Huuhaa Suomi

Grafologia, horoskoopit ja muu huuhaa: järki naulaan, rahat pois.

Jokainen on ainakin kerran elämässään lukenut horoskooppinsa. Harmiton ajanviete, etenkin kun harva horoskooppeihin uskoo. Mutta miten suhtautua yritykseen, joka etsii suuntaansa tähtikartasta? Mitä tehdä, jos houkutteleva työpaikka jää saamatta, koska jousimiehellä ei ole tiimiin tarjottavana oinaan kaltaista energiaa tai koska grafologi paljasti työnhakijan T-viivoista henkisesti epätasapainoisen ihmisen? City otti selvää "ihmeidentekijöistä".

Helsinkiläistä Isolla Roobertinkadulla sijaitsevaa astrologisia palveluja kauppaavaa Astro Baria emännöi Tanja Karpelaa etäisesti muistuttava kasvatustieteiden tohtori Maarit Laurento. Leijona, nousevalta merkiltään vaaka. Hän säntää kättelemään tyylikkäässä, mustassa housupuvussaan. Tarkasti meikatut silmät tuijottavat terävästi kevytsankaisten lasien takaa. Vaaleat hiukset on taivutettu huolella. 10-ratikka kolistelee kulman takana. Liiketila on valittu valon takia. Siihen näkyy taivas.

Ammattiastrologeja on Suomessa kourallinen, alle kymmenen. Maarit Laurento on heidän pienimuotoisen yhdistyksensä puheenjohtaja.

"Astrologisia henkilöanalyysejä, sisällön tuotantoa, luentoja, tiimikartoituksia, elokuva-arvosteluja, mobiilipalveluja ja koko ajan lisää uusia tuotteita ja palveluja", hehkuttaa Laurento.

Astrologisessa analyysissä tietokone laskee sinulle henkilökohtaisen tähtikartan, jota Maarit Laurento tulkitsee teen ääressä puolitoista tuntia. 695 markkaa, kunnes hinta nousee eurojen myötä. Vaivattomasti voit myös tilata kännykkääsi vinkin kuinka mies vietellään, mikä on parisuhteesi tulevaisuus tai menestyssyklisi. 2,92 markkaa. Isompia seteleitä vilauttaessasi Maarit Laurento luennoi yrityksessäsi elämänkaaren mahdollisuuksista tai onnistuneesta ensivaikutelmasta. Hän ei myöskään epäröi auttaa sinua strategisessa yrityssuunnittelussa.

Sitä myydään mitä ostetaan. Osviittaa astrologian vetovoimasta antaa City.fi-nettipalvelussa tekemämme kysely. Siinä 41 prosenttia naisista ja 14 prosenttia miehistä myönsi uskovansa horoskooppeihin. Yllättäväksi tuloksen tekee se, että City.fi-kävijöissä yliedustettuina ovat nuoret, koulutetut kaupunkilaiset.

Suurin osa kyselyn naisista lukee horoskooppinsa vähintään kerran kuussa. Ja mitä useammin horoskooppia lukee, sitä useammin se myös tuntuu pitävän paikkaansa.

"Yritysastrologian avulla on mahdollista tarkastella projektien alkamishetkiä ja luoda skenaario yrityksen tai tuotteen vastaanotosta markkinoilla", lupaa kalliinnäköinen esite. Palvelujen hintaa Laurento ei paljasta. Ne kuuluvat Laurennon toisen firman, yritysastrologiapalveluja kauppaavan Equinox Consultingin toimialaan.

"Finanssiastrologia on täysin oma, kiehtova alansa. Siinä kun ei ole ihmistä. Yrityksen rekisteröinti- sekä avajaispäivämäärän, -kellonajan ja -paikan avulla voidaan laskea firmalle tähtikartta. Olen tehnyt tällaisen muun muassa Nokiasta, jolle on luvassa varsin mielenkiintoinen ensi vuosi", Laurento innostuu, muttei paljasta enempää.

Auringon pimennykset, neliöt ja aspektit voi astrologian avulla tutkia vaikka sadan vuoden takaa. Tällöin saadaan vinkkejä siitä, millainen sykli pörssimaailmassa on käynnissä ja minne pennosia kannattaa sijoittaa. Syyskuussa Lontoossa pidetyssä yritysastrologiaseminaarissa kuultiin luentoja auringon ja kuun pimennyksistä sekä niiden käytöstä talouden trendien arvioimisessa, selvitettiin puolineliöajattelun avulla, kuinka pörssimaailman taktisia ajoituksia voi peilata Saturnus-Pluto-syklillä eteen- ja taaksepäin sekä opittiin, miten kartalta katsotaan, milloin yrityksen kannattaa laajentaa ja milloin keskittää. Noloa, ettei yksikään Wall Streetin useista finanssiastrologisista yrityksistä ennakoinut WTC:n mustaa syyskuista tiistaita. Se kun olisi ollut mahdollista sekin.

"WTC:n syyskuun 11. päivän kartta kello 8.48 oli varsin puhutteleva. Mutta miten sitä voi jokaista rakennusta erikseen katsoa? Joskus minultakin kysytään, että tarkistanko joka aamu tähtikartoista, että voinko lähteä töihin. Eihän siitä mitään tulisi", Laurento naurahtaa ja pudistelee päätään tehden senkin tyylillä.

Järki ja tunteet

"Taikausko pitkällä aikavälillä on varmaankin vähentynyt, mutta koskaan emme pääse siitä eroon täydellisesti. Se on osa ihmisen luontaista ajattelua", selventää Helsingin yliopiston soveltavan psykologian osaston dosentti ja tutkija Marjaana Lindeman-Viitasalo.

"Ihmisten itsetuntemuksen tarve kasvaa. Aikoinaan identiteetti määräytyi sosiaalisen ryhmän, sukupuolen, ammatin ja asuinpaikan mukaan. Nykyään tällaiset seikat eivät paina paljoa, vaan identiteetti määrittyy enemmän yksilöllisyyden kautta. Taikauskoon perustuvat selitykset antavat uskottavantuntuisia vastauksia", Lindeman-Viitasalo jatkaa.

Hän lupaa luetella 200 persoonallisuuden piirrettä, joista jokainen kuvaisi minua. Ahkera? No aivan varmasti. Laiska? Älä muuta sano. Iloinen? Kyllä. Surumielinen? Sitäkin.

"Jos psykologi persoonallisuustestien perusteella sanoo, että olet tavallista laiskempi, psykologilla on vertailukohteenaan normiarvot, esimerkiksi keskiarvo suomalaisten laiskuudesta. Astrologilta puuttuu tämä luotettavan tiedon kriteeri -vertailu. Ja mikäli astrologin analyysi ei tunnu pitävän paikkaansa, se kuitataan sanomalla, että piirre on piilevä", Lindeman-Viitasalo sanoo.

"Mutta mikäs siinä, ihminen on tottunut ajattelemaan kahdella tavalla - järjellä ja intuitiolla."

Järjeksi kutsutaan rationaalista ajattelua, joka on syntynyt ihmiselle evoluution myötä ihmisen joutuessa etsimään vastauksia erilaisille asioille monimutkaistuvassa maailmassa. Toinen tapa ajatella on intuitiivinen. Sen tarkoitus ei ole etsiä oikeaa vastausta, vaan pitää ihminen hengissä ja toimintakykyisenä. Intuitiivinen ajattelu perustuu kokemuksille, tunteille ja tarinoille. Sen avulla on päätetty, hyökätäkö vai paeta.

"Ihmisellä on luontainen tarve nähdä maailma selkeänä, ennakoitavana kokonaisuutena, jossa paha saa palkkansa ja hyvä puoli valtakuntaa. Rationaalisen ajattelun kautta ympäristö esittäytyy kovin monimutkaisena. Taikausko ja intuitiivinen ajattelu tarjoavat selkeämpiä vaihtoehtoja."

Maarit Laurennon selitys löytyy mistäpä muustakaan kuin tähtikartasta.

"Pluto on nyt Suomen auringon päällä ja se on sitä kerran 248 vuodessa. Kyse on isosta jutusta. Kun Suomi vuonna 1995 voitti MM-lätkässä, tunnelma oli täysin päinvastainen. Nyt Suomen tilaa ilmentää hyvin doping-skandaali ja jään mielenkiinnolla seuraaman sen jälkipyykkiä", Laurento innostuu.

"Maailmanlaajuisesti elämme myös historiallisia aikoja. Viime vuoden keväänä alkoi yksi sykli. Tähän asti olemme eläneet pari sataa vuotta materialistista kautta ja nyt on aika siirtyä imateriaaliseen kauteen, viestinnälliseen kauteen. Siirtymävaihe vie jonkin aikaa ja se selittää epävakaan maailmantilanteen", Laurento kertoo.

Samaa levyä on pyöritetty eri pseudotieteissä jo useampien vuosien ajan. Koska ihminen on etenkin stressi- ja kriisitilanteissa alttiimpi astumaan pseudotieteen viitoittamia polkuja, voitaisiin olettaa, että näinä epävarmoina aikoina erilaiset taikauskon muodot ennustuspuhelimista horoskooppeihin ja enkelienergioihin nostaisivat päätään.

Se näkee ufon, ken siihen uskoo

"Luulisin, että taikausko on Suomessa pienessä kasvussa, vaikka sitä onkin hyvin vaikea todellisuudessa arvioida", sanoo Skepsiksen puheenjohtaja Jukka Häkkinen.

"Pseudotieteet tulevat yleensä näkyviin median välityksellä ja media viihteellistyy jatkuvasti. Ajankohtaisohjelmissa ja uutisissa esitellään dramatiikkaa, joka kalastaa ison katsojakunnan. Huuhaa-jutut ovat tätä parhaasta päästä. Dokumentin ilmiasussa myydään humpuukiviihdettä. Suurin uhka on, että ihmiset uppoavat pseudodokumentaarien viihteelliseen suohon."

Suomen suurin ufomies, Johan af Grann, pääsee tv-ruutuun riittävän harvoin, kun taas Yhdysvalloissa olohuoneiden nurkassa seisova laatikko pukkaa ruudun täydeltä näennäisiä todisteita maapallon ulkopuolisesta elämästä, ufosieppauksista ja selittämättömistä valoilmiöistä.

"Yhdysvalloissa vähänkin epätavalliset unikokemukset tulkitaan herkästi ufosieppauksiksi. Sieppaukset, joissa humanoidit lentävät talon yläpuolelle ja käyvät hakemassa nukkujaparan avaruusalukseen yöllä, kohdistuvat jännittävästi juuri valkoisiin amerikkalaisiin", Häkkinen kertoo.

Skeptikoiden mukaan kuitenkin sanonta "en olisi sitä uskonut, ellen olisi sitä nähnyt" tulisi kuulua pikemminkin "en olisi sitä nähnyt, ellen olisi siihen uskonut". Ihminen näkee mitä haluaa. Telkkarin ufodokumentin jälkeen kaikki taivaan vilkkuvat valot näyttävät selviltä merkeiltä maapallon ulkopuolisesta elämästä. Ufotutkimuksesta tekee kuitenkin hankalaa se, ettei tutkija juuri koskaan pääse tutkimaan itse lentäviä lautasia. Ne tuppaavat vain kiitämään pitkin Jokelan kylää, laskeutumaan viljapelloille yön pikkutunneilla tai kaahaamaan läpi taivaankannen vinhasti välkkyen. Tutkimukset puhuvat säälimätöntä kieltä pieniä vihreitä miehiä vastaan. Usein taivaallinen valoilmiö paljastuukin tähdeksi, mainoslentokoneeksi, avaruusromuksi tai sääpalloksi.

Jokaisella kansalla on suosikkinsa. Häkkisen mukaan suomalaisille tyypillistä on usko taikavarpuun, joka vääntyillen ja kääntyillen osoittaa muun muassa kaivon paikan, maasäteilyn tai vesisuonen. Nokialla psykologina työskentelevän Jukka Häkkisen mukaan kyseessä on kuitenkin vain psykologinen illuusio. Pienikin käsien liike saa jännittyneen taikavarvun reagoimaan.

Astrologi Laurento ei suostu katsomaan tulevaisuuden pörssikurssi-indeksejä tähdistä.
Astrologi Laurento ei suostu katsomaan tulevaisuuden pörssikurssi-indeksejä tähdistä.
Palvelukseen halutaan: Jousimies, nouseva rapu

Mutta mitä siitä sitten on haittaa, jos joku haluaa uskoa ufoihin tai kokeilla itsensä löytämistä astrologian avulla? Sekä Marjaana Lindeman-Viitasalo että Jukka Häkkinen myöntävät, ettei iltapäivälehtien horoskooppien lukemisesta liene ihmiselle vaaraa, mutta kumpikin varoittelevat uskomuslääketieteestä. Vaihtoehtolääketieteeseen uskoi verkkokyselyssämme 40 prosenttia naisista ja 25 prosenttia miehistä.

"Tieteellisesti todistamattomat menetelmien käyttö lääketieteessä lisääntyy jatkuvasti. Tällöin siirrytään astetta vakavammalle tasolle - ihmisten terveyden pariin. Yhdestä keskustan apteekistakin saa ostaa homeopaattisia lääkkeitä", kauhistelee Häkkinen.

Skeptikkojen mukaan homeopaattisia lääkkeitä ei tutkita kunnolla ja homeopatiset lääkeoppaatkin ovat keskenään ristiriitaisia. Homeopatian lähtökohta on samankaltaisuus: samankaltainen parantaa samankaltaisen eli taudin oireita aiheuttava aine parantaa taudin laimennettuna.

"Yksi homeopaatti suositteli antamaan lapselle korkeaan kuumeeseen punertavaa lääkettä sillä perusteella, että kuumeilevan lapsenkin kasvot punertavat. Siitä löytyi kuulemma samankaltaisuutta", Häkkinen tilittää ja jää kaipaamaan lainmuutosta, jolla vaihtoehtohoitojen tarjoajat saataisiin potilasvastuun piiriin.

"Jos ne väittävät, että kylpy tai hieronta rentouttavat, se on ihan ok niin kauan, kunhan eivät väitä sen parantavan sairauksia", Häkkinen kuittaa.

Ronald Reaganin kerrotaan käyttäneen poliittisessa päätöksenteossaan apunaan Nancy-vaimonsa astrologisia vihjeitä. Miltä mahtaisikaan näyttää Suomen tulevaisuus, jos pääministerin pöydältä löytyisi kristallipallo tai presidentti Tarja Halonen alkaisi vastaanottaa avaruusveljien viestejä automaattikirjoituksena Mäntyniemessä?

Mutta kyllä hymy hyytyisi yhdeltä jos toiselta, jos unelmatyö menisi sivusuun väärän horos-kooppimerkin tai huonon käsialan takia. Työhönotossa käytetään kuitenkin sekä käsialatutkimusta eli grafologiaa että astrologiaa. Suomessa vähemmän, maailmalla enemmän.

"Käsiala kertoo ihmisestä kaiken ja se toimii varmasti yhtenä hyvänä välineenä rekrytoinnissa", sanoo vaatimattoman oloinen, 78-vuotias Pentti Simola karun olohuoneensa nahkasohvan kätköissä.

Hän on 55 vuoden aikana tulkinnut vajaat tuhat käsialaa. Aikoinaan postiluukku kolahteli nuorten tyttöjen kirjeistä, sillä hän piti SinäMinä-lehdessä kuusi vuotta grafologin palstaa. Tarkimmillaan grafologi perehtyy käsialaan suurennuslasin avulla. Ja mitä enemmän katselee, sitä enemmän kirjoittaja alkaa grafo-login mieleen hahmottua.

"Grafologi perustuu vastaavuuteen. Kuten ikkunan edessä oleva kasvi kallistuu valoon päin niin myös oikealle viisto käsiala kertoo kiinnostuksesta ulkomaailmaan. Älykkään ihmisen tyypillinen käsiala etenee nopeasti, pikakirjoitusmaisesti. Luovan ihmisen käsiala on sotkuista, ilman selkeää säännöllisyyttä. Seksuaalisuus näkyy kahdesta ominaisuudesta: alaosa huokuu fyysisyydestä ja tekstin taikinamaisuus nautinnonhaluista. Jokainen piirto kertoo jotakin. Sairauksiakin toiset näkevät. Jos on jalassa vikaa, se heijastuu tekstin alasilmukoihin", opastaa sähköasentajana eläkkeelle jäänyt Simola kärsivällisesti. Hänen mukaansa esimerkiksi VR ja Elanto ovat käyttäneet grafologin palveluksia rekrytoinnissaan.

Ihanko totta?

Tarja Toivanen Elannosta pitää väitettä uskomattomana ja kiistää jyrkästi grafologian käytön rekrytoinnissa. VR:n Carola Björklöf sanoo, että virallisessa rekrytoinnissa grafologiaa ei käytetä, mutta "koska kyseessä on niin iso koneisto, täyttä varmuutta ei ole".

"Grafologi näkee nopeasti ihmisestä paljon. Parhaiten se toimisi rekrytoinnissa yrityksissä, jotka saavat satoja hakemuksia. Grafologi voi lajitella suurimman osan syrjään", Simola pohtii.

Samaa valttikorttia tarjoaa myös Maarit Laurento astrologian käytössä rekrytoinnissa, vaikka muistutta, ettei sitä Suomessa käytetä työhönottotarkoitusessa.

"Nopeaa menetelmää käytetään ainakin Yhdysvalloissa ja Ranskassa. Onhan se näppärämpi kuin 500 monivalintakysymystä. Valittaessa esimerkiksi uusia ihmisiä tiimiin, voidaan katsoa kenellä on meneillään jakso, jossa hänellä olisi eniten annettavaa", Laurento selventää.

Jukka Häkkinen puolestaan jää miettimään, kuinka terveellä pohjalla grafologiaan tai astrologiaan tukeutuva yritys onkaan.

Pentti Simola parjaa skeptikkoja grafologisen innostuksen laimentamisesta ja luonnehtii heitä "insinööreiksi, jotka eivät grafologiasta kovinkaan paljon tiedä".

Psykologit Marjaana Lindeman-Viitasalo ja Jukka Häkkinen eivät kiellä, etteikö grafologiassa voisi olla pientä perää. Silti ei ole lukuisten testien jälkeenkään tieteellisesti todennettu, että käsiala voisi kertoa jotakin ihmisen luonteenpiirteistä. Niinpä skeptikot pysyvät skeptisinä ja neuvovat jokaista, joka joutuu työhönottotilanteessa grafologiseen analyysiin, tarkistamaan oikeusturvansa.

Astrologisella kartalla tohtoriksi

Marjaana Lindeman-Viitasalon mukaan tieteellinen ja pseudotieteellinen keskustelu johtaa usein umpikujaan, kun toinen argumentoi järjellä ja toinen intuitiolla. Kun tieteentekijä pyytää todisteita, taikauskoinen antaa hänelle kokemuksen. Skeptikot kuulevatkin aika ajoin kritiikkiä ‘ei-rakentavasta, kädet puuskassa’ -asenteesta, joka suhtautuu tieteellisen jyrkästi uusiin ilmiöihin. Jukka Häkkinen ei kritiikkiä niele.

"Yhteiskunnalle on varmasti pidemmän päälle hyödyllistä, että pidetään kiinni rationaalisesta ajattelusta. Yhteiskunnan kehitys riippuu siitä, että rahoitetaan tiedettä, teknologiaa ja tutkimusta", Häkkinen huomauttaa.

Laurento puolestaan on pahoillaan tiedemaailman negatiivisesta suhtautumisesta astrologiaan. Astrologiataustoista puhuminen yliopistolla olisi hänen mielestään ollut sosiaalinen itsemurha. Niinpä hän piti suunsa kiinni ja valmistautui kaikessa hiljaisuudessaan väitöstilaisuuteensa tähtikartan avulla.

"Katsoin sen päivän kartasta millanen tunnelma on minulla ja yleisesti sekä millanen se on vastaväittäjillä. Loin strategian. Ja se toimi loistavasti."

"Luultavasti tiedemaailma pitää astrologiaa kerettiläisenä. Siihen suhtaudutaan vihamielisesti. Mielestäni astrologiaan kätkeytyy omaleimaisuutta, jota tiede ei tavoita, mutta voisi oppia siitä", Laurento luennoi.

Toisaalta hän on innoissaan, sillä astrologian ja tieteen välillä on viime aikoina otettu suuria askelia. Astrologi ja sosiologi Elizabeth Teissier, joka esitellään muun muassa Francois Mitterrandin astrologina, väitteli huhtikuussa pariisilaisessa yliopistossa. Tiedemaailma onkin jo ehtinyt väitellä, kauhistella ja naureskella Teissierin 1000-sivuiselle astrologisen tietoteorian asemaa käsittelevälle väitöskirjalle. Laurennon into kasvaa, sillä vihdoinkin, 400 vuoden tauon jälkeen, astrologian maisterin paperit voi suorittaa Kepler Collegessa, mahdollisuuksien maassa Yhdysvalloissa. Astrologista opetusta annetaan myös Espanjassa, ja Englannissa ylitetään yhteistyörajoja yliopistojen ja astrologien kanssa. Eikä tässä vielä kaikki. Suomen ammattiastrologien mukaan englantilainen astrologi Pat Harris valmistelee parhaillaan väitöskirjaansa Southamptonin yliopiston terveyspsykologian laitokselle. Eikä aiheena ole mikä tahansa, vaan hedelmällisyyshoidot ja niiden suhde Jupiterin ja Saturnuksen astrologisiin asemiin ja liikkeisiin.

Yksi asia on varma. Huuhaa on täällä tänään. Se oli täällä eilen ja se on täällä huomennakin. Ja niin tänään kuin huomennakin, se kiinnostaa, uskoimme siihen tai emme.

Kirjoittaja on aurinkomerkiltään kalat ja nousevalta merkiltään vaaka. Hän on sosiaalinen ja romanttinen. Hänelle suositellaan boheemia elämäntapaa.

P.S. Skeptikot ovat luvanneet 40 000 markkaa sille, joka tuottaa valvotuissa olosuhteissa paranormaalin ilmiön. Tempulla voi saman tien käydä tienaamassa Yhdysvalloissa taskurahaa, sillä samasta hommasta on taikuri Rand luvannut maksaa miljoona dollaria.

Joka kolmas uskoo horoskooppeihin

33% uskoo luonnonlääketieteeseen.
31% uskoo horoskooppeihin.
31% uskoo ufoihin.
30% mielestä horoskooppi pitää paikkansa yllättävän usein.
28% uskoo käsialan paljastavan luonteenpiirteet.
17% uskoo kummituksiiin.
15% on todistanut yliluonnollisen ilmiön.
13% uskoo korteista ennustamiseen.
10% uskoo kädestä ennustamiseen.
8% olisi valmis käyttämään rekrytoinnissa grafologin tai astrologin palveluja.
6% ei lue koskaan horoskooppiaan.
4% uskoo numerologiaan.

Kyseelyyn vastasi 270 City.fi-verkkopalvelun käyttäjää

Kakuttaja kelpaa Suomen Pankkiin

Annoimme grafologi Pentti Simolalle viiden henkilön käsialanäytteet, joiden perusteella hänen oli suositeltava yhtä henkilöä Suomen Pankin johtokuntaan. Simola ei tiennyt kenen käsialanäytteitä hän tulkitsi.

Grafologin mielestä kaikki olivat epäpäteviä - toiset enemmän, toiset vähemmän.

Pitkällisen harkinnan tuloksena paikka avautui Hanna Nikkaselle, joka tuli tutuksi osallistumisesta Maailman Pankin pääjohtajan viime keväiseen kakuttamiseen. Grafologi valitsi Nikkasen Suomen Pankkiin nimenomaan hyvän käytöksen perusteella.

Pekka Ilmakunnas
Helsingin kauppakorkeakoulun kansantaloustieteen professori, FT , 48 vuotta.

Grafologin tuomio: Ei riittävän vahva persoonallisuus ja jäisi Pankissa vain jalkoihin.

Perustelut: Voimakkaasti oikealle viisto käsiala kertoo sydämellisyydestä. Henkilö elää enemmän mielikuvituksessa ja tulevaisuudessa. Selvät rivinvälit kertovat, ettei henkilö sotkeudu muiden asioihin. Hän omaksuu innostuksensa ympäristöstä ja on tavattoman joustava. Hän voi olla mies tai nainen, mutta ehkä enemmän kuitenkin mies. Suomen Pankissa hän voisi pärjätä voimakkaan eläytymiskykynsä ansiosta, mutta koska hänen persoonallisuutensa ei ole tarpeeksi vahva, eikä hänestä ole määrääjäksi tai käskijäksi, hän jäisi pankissa luultavimmin vain jalkoihin."

Hanna Nikkanen
Maailman Pankin pääjohtajan kakuttaja, valtiotiet. yo, 20 vuotta.

Grafolofin tuomio: Hän on joukosta paras Suomen Pankin johtokuntaan.

Perustelut: Kaunis asettelu paperille, huolellinen marginaali ja tekstauskäsialan piirteet huokuvat esteettisyydestä. Tiheät rivi- ja sanavälit voi tulkita siten, että hän kokee läheisyyttä ympäristönsä kanssa. Se voi ilmetä yhteisöllisyytenä johonkin ryhmään. Erakko hän ei ole. Luultavasti hän on nainen, jolle ei ole kertynyt ikää runsaasti. Silti hän on joukon kypsimpiä henkilöitä. Hän on paras Suomen Pankin johtokuntaan, muttei hän luultavasti olisi kiinnostunut tehtävästä ollenkaan. Hyvän käytöksensä ansiosta hän ei munaisi itseään arvokkaassa ympäristössä."

Ilkka Kanerva
Kansanedustaja, VTM, 53 vuotta.

Grafologin tuomio: Konkreettisen työn tekijä, ei mahdollisuuksia Suomen Pankkiin

Perustelut: "Aika lailla normaali ihminen. Aikoinaan sairaanhoitajat olivat tällaisia. Ruudullinen paperi kertoo henkilön mieltymyksestä normeihin, joita hän yrittää noudattaa. Kirjaimet ovat selkeitä ja luettavia, mikä kertoo halusta tulla ymmärretyksi. Yksityiskohdat kertovat, että hän valmistelee tekemisiään runsaasti ja hänestä voi löytyä taistelutahtoa. Pitäisin häntä naisena, joka on kasvatettu kuriin ja ikää voi olla vähän enemmänkin. Henkilö on niin voimakkaasti konkreettisen työn tekijä, ettei hänen mahdollisuutensa riitä Suomen Pankkiin saakka, vaikka hän on hyvä ihminen."

Merituuli Ahola
Opiskelija,fil. yo, 23 vuotta.

Grafologin tuomio: Ei kelpaa.

Perustelut: Selkeästi naisen käsiala. Hän on saanut vapaan kasvatuksen, jossa ei ole kuria vaadittu, mutta käytöstapoja kuitenkin. Hän on hyvin luonnollinen käyttäytymisessään. Sosiaaliset suhteet ovat hänelle tärkeitä, mistä kertoo korostunut keskialue. Suomen Pankissa tämä tunneihminen ei kyllä viihtyisi.

Riku Lyly
Lukiolainen,17 vuotta.

Grafologin tuomio: Kelvollinen ehdokas

Perustelut: Tyypillistä miehen käsialaa. Kirjoittaja on insinöörityyppiä. Käsiala kertoo, että henkilö pitää käyttäytymisensä yleensä ammatillisena. Koska kirjoitus ei ole kovin yhtenäistä tai säännöllistä, henkilöllä ei liene suurta tottuneisuutta asioihin. Viistouden vaihtelu huokuu epäröinnistä, mutta toisaalta sen tiheys kertoo siitä, että henkilö hyvinkin lähellä muita ihmisiä. Suomeen Pankkiin hän voi periaatteessa olla kelvollinen ehdokas, mutta sitä ennen hän voisi vähän paremmin tutustua itseensä.

Jonna
Nylon Beatin laulaja,24 vuotta.

Grafologin tuomio: Äly ei riitä Suomen Pankkiin

Perustelut: Tekstin tärkein piirre on se, että se on hitaasti tehty - kuin piirtämällä. Henkilölle on luonteenomaista se, että hänen käyttäytymisensä on tietoista, sovinnaista ja harkittua. Ehkä hän peittää joitain ominaisuuksiaan. Tästä kertoo ruutupaperin valinta. Luultavasti kyseessä on nainen, jonka äly voi olla keskitasoa korkeampi, muttei riittävä Suomen Pankin johtokuntaan.

5 kommenttia

MR.K.A.T.

26.11.2001 13:08

Mun kanssa keskustellessa Laurento väitti, ettei tee varsinaisia ennustuksia, nyt tuossa näyttää että hän kuitenkin tekisi. Raha puhuu ?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Vara-astrologi

1.7.2005 17:58

Raha puhuu. Ja sinua sapettaa. Ymmärrän.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

JP Lassila

18.1.2006 16:55

Onhan sitä huuhaata, mutta tässä artikkelissa nyt annetaan ymmärtää, että skeptikot niputtaisivat kaikki sellaiset ilmiöt a priori huuhaaksi, joihin liittyen ei ole heidän mielestään olemassa (ainakaan riittävästi) todistusaineistoa.

Määritelmän mukaan näin ei pitäisi olla, sillä aito skeptikko on henkilö, joka tutustuu todistusaineistoon, eikä ota kantaa sellaisiin väitteisiin, joista ei ole saatavilla todistusaineistoa suuntaan tai toiseen - siis pelkän huuhaan tai todellisen ilmiön puolesta.

Käytännössä valitettavan usein epäilijät ovat henkilöitä, jotka eivät täytä näitä kriteereitä. Ja tällaiset epäilijät, riippumatta siitä mihin tämä epäily kohdistuu, on omiaan leimaamaan myös asiallisempia ja asiantuntevampia skeptikkoja.

Näkemykset, joillta tällaista arkiepäilyä perustellaan, sopivat asiantuntemattomissa käsissä yhtä huonosti todellisuuteen kuin näkemykset, joilla perustellaan omia uskomuksia. Arkiusko ja arkiepäily ovat siis herkkäuskoisen ja kritiikittömän ajattelun suhteen asiantuntemattomissa käsissä lähtökohtaisesti samassa asemassa; pelkkä epäily asenteena ei sisällä sellaista mystistä magiaa, joka suojelisi tavallista kansalaista huuhaa-ajattelulta kun valitaan epäilyn kohteita tai väitetään jotakin asiaa huuhaaksi.

Välillä skeptikkojen piiristä nousee sellaista ajattelua, ikään kuin epäily jo asenteena pelastaisi kritiikittömältä ajattelulta. Näin ei kuitenkaan ole lukuunottamatta radikaalia skeptismiä, jossa ei tarvitse arvioida kriittisesti eri väitteiden arvoa. Kaikkea tasapuolisesti epäilevälle skeptikolle kun riittää tieto, että mikä tahansa empiirinen todistusaineisto on aina enemmän tai vähemmän epävarmaa ja siksi jossain määrin kyseenalaistettavissa (lukuunottamatta omaa subjektiivista olemassaoloa).

Tieteelliseen ajatteluun harjaantumattoman, kuin myös voimakkaasti asenteellisen tämän suhteen harjaantuneenkin henkilön on helppo taipua kuvittelemaan, että esimerkiksi pelkkä arkijärjen vastaisuus tai yleinen mielipide riittäisi vahvistamaan uskomuksen siitä, että jokin tietty väite tai asia on huuhaata. Tämä näkyy myös kiistanalaisimmilla alueilla, jossa niputetaan yhteen täysin eri tyyppisiä ja eri kategorioissa painivia ilmiöitä.

Suurimmat naurut esimerkiksi ufoalaa tuntevien piirissä saa vertailemalla ufoilmiötä joulupukkiin. Myös klassisen yleisselityksen Venuksen venyttäminen uusiin ulottuvuuksiin irroittaa hyvät naurut, vaikka oltaisiinkin yhtä mieltä siitä, että ilmiö itsessään olisi selitettävissä. Ufot ovat hyvä esimerkki siksi, että ne ovat vakavammin otettavammista asioista suhteellisesti eniten esillä ja on olemassa tapauksia, joiden todistusaineisto vahvasti tukee jonkinlaista aidosti tuntematonta luonnonilmiötä tai teknologiaa, ottamatta kantaa siihen, mistä tuo teknologia on peräisin. Myöskin itseäni lähempänä olevalta alalta, parapsykologiasta, on löydettävissä helposti surullisia esimerkkejä tämän lajin epäilystä...

Kaiken kaikkiaan on toki hyvä, että näitä asioita käsitellään ja mieluiten vielä mahdollisimman kriittisellä asenteella - en sano skeptisellä, koska se nyt voi olla mitä tahansa pilipaliepäilyä, kuten olemme nähneet.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Skepuliini

7.2.2007 16:34

Yliluonnollisia ilmiöitä todistellaan kovin usein skeptikoita arvostelemalla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Risto Koivula

25.8.2017 11:46

Lindeman ja Häkkinen ovat tuhat kertaa vaarallisempia huuhareita ja huijareita kuin suinkaan astrologit.

https://www.pirkanblogit.fi/2017/risto_koivula/jihuu-ylen-puoskari-ja-haistapaskantiedeohjelma-prisma-studio-lopetti/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi