Jani Toivola

Musta homo

Suomalais-kenialainen Jani Toivola rullaportaissa. Arvaa kuka?
Suomalais-kenialainen Jani Toivola rullaportaissa. Arvaa kuka?

Nuorena Jani Toivola halusi olla valkoinen niin kuin Anttilan katalogimallit, isona hänestä tuli Idols-juontaja. Siinä välissä hän valmistui näyttelijäksi, tottui olemaan erilainen ja tuli kaapista. Tuhansien valkoisten heteroiden maassa musta homo tarvitsee ainakin kärsivällisyyttä ja huumorintajua. Siksi Ari Peltonenkaan ei tunnu koettelemukselta.

“Sori, mä olen kaksi minuuttia myöhässä.”

Kolmepas, törkeää! Olen muuten kehittänyt nimestäsi vitsin. Jos se on huono mä maksan sulle euron, jos juttu on ok, kumpikaan ei maksa mitään ja jos se on hyvä, sinä maksat. Mitä sanottiin, kun Jani Toivolan paikalle tuleminen nosti äänen voimakkuutta? Jani toi volan.

“Ööh?”

Vola, siis volyymi.

“Hehheh! Voin maksaa peräti kaks euroa.”

Sinultahan löytyisi näemmä dollareitakin.

“Olin juuri kuukauden Nykissä. Olen opiskellut siellä HB Acting Studiossa. En päässyt Teatterikorkeakouluun ja päätin vaihtaa maisemaa. Siellä on tosi paljon alan kouluja, mutta näyttelijät tietää sen. Toinen perustajista on voittanut Tony Awardseja. Esimerkiksi Anthony Hopkins ja Al Pacino tukevat koulua.”

Miksi halusit että tapaamme Svenska Teaternin Café Kafkassa?

“Täällä on hyvä tunnelma. Se johtuu varmaan siitä, että haluaisin olla ruotsalainen. En ole vielä näytellyt täällä, mutta se on haaveena. Tykkään ruotsin kielen runollisuudesta.”

Kiusattiinko sinua pienenä ihonvärisi vuoksi?

“Joo. Se oli aika selvää, ettei siltä voinut välttyä. Senkin takia oli hyvä olla Amerikassa. Suomalainen äitini on kasvattanut minut Suomessa täysin suomalaiseksi, eikä minulla ollut ainuttakaan mustaa ystävää ennen Nykiin muuttamista. Siellä oikein hämmästyin, kuinka eri näköisiä, tyylisiä ja eri yhteiskuntaluokissa mustia oli.”

Jos tiedustelisin, onko sinulla rytmi paremmin veressä kun olet musta, olisiko se rasistista?

“Ehei. Ja onhan rytmi enemmän mukana mustassa kulttuurissa. Tässä täytyy tunnustaa, että olen usein saanut itseni kiinni ennakkoluuloista, esimerkiksi valkoisia keski-ikäisiä miehiä kohtaan.”

Mielenkiintoista, että Obamaa pidetään mustana, vaikka hän on puoliksi valkoinen.

“Se on puoliksi kenialainen. Sillä on valkoinen äiti ja kenialainen isä aivan kuin minulla. Sen isä on itse asiassa samaa heimoa kuin mun isäni! Se onkin melkein ainoa asia, mitä tiedän isästäni. Hän ei ole käynyt koskaan Suomessa, enkä minä Keniassa. Olen nähnyt hänet viimeksi 2-vuotiaana.”

Olet juontanut Meno-Paluu-matkaohjelmaa. Kerro vinkki, minne kannattaa mennä jos ei halua katsella muita suomalaisia.

“Tiibetissä ei tullut ketään vastaan. Nepalista sinne päästäkseen täytyy olla jonkun ryhmän mukana. Kiinalaisten kontrollin huomasi siitä, että siellä on paljon tietulleja, jotka estävät viralliselta reitiltä poistumisen. Ne leimaavat kellonajan ja sitten pitää olla tiettyyn kellonaikaan mennessä seuraavalla tullilla. Opas käski kysymään kriittiset kysymykset bussissa viranomaisten ulottumattomissa, koska heille on tullut ongelmia ja jopa heidän perheenjäseniään on uhkailtu, jos ovat kertoneet avoimesti arkaluonteisia asioita. Minulle näytettiin usein kieltä, ja otti päähän että täälläkin on rasisteja. Myöhemmin selvisi, että se on kohteliaisuus esimerkiksi hyvästä ulkonäöstä.”

Uskotaanko aina, että olet Suomesta?

“Lhasaan lennettyäni olin melkein tunnin tullissa. “How come you Finland - no possible!” ihmettelivät virkailijat. Eivät voineet uskoa mustan miehen tulevan Suomesta. Joka raja-asemalla sama juttu.”

Juonnat toista kautta Idolsia. Idols-tähtien levyt ovat järjestäen myyneet edellistä vähemmän. Eikö tuo osoita, ettei heidän musiikkinsa ole kovinkaan kestävää eikä se pärjää ilman kisan tuomaa vetoapua?

“Hmm... hmm...”

Tuskin laulajat ammattitaidon lisääntyessä huonommiksikaan ovat muuttuneet?

“Piikki levymyyntiin tulee kaikille eri syistä.”

Kelly Clarksonia lukuun ottamatta Yhdysvaltojen ja Englanninkaan voittajat eivät ole menestyneet kotimaidensa ulkopuolella, kun pitää pärjätä pelkällä musiikilla.

“Se on totta.”

1990-luvulla oli Tenavatähti-buumi. Luuletko, että kymmenen vuoden kuluttua Idols-huumaa pidetään todella nolona ja ihmetellään kuinka juntteja ihmisten on täytynyt olla että tuollainenkin on mennyt läpi?

“Monen artistin ja musan kohdalla käy niin. On erilaisia aikakausia.”

Ari “hevi-Idols” Koivunen inisee, että häntä tituleerataan Idols-Ariksi. Mitäs meni Idolsiin! Sitä saa mitä tilaa.

“Näinhän se on. Se on aika turhaa. Ehkei se tiennyt, mitä se tilasi.”

Onko Arilla noussut kusi päähän?

“En tunne häntä ollenkaan, enkä ole oikea ihminen kommentoimaan tuota.”

Pisteet Hevi-Ari-Idols-Koivuselle siitä, että sanoi ettei Remu osaa soittaa rumpuja. Oma Hurriganesissa täydellisesti toimiva tyylinsä Remulla on, mutta eihän se soittaa osaa!

“Yym...yym...”

Oletko katkera Ellenille Jonen nappaamisesta?

“Jone ei toimi mulle ollenkaan. Jos se olisi Askon ottanut, olisin voinut vähän...”

Olet musta homo. Oletko huomannut, että sinua on syrjitty sen takia?

“Totta kai, mutta en ala sen takia surkuttelemaan vaan katson eteenpäin. Teininä toivoin kovasti olevani valkoinen, kun Anttilan mallitkin oli ja haaveilin olevani yksi heistä. Olen joutunut ehkä enemmän prässiin henkisesti kuin muut, mutta toivon kääntäneeni sen itselleni eduksi.”

Teinithän kokee erilaisuuden tosi voimakkaasti ja nykyään kun tehdään koulunäytelmiä siellä kuulemma löytyy aina joku homo.

“Mä olen kolmikymppinen, eikä kouluaikoinani homoudesta paljoa puhuttu. Se oli enemmänkin sellaista, että kun ei tiedetty mihin kategoriaan joku laitetaan niin sitä alettiin aina haukkua homoksi.”

Kun tein Cityyn jutun homobaareista, kukaan ei tullut iskemään mua. Se söi heteromiehen itsetuntoa. Sanopa rehellisesti, mitä mieltä olet mun perseestä...

“Tuosta kyykistyksestä näkee selvästi, että tiedät miten se näyttää parhaalta mutta arvosanoja en suostu antamaan...”

Heteromiehet katsoo naisessa yleensä persettä tai tissejä, mikä sulle on miehessä kiihottavin osa?

“Tuota tuota... Se on fyysisyyden ja energian joku yhdistelmä. Suustani harvemmin kuulee, että helvetin hyvä perse tai kuinka iso sillä on.”

Hairissa näyttämöllä oli iso alastonkohtaus ja päästäkseen nolostelusta Marco Bjurström komensi kaikki näyttelijät saunaan.

“Joo. Lavalla alasti oleminen oli loppujen lopuksi kaikista aika hauskaa. Siitä sai hyvän adrenaliinipistoksen. Eikä todellakaan ollut vaaraa, että alkaisi kesken kaiken jöpöttää. Jyrki Hämäläinen muuten kirjoitti Hairista Seuraan artikkelin, jossa hän huomioi, että Jani Toivolan kohdalla klisee mustasta miehestä ja elimen koosta ei pidä paikkaansa. Se oli musta aivan mahtavaa!”

Tsekkailivatko näyttelijät alkuun toistensa paikkoja?

“Luulen, että se oli päinvastoin. En muista, kenellä oli isoimmat tissit ja kenellä isoin muna. Enkä varmaan sanoisi, jos muistaisinkin!”

Idols alkaa 11.9. kello 20 MTV3, Idols Extra kello 21 Sub

Jaa/ei/poissa

Paljastamme Jani Toivolan yhteiskunnallisen vakaumuksen.

 • Pääkaupunkiseudun kaupungit yhdistettävä: POISSA
 • Väkevien alkoholien mainonta sallittava: EI
 • Perintövero poistettava: JAA
 • Turkistarhaus kiellettävä: POISSA
 • Skientologialle annettava uskonnon asema: POISSA
 • Alkoholiveroa korotettava: EI
 • Seksin alaikärajaa laskettava (nyt 16 vuotta): EI
 • Nuuskan myynti sallittava: EI
 • Kirjojen alv:tä laskettava: JAA
 • Subjektiivinen päivähoito-oikeus poistettava: EI
 • Kaupunkijoukkoliikenne ilmaiseksi: JAA
 • Televisiolupamaksu poistettava: EI

Mustavalko-TV

Alex Nurmi

Television ensimmäinen etninen kokki aloitti Ruokalassa vuonna 2004. Aikaisemmin tunnettu muun muassa lapsimallina.

Lola Wallinkoski

Suomen ensimmäinen tumma missi, joka emännöi tammikuussa alkavaa Subin hääohjelmaa. Juonsi Seinäjoen tangomarkkinat 1995. Isä nigerialainen, äiti suomalainen.

Kaisla Löyttyjärvi

Kotikadun Pirkko kahdeksan vuotta. Ensiesiintyminen televisiossa vuonna 1996.

Sean Ricks

Amerikkalais-suomalainen Sean, 24, on Suomen ensimmäinen ”tumma” televisiokuuluttaja. Teki debyyttinsä TV2:lla syksyllä 2005.

Tea Khalifa

Teki televisiodebyyttinsä Jyrkissä vuonna 2000. Yhteinen isä Amira Khalifan kanssa.

Amira Khalifa

Tšadilaisen isän ja suomalaisen äidin tytär. Entinen malli, 34, joka valmistui vuonna 2001 näyttelijäksi. Televisiossa muun muassa Maria Kallio -filmatisoinneissa.

Aki Abiodun

Viime vuoden Big Brother -kilpailija juontaa päivisin Subilla tulevaa interaktiivista Big Brother Game -ohjelmaa. Juuret Nigeriassa.

Billy Carson

Afroamerikkalainen Carson esiintyi ensi kerran Suomen televisiossa Hymyhuulet-sarjassa. Hänen tunnetuin roolinsa oli Hyvissä herroissa 1990-luvun puolessa välissä. Carson on muuttanut kotimaahansa Yhdysvaltoihin.

11 kommenttia

Visukinttu

4.9.2008 00:19

Tea Khalifa ei tehnyt televisiodebyyttiään Jyrkissä, vaan MoonTV:llä...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kysyn vaan

6.9.2008 11:42

En ihan jaksa ymmärtää että vielä v. 2008 tehdään juttua hlöstä, jossa korostetaan ko. ihmisen ihonväriä! "Kuka pelkää mustaa miestä" on so-last-season-horinaa, että kysyn vaan miten jaksatte/viitsitte? Ihan aloin voimaan pahoin moisen typeryyden edessä. Eikö olisi riittänyt tehdä juttu Idols-juontajasta kommentoimatta hänen ihonväriään millään muotoa? Grrrrrrrrrrr. Oikeesti raivostuttaa!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ernoxyz

7.9.2008 00:40

Tuskin tuossa Janissa mitään muutakaan kuriositeettia löytyy kuin etnisyys ja homous. Ihan järkeenkäypää minusta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kalijupaa

8.9.2008 22:34

No olipas vekkuli neekeri. mitä??

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

joopp

9.9.2008 04:23

Suomi 2008. Tehdään artikkeli, jossa korostetaan ihonväriä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kriitikko!

9.9.2008 08:48

Yhdysvallat 2008. Käydään vaaleja, joissa puhutaan ehdokkaan ihonväristä, ja siellä on sentään ollut erivärisiä ihmisiä kauemmin, kuin Suomessa

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

sossottaja

14.9.2008 06:47

Ensinnäkään tämä Jani ei ole edes hauska niissä sen Idols-sketseissä. Se ahdistaa mua, että sillä on sellainen naisten paita päällä. Se tekee siitä kauhean issuen, että se sattuu olemaan gay, ja Idols ei kai ole gay-ohjelma, vaan laulukilpailu? Tollanen itsensä TURHA KOROSTAMINEN on tarpeetonta, sen kyllä huomaa että se on hintti, vaikka se ei sitä toisikaan esiin. Jani, jos siis luet tätä, jos sulla ei ole elämää niinku mulla, niin ole ihan normaali. Please.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ynjevi

16.9.2008 01:34

Parasta stadissa asumisessa on, että ei ole paljonkaan väliä mitä on tai miltä näyttää. Maalaiset on olevinaan lupsakoita ja vaikka mitä, mutta ei niiltä oikeasti suvaitsevaisuutta löydä. Täällä tuommoinen otsikointi ei kiinnosta ketään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hamdi

24.10.2008 14:10

Olet todella ihana Jäbä<3 jos saisin sinut nii voisin mennä siun kansa naimisiin vaikka<33

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Riksulih

9.11.2008 16:40

Oot ihana mies<333333

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anger

27.2.2017 13:48

Entäs se Suuren seikkailun aikanaan melkein voittanut nuori Keskisuomalaismies? Puuttuu listasta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi