jotka kulkevat omia teitään", Ristola selittää. "Ihmiset saavat hi-viruksensa homoseksistä, heteroseksistä, huumeidenkäytöstä tai kotimaassaan ennen Suomeen muuttoa. 90-luvun lopulla oli huumeidenkäyttäjien parissa epidemia, mutta sittemmin huumetartunnat on saatu rajoitettua. Maahanmuuttajien mukana tuleviin tartuntoihin puolestaan vaikuttaa se, millaista maahanmuuttopolitiikkaa kulloinenkin hallitus harjoittaa. Muualla kuin Suomessa syntyneillä havaittiin infektioita 90-luvun puolivälissä parikymmentä vuodessa, viime vuonna lähes 60. Tämä selittää osittain tartuntamäärien kasvua."

"Eniten suomalaisille tulee kuitenkin tätä nykyä seksitartuntoja. Niitä on ollut vuosina 2006 ja 2007 yli sata vuodessa. Tilanne on synkin homoseksin suhteen. Huhun mukaan Helsingin meno on nykyään hurjempaa kuin Amsterdamissa. Usein esimerkiksi ajatellaan, että suuseksi on turvallista. Ja eihän kondomi hyvältä maistu. Suuseksin kautta voi kuitenkin saada hivin, vaikka siihen liittyykin pienempi riski kuin emätinyhdyntään tai peräsuoliyhdyntään."

Viime vuonna Suomessa todettiin 60 uutta homoseksistä johtuvaa infektiota. Se on tuplasti enemmän kuin pahimpina aikoina 80-luvulla.

2000-luvun uutuustrendi on runsaat heteroseksistä saadut tartunnat. Luvut ovat kymmenessä vuodessa yli kaksinkertaistuneet. Suurin osa tartunnoista saadaan työ- tai lomamatkoilla.

"Miehet ovat tässä asiassa syyllisempiä", Ristola valottaa. "Suomessa hiv todetaan kaksi kertaa useammin miehellä kuin naisella. Miehillä se liittyy usein ulkomailta haettuun kaupalliseen seksiin. Naisilla taas on usein ollut miesystävä maasta, jossa hiv on yleisempää."

"Suomalaiset heterot ovat tosi sinisilmäisiä. Suomen oikeusjärjestelmä on tässä asiassa tiukka ja täällä oletetaan, että sukupuoliseen kanssakäymiseen liittyvistä riskeistä pitää mainita partnerille. Monessa maassa on aivan toinen tilanne. Niissä ajatellaan, että on jokaisen oma asia, jos harrastaa suojaamatonta seksiä. Ei tarvitse mennä kuin Ranskaan. Siellä yksikään tartuttaja ei ole saanut syytettä."

Aids-tukikeskuksen suunnittelija Marja Pakarinen kertoo, että eniten hiv-infektioita haetaan Kaakkois-Aasiasta. Myös reissu Itä-Eurooppaan voi usein poikia tartunnan.

"Virossa on Euroopan vakavin hiv-tilanne. Siellä uusien tartuntojen esiintyvyys on huippuluokkaa. Venäjällä tilanne on epäselvempi, mutta sielläkin se on todella suuri ongelma. Näiltä alueilta virus kulkeutuu helposti Suomeen."

Vaikka suurin osa tartunnoista haetaan vielä ulkomailta, hiv leviää yhä useammin suomalaiselta heterolta toiselle. Etenkin nuoret aikuiset vetelevät mielellään paljaalla.

"Kondomin käyttö ei ehkä ole trendikästä eikä muodikasta", Pakarinen pohtii. "Toisaalta kyse on nuoruuden kaikkivoipuudesta. Ajatellaan, että ei minulle mitään tapahdu. Etenkään, kun kaveri on niin siisti, tuoksuu puhtaalta ja näyttää hyvältä. Nuoret luulevat, että sairaus näkyy jotenkin päällepäin."

Urbaanin possarin elämää

Sami ja Mirka ovat tavallisia urbaaneja nuoria aikuisia. He ovat siistejä ja hyvännäköisiä ja varmaan myös tuoksuvat puhtaalta. Sami aikoo sähköasentajaksi. Molemmat käyvät töissä. Hiv ei ole muuttanut heidän elämänsä perusasioita.

"Voin elää aivan normaalia elämää", Sami kertoo. "Mun tilanteesta tietää vanhemmat, sisarukset ja osa sukulaisista sekä lähimmät kaverit. Kaveripiiristä on kyllä tämän myötä tullut tärkeämpi."

"Mun serkku alkoi vähän yökkiä kuultuaan", Mirka naureskelee. "Sisko taas sanoi suoraan, että turha oottaa mitään erityiskohtelua."

Mirka on kertonut viruksesta parhaille kavereilleen ja osalle sukulaisista. Työpaikalla hän ei ole hiviä maininnut. Sami sen sijaan katsoi parhaaksi puhua sairaudesta työkavereilleen.

"Aluksi mua jännitti työpaikalla haavojen kanssa, kun niitä tulee rakennusalalla väkisin. Pelkäsin altistavani työkaverit tartuntavaaraan. Mietin myös, että alkavatko ne aina sitten hypätä karkuun, jos tulee verta. Olen kuitenkin kertonut heille sairaudesta. Pelot osoittautuivat turhiksi. Kun haava tulee, sanon vain että hoidan tämän itse. Ja korjaan itse veriset rätit roskiin. Sinänsä siinä ei ole mitään erikoista, koska tuskin työkaverit olisivat muutenkaan mun sotkuja siivonneet."

Sami on elänyt nyt puolisen vuotta vakituisessa parisuhteessa. Sairaus ei ole muodostunut romanttisen elämän esteeksi.

"Aluksi kun sain tietää olevani positiivinen, mulla oli nelisen kuukautta, kun ei ollut tuolla saralla mitään", Sami kertoo. "Aika monilla on silleen, että pitää tulla sinuiksi sen asian kanssa ensin. Nyt mä oon parisuhteessa. Kumppani otti tiedon ihan hyvin. Kumia joudutaan tietysti käyttämään aina, mutta se on sinänsä vain tottumiskysymys."

Mirka sai tietää tartunnasta vain reilu puoli vuotta sitten. Tässä vaiheessa seksin harrastaminen tuntuu hänestä turhan vaikealta ajatukselta.

"Aina olisi se stressi, kun joka kerta joutuu sanomaan, että hei oon possari. En mä jaksa sitä nyt."

Lääketiede lupaa pitkää ikää

Kaukana ovat ajat, jolloin hiv-infektion saaminen tarkoitti kuolemantuomiota ja eristämistä yhteiskunnasta. Hiv on lääkkeiden kehityttyä muuttunut krooniseksi sairaudeksi, jonka kanssa voi elää vuosikymmeniä. Suomessa

aidsiin kuolee vain puolisen tusinaa ihmistä vuodessa. Tanskalaisen tilastotutkimuksen perusteella infektion saava 25-vuotias voi tätä nykyä odottaa elävänsä 63-vuotiaaksi. Potilas voi opiskella, työskennellä, perustaa perheen ja jopa hankkia lapsia. Sekä Mirkalle että Samille luvataan pitkää ikää.

"Hiv-lääkitys on huikein juttu, joka lääketieteessä on tapahtunut viimeisen kymmenen vuoden aikana", Ristola hehkuttaa.

Hiv-tartunnan saaneen ihmisen tulevaisuus on keskeisesti kahden asian varassa: testeissä on käytävä ajoissa ja lääkityksestä täytyy huolehtia tunnontarkasti elämän loppuun asti. Jos kummastakaan asiasta luistaa, sitä loppua ei joudu välttämättä kauaa odottamaan.

"Monet tekevät niin, että tulevat testeihin vasta ihan finaalissa", Ristola päivittelee. "He ajattelevat että ovathan lääkkeet olemassa. Mutta eivät ne enää siinä vaiheessa auta. Silloin ei eliniänodote ole kovinkaan korkea."

Sekä Sami että Mirka saivat tietää tartunnastaan hyvissä ajoin. Kummankaan ei ole vielä edes tarvinnut aloittaa lääkitystä. He käyvät säännöllisissä tarkastuksissa, joissa sairauden etenemistä seurataan. Lääkitys aloitetaan vasta, kun se on tarpeen.

"Lääkäri on puhunut, että mun lääkitykseni saatettaisiin aloittaa tämän vuoden puolella", Sami kertoo. "Huolestuttaa, kun sivuvaikutukset voivat olla aika rajuja."

Rajuja tosiaan. Huumaantuminen, pahoinvointi, muutokset rasvakudoksessa, sisäelinvauriot ja sepelvaltimotauti ovat tyypillisiä sivuvaikutuksia. Niitä voidaan lieventää lääkityksen huolellisella suunnittelulla. Lääkitys koostuu aina kolmesta tai neljästä eri lääkkeestä. Lääkkeet valitaan kunkin potilaan elämäntapaan ja terveydentilaan mahdollisimman hyvin sopiviksi.

Positiiviset ry:n projektityöntekijä Kari Tuhkanen on elänyt viruksen kanssa 13 vuotta. Hän on hyvä esimerkki siitä, kuinka paljon lääketiede voi nykyään possarin hyväksi tehdä.

"Minulla on erittäin stabiili tilanne", Tuhkanen kertoo. "Lääketieteellisesti katsoen sairaus ei vaikuta mitenkään päivittäiseen elämääni. Siinä suhteessa olen ollut todella onnekas, että minulla on hyvät geenit. Nykyinen lääkitykseni ei aiheuta minkäänlaisia sivuoireita."

Hiv-lääkkeet rytmittävät potilaan päivittäistä elämää. Periaatteessa yhtäkään annosta ei saa nimittäin jättää väliin.

"On tehty tutkimuksia, joiden mukaan verenpainepotilaat syövät noin neljä viidennestä heille määrätyistä lääkkeistä," Ristola sanoo. "Hiv-lääkkeiden kohdalla sillä määrällä saisi vain joitain vuosia elinikää. Yli 95 % lääkkeistä pitää ottaa oikein, jotta lääkkeillä olisi optimaalinen vaikutus virusta vastaan."

Jos potilas mokaa kuurin ja ottaa vain osan lääkkeistä, virus voi mutatoitua vastustuskykyiseksi. Silloin käytössä ollut lääkeyhdistelmä "palaa", eikä siitä ole enää potilaalle apua. Reseptiä on tällöin muutettava. Tämä tarkoittaa lisää pillereitä ja uusia sivuvaikutuksia. Pahinta on, kun lääkeresistentti hiv tartutetaan eteenpäin.

"Meillä on nyt hoidossa eräs potilas, joka on saanut toisesta Pohjoismaasta lääkeresistentin viruksen", Ristola kertoo. "Nyt olemme katsomassa, löytyykö virukseen mitään lääkettä. Jos ei löydy, niin sitten mikään ei auta."

Joidenkin arvioiden mukaan Barcelonan ja New Yorkin kaltaisissa suurkaupungeissa joka viides uusi infektio on ainakin osittain vastustuskykyinen lääkkeille. Lähes kaikkia viruksen muotoja vastaan on olemassa jokin toimiva lääkeyhdistelmä, mutta sen löytäminen voi olla hankalaa ja lääkkeiden ottaminen potilaalle tosi haastavaa. Ristolan mukaan juuri mutaatioherkkyys tekee viruksesta vaikean vastustajan.

"Mitä enemmän muuntuneet virukset leviävät, sitä vaikeampaa on tarjota tehokasta hoitoa. Huonoimmassa tapauksessa voidaan päätyä samaan tilanteeseen kuin 90-luvun alussa, jolloin ei ollut mitään kunnolla toimivia lääkkeitä."

Kumikaupan kautta

Hiv ei ole ainoa ongelma. Nuorilla esiintyy esimerkiksi joka vuosi

13 000–14 000 uutta klamydiatartuntaa. Seksuaaliterveysklinikan ylilääkäri Dan Apter näkee taustalla johdonmukaisen trendin.

"90-luvun puolivälissä ja loppupuolella koulujen seksuaalikasvatusta leikattiin aika paljon. Tämä ikäryhmä, joka ei saanut silloin niin paljon valistusta, on nyt 20–30 -vuotiaita. He ovat myös seksuaalisesti hyvin aktiivisia. Partnereita on melko paljon. Vaikuttaa siltä, että kondomien käyttö heidän parissaan on jossain määrin vähäistä, ja tämä vaikuttaa seksitautien leviämiseen"

Loppujen lopuksi vain kortsut voivat pysäyttää hivin. Tai selibaatti, mutta sitä tuskin kannattaa toitottaa.

"Minkä nuorten aikuisten kohdalla pitäisi muuttua, liittyy vastuun ottamiseen", Marja Pakarinen painottaa. "Täytyy ymmärtää ottaa vastuu itsestä ja toisesta. Jokaisella on velvollisuus – ja oikeus – pitää huolta kondomin käytöstä."

"Kondomit eivät ole kuitenkaan niin kalliita", tuohtunut Mirka huokaa. "Mä annan suoraan sellasen vinkin, että jos joku edes ehdottaa ilman kondomia olemista, niin potki munille."

Monet eivät myöskään osaa tai halua kertoa pöpöistään satunnaiselle panolle, vaikka tietäisivät olevansa sairaita. Kun tähän vielä liitetään kännisen kömpelö kuminkäyttö, tartuntariski on katossa. Riskeistä pitäisi kehdata kertoa, mutta joskus se voi olla vaikeaa.

"Kun ollaan aamuyöllä menossa bilepaikasta toisen luokse, ei siinä vaiheessa kovin moni sano että mennään vaan, tosin mulla on hiv", Ristola kuvailee. "Tai että olin Thaimaassa tossa ja kävin muuten bordellissakin siellä. Vähän tippuu pisteet, jos sellaista paljastaa. Yleensä ei sitten sanota mitään."

Kumin unohtumisen jälkeen harva käy testeissä. Suomessa arvioidaan olevan noin 1 000 ihmistä, jotka eivät tiedä omasta hiv-tartunnastaan. He eivät saa tietenkään minkäänlaista hoitoa. Näiden ihmisten elämänlanka palaa vauhdilla. Samalla he levittävät virusta eteenpäin.

"Käykää testeissä", Tuhkanen vetoaa. "Hiviin ei tarvitse nykyään kuolla. Mutta lääkkeet auttavat ainoastaan, jos virus havaitaan kyllin ajoissa."

Erään viruksen historia

 • 1930
  Näihin aikoihin HIV siirtyy ihmisiin.
 • 1959
  Kongolaisesta miehestä otetaan verinäyte, josta myöhemmin löydetään HI-virusta.
 • 1969
  Yhdysvalloissa teini-ikäinen Robert R. kuolee aidsiin.
 • 1976
  Norjalainen merimies Arvid Noe kuolee aidsiin.
 • 1981
  HIV leviää Yhdysvalloissa ja aids-epidemia tunnistetaan ensimmäisen kerran.
 • 1983
  HI-virus löydetään.
 • 1985
  Näyttelijä Rock Hudson kertoo sairastavansa aidsia.
 • 1987
  Ensimmäinen HIV-lääke kehitetään.
 • 1988
  John Holmes kuolee aidsiin. 1. joulukuuta nimetään maailman aids-päiväksi.
 • 1989
  Positiiviset ry perustetaan.
 • 1991
  Punainen nauha muodostuu symboliksi kamppailussa aidsia vastaan.
 • 1992
  Ensimmäiset hiv-yhdistelmälääkkeet otetaan käyttöön.
 • 1995
  YK perustaa UNAIDS-ohjelman.
 • 1997
  Suomeen perustetaan Hiv-säätiö. Amerikkalainen Steven Thomas tuomitaan Suomessa hivin levittämisestä.
 • 1999
  Tutkimuksen mukaan hivin alkuperä on Länsi-Afrikan simpanssipopulaatiossa.
 • 2002
  Botswanassa aloitetaan Afrikan ensimmäinen Aids-hoito-ohjelma.
 • 2004
  Etelä-Afrikka ryhtyy tarjoamaan ilmaista Aids-lääkitystä.
 • 2005
  Hiv-rokotteen etsimiseen käytetään melkein 700 miljoonaa dollaria vuodessa.
 • 2006
  Hi-virusta löydetään myös gorilloista.

Virossa joka sadas

80-luvulta lähtien vähintään 25 miljoonaa ihmistä on kuollut Aidsiin. Viime vuonna kuolleita oli yli kaksi miljoonaa. Hiv-tartunnan kanssa elää tällä hetkellä noin 35 000 000 ihmistä, yhtä paljon miehiä kuin naisia.

Pahin tilanne on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Siellä asuu

60 % maailman hiv-positiivisista. Botswanassa jopa kolmannes aikuisväestöstä kantaa virusta. Lääkkeitä on usein saatavilla heikosti. Joissakin Afrikan maissa kondomin käyttö on lailla kielletty.

Kaakkois-Aasia on muodostumassa hiv-epidemian toiseksi ydinalueeksi. Vaikka väkilukuun suhteutettuna siellä on hiv-positiivisia vielä kohtuullisen vähän, aids-kuolemia tapahtuu enemmän kuin missään muualla Saharan etelänpuolista Afrikkaa lukuunottamatta. Suomalaiset hakevat tartuntansa usein juuri Kaakkois-Aasiasta.

Euroopassa hiv-tilanne on vakavin Ukrainassa ja Virossa. Vuonna 2005 vähintään 1,3 % Viron aikuisväestöstä oli hiv-positiivisia. Väkilukuun suhteutettuna Virossa esiintyy siis virusta yhtä paljon kuin Kaakkois-Aasiassa. Itä-Euroopan alati paheneva epidemia tulee luultavasti näkymään yhä vahvemmin myös Suomen hiv-tilastoissa.

27 kommenttia

panomies666

27.3.2008 19:48

Kai viela on sellaisia kortonkeja jotka ovat maustettuja ettei tarvitse karsia pahasta mausta suuseksin aikana.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

josifstalin

27.3.2008 21:07

Mikäs vitun panomies sä olet kun joudut tollasta kyseleen?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Puuhastellut

28.3.2008 16:30

Olen käynyt hiv-testeissä 14 kertaa. Kuka panee paremmaksi?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

deja-vu

28.3.2008 19:06

Aika säälittävää että city repii aiheitaan suoraan South Parkista. Taitaa olla mielikuvitus hieman jäässä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mitä mielikuvitusta

28.3.2008 21:15

tässä on? HIV on totista totta ja on ihan hyvä että siitä puhutaan/kirjoitetaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nuori mies

29.3.2008 13:50

Säälittävää että Suomessakin jonkun ajankuva rakentuu ääliöpiirroshuumorin valossa.

Mä en jaksoista mitään tiedä mutta tiedän aiheen olevan polttava nyt kun toista vuotta peräkkäin todetut tartuntamäärät ovat mittarin punaisella saralla; kun seksitartuntojen kautta leviävä virus leviää varauksettomimmin tartunnastaan tietämättömien kautta ja heitäkin arvioidaan olevan jo tuhatkunta maassa niin on syytä nostaa asia esiin.

Toivottavasti southparkissa on jotain muuta tältä osin kuin naureskelua huonompiosaisten kohtalolle. Riittää kyllä jos vitseille naurava kykenee myös haastamaan itsensä ajattelemaan aihetta; mitäs jos mä oon kantanu sitä tietämättäni? Mikä minun toiminnassani onki oikeasti riskien ottoa?

HI-viruksen kantaja on tänä päivänä yleensä vain kroonisesti sairas eikä kuolemaansa näivettyen odottava ihminen. Hänen ei monestikaan tarvitse kokea terveydessään muutoksia edes vuosikymmeniin tehokkaiden virusblokkerilääkkeiden ansiosta; pitkiä kokemuksia ei ole vielä paljon johtuen virustartuntahistorian nuoresta tuntemuksesta.
Leviämisen torjunnan ottaminen nyt asiallisena haasteena jok'ikisen omassa seksikäyttäytymisessä on tärkeää - ja helppoa. Syitä on useita:
- sosiaalisesti tartunta pistää tervettä arkea ahtaammalle, koska ennakkoluulot virustartuntaa kohtaa ovat vahvat (tartuntaakantavia luullaankin osattavan ja toisaalta tarvittavan välttää)
- lääkehoito vaatii sitoutumista ja huolenpitokykyä; onnistuakseen liki kaikki annokset pitää kyetä ottamaan ajallaan loppuelämän ajan
- viruksen saaneiden hoito seurantoineen on kallista - Suomessa korkeatasoinen hoito kyetään nykyisellään tarjoamaan yhteiskunnan tuella kaikille
- hyvistä ennusteista huolimatta mikään HIV:ssä ei ole niin pysyvää kuin sen asettuminen soluihimme; käänteitä voi esiintyä huonoonkin suuntaan

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nainen.........

29.3.2008 21:26

Kaksi kertaa olen terveyskeskuksen lekurilta pyytänyt hiv -testiä ja paria muuta spt -testiä. Molemmilla kerroilla sanottiin että "käyttäytymisesi ei ole ollut sellaista, että tauteja olisi syytä epäillä". Eli pääsy testeihin evättiin. Kun tarpeeksi rutisin, pääsin sentään klamydiatestiin. Että näin täällä. Harrastin seksiä yhdenyönkivan kanssa ja kumi meni totaalisesti rikki, eli mahdollisuus tartuntoihin oli. Se olikin ainoa yhdenyönkivani parin vuoden aikana...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Infektiolaakari

23.3.2017 19:36

Siihen ei tarvita lupaa, testeihin voi marssia nimettömänä kuka tahansa.

kimmou

30.3.2008 10:21

Kyllä minulle ryhmäseksiporukka ehdotti paljaalla puuhaamista. Kumin kanssa olen ollut mutta siihen sakkiin en kelvannut ajatuksineni. En siis harrasta kimppaa, kolmantena oloa ilman kumia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

...

30.3.2008 12:47

Aids-tukikeskuksessa voi käydä nimettömänä ja ilmaiseksi HIV-testissä, eivätkä kysele millaista seksikäyttäytymisesi on ollut.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tiedonhaluinen2

30.3.2008 22:59

Voisiko joku valaista minulle mistä hiv-positiiviset saavat lääkkeensä? Haetaanko ne apteekista vai jostain muualta..? En pelkää tartuntoja siellä käyviltä, vaan farmaseuttina en ole mielestäni koskaan toimittanut yhtään hiv-hoitoon viittaavaa reseptiä. (Totta puhuen myöskään koulutuksessa 2002 ei puhuttu hivin lääkehoidosta mitään!)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

eu-asukki

19.7.2014 07:18

Sairaala-apteekit yleensä jakavat hiv-lääkkeet (Helsingissä HUSin alueella oleva apteekki Meilahdessa, Oulussa OYSin sairaala-apteekki,...).

testiin_

31.3.2008 15:24

Käytännössä pitää hieman valehdella ja liioitella holtitonta käytöstään, jotta pääsee testiin. Näin ainakin YTHS:llä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Susa-Anniina

31.3.2008 17:49

Helsingissä sukupuolitautien poliklinikalla joka on iho- ja allergiasairaalan yhteydessä saa testit kun vai menee paikalle (ilman ajanvarausta arkisin 8-12) Ei tarvitse liiotella eikä valehdelle ja palvelu on muutenkin asiallista, asiantuntevaa ja mukavaa :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

musmusii

1.4.2008 04:32

Totta on, että terveyskeskukset eivät ainakaan mielellään lähde testaamaan. Itse ruinasin testejä muutamaankin otteeseen ilman tulosta. Tarpeellisuutta yritin perustella suojaamattoman seksin harrastamisella, mutta ei auttanut. Lähinnä kysyttiin vaan, että onko joukossa ollut ulkomaalaisia. Vihdoin pääsin testiin, kun reippaasti kusetin, että entinen partneri oli soittanut ja kertonut tartunnastaan, ja silloinkin suostuivat testaamaan vain tämän kyseisen sairauden... Että näin meillä sitten ehkäistään tautien leviämisiä ja rohkaistaan ihmisiä testeihin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kassu^^

1.4.2008 20:34

Onneks ainakin Porissa odottavilta äideiltä testataan automaattisesti HIV, kuppa ja C-hepatiitti. En tiedä miten muualla Suomessa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

asioista selvillä

2.4.2008 17:10

Hiv luokitellaan nykyään krooniseksi sairaudeksi, joten tuomiot tartuttamisesta ovat huomattavasti lievempiä, kuin aikaisemmin, jolloin syyte saattoi olla kuoleman tuottamus. Suojatussa seksissä viruksen kantajan ei myöskään tarvitse kertoa tartunnastaan. Tartunnan riski on tällöin pieni, mutta jokaisen olisi hyvä muistaa olevansa vastuussa itsestään. Vastuuta ei kannata siirtää oman terveytensä uhalla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

N28

4.4.2008 11:41

Kaikki eivät asu Helsingissä ja fakta on, että muissa kaupungeissa mihin tahansa sukupuolitautitesteihin pääsy tuntuu olevan omituisen hankalaa. Se ei mahdotonta, mutta testejä täytyy vaatimalla vaatia, että niihin pääsee. Ei riitä, että sanoo haluavansa testejä.

Naiselta klamydia otetaan, lähestulkoon aina, vaikka tarvetta siihen ei edes olisi. Mutta kun pyytää mitä tahansa muuta testiä tai HIV-testiä, aletaan kysellä seksikäyttäytymiestä ja todetaan, että mikäli ei ole käynyt rajan takana seksimatkoilla, niin testit ovat turhia. Tämä on käsittämätöntä, kun samaan aikaan informaatio sukupuolitaudeista on lähinnä pelottelun luokkaa. Terveydenhoitohenkilökunnan suhtautuminen asiaan on siis kummallista.

Joten on turha patistella ihmisiä testeihin, jos testeihin ei helposti pääse. Terveydenhoitojärjestelmän tulisi tehdä asialle jotakin. Tämä tuskin on sellainen asia, jossa lyhytnäköinen säästäminen kannattaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tommi

4.4.2008 17:40

Ainakin Seinäjoen Ammattikorkeakoulun kouluterveydenhoitajalla on vielä paljon oppimista, vaikka onkin arviolta 50-vuotias. Kun häneltä pyysin lähetettä testeihin, hän tuntui menevät täysin mykäksi ja hämilleen, aloitti kunnon palopuheet, kertoi miten tarvitsen epätoivoisesti valistusta. :D Kirjoitti kuitenkin lähetteet, mutta olisi antanut lähetteen vain klamydiatestiin, ellen olisi lisäksi pyytänyt HIV-testiä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

äshoo

5.4.2008 23:27

Tiedonhaluinen!
Ainakin Helsingissa moni hakee lääkkeensä Meilahden sairaala-apteekista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kömmähdys

7.4.2008 17:28

Sama homma yksityisellä puolella. Sanoin harrastaneeni suojaamatonta seksiä ja olisin halunnut testit, koska mies tuntui olevan todella huolimaton. Pitkin hampain otettiin klamydia ja peloteltiin kovilla maksuilla. Tällainen käytös lääkäreiden ja muun hoitohenkilökunnan puolelta ainakin minun kohdallani aiheutti hämmennystä ja ihmettelinkin pitkään olenko jotenkin fanaattinen. Edelleen haluaisin testeihin ja aion niitä vaatia, koska seksi ei ikinä ole niin kliinistä, etteikö siinä jokin tauti voisi tarttua.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Livia..

7.4.2008 21:27

Onpas kummaa. Olen käynyt samalla (yksityispuolen) gynellä 15-vuotiaasta, ja muistaakseni ihan alkuaikoina hän otti puheeksi sukupuolitaudit ja ehdotti testeissä käymistä. Pian sen jälkeen alkoi edelleen jatkuva suhde, jonka alkuaikoina kävin testeissä uudestaan, ja muistaakseni silloinkin lääkärin ehdotuksesta.
Luulisi että varsinkin yksityisellä laittaisivat mielellään testeihin, nehän saavat siitä rahaa.

Eikö AIDS-tukikeskuksenkaan testeihin pääse tuosta noin vaan?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

huispaus

7.4.2008 23:14

Todella hyvä että artikkelissa painotetaan testin tärkeyttä, itse tein hiljattain nettidiagnoosin ja olin varma että olin saanut tartunnan. Täysin shokissa sain kuin saikin varattua ajan testiin joka oli negatiivinen. Kyllä kuitenkin kahden viikon yöunet siinä meni. Aids-tukikeskuksen palvelu olik ensiluokkaisen miellyttävää, pinnat siitä heille. Mun pointsi on: älkää lukeko netissä olevia taudinkuvauksia liian tosissaan vaan käykää pliis testissä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

JamoPete

8.4.2008 17:41

Eiköhän omaa seksikäyttäytymistä tarkasteleminen ole paras keino pohtia mahdollista Hiv-tartuntaa. Se osoittaa melko yksiselitteisesti tartunnan mahdollisuuden. Ei niinkään nettisivujen diagnosointikyselyt tms. Tuskin niitä kannattaa uskoa.
Hiv-tartunnan oireet ovat niin moninaiset, että periaatteessa jokainen kurkkukivusta ja uupumuksesta kärsivä voisi luulla saaneensa tartunnan.

Itse elän parisuhteessa, jossa kumppanini kantaa Hi-virusta. Virus roihahti valloilleen noin kuukausi tartunnan jälkeen, jonka aikana olimme harrastaneet suojaamatonta seksiä täysin tietämättöminä tartunnasta.

Hiv-testi kertoo elämästä kolme kuukautta taakse päin. Niinpä itse elin kolme kuukautta varpaillani, kävin verikokeissa ja seurasin toisen sairastamista sairaalassa sekä kotosalla. Uudeksi vuodeksi sain puhtaat paperit virusseulasta.
Arki hi-viruksen kanssa ei ole mitenkään kummallista. Mitään ei jää tekemättä tai kokematta. Se on asia jota tietenkin kantaa jatkuvasti mukanaan. Suurimman häpeän, mikäli sellaista tuntee aiheuttaa sen tartuntatapa. Mutta meillä ainakin asia lujitti parisuhdettamme, avasi suoran puheyhteyden arkoihin asioihin. Ja nyt on tosi hyvä olla!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

riotodder

15.4.2008 23:53

terveysasemilla hiv-testit on ilmaisia, riittää kun menet terkkarille ja pyydät lähetteen verikokeeseen tai tod.näk. soittaminenkin riittää lähetteen saamiseen. Sitte vaa menet antamaan putkellisen verta ja saat tietää tuloksen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

TIPUTITITI

25.2.2009 16:00

Aids-tukikeskukseen vain puhelu ja aika omalle paikkakunnalle, ilmainen, ei kysellä, huippuammattilaiset kyseessä. KANNATTAA TESTATA, NIIN EI KUOLE LIIAN NUORENA.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pelokas

2.9.2013 09:43

Kuulin n. viikko sitten että mun kumppanilla on H-positiivinen, olemme harrastaneet seksiä reilu vuoden ilman suojausta.
Nytten pelottaa mennä testiin et onko. Kumppani on vakuttanut että se ei ole tartuttanut virusta minuun. Sillä on ollut tän vuoden aikana muitakin suhteita. Nyt olemme vakituinen pari

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi