Karkkibarometri kertoo: makeisten kulutus jakautuu ikäryhmittäin

Makeisvalmistaja Cloetta teetti tutkimusten pohjoismaalaisten karkkikulutuksesta.

Kuva: kucherav / Fotolia

Cloetta teetti tutkimuksen pohjoismaalaisten makeisten käytöstä. YouGovin tammikuussa toteuttamaan tutkimukseen vastasi 4 032 iältään 18–74-vuotiasta miestä ja naista. Kysely toteutettiin Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa ja Suomessa. Suomesta vastaajia oli 1 011.

Karkkibarometrin tulokset ovat kiinnostavia, joskaan eivät ehkä huippuyllättäviä.

Tutkimuksessa selvisi, että nuoret ikäryhmät suosivat irtokarkkeja muita ikäryhmiä enemmän. Lähes puolet kyselyyn vastanneista suomalaisnuorista valitsee makeisia ostaessaan irtokarkit, jotka saa itse valita. Makeisia ostetaan television katselun, elokuvissa käynnin ja matkustamisen herkuksi. Nuoret ostavat makeisia itsensä hemmotteluun ja makeanhimoon, ja kiinnittävät muita enemmän huomiota karkkipussin hintaan.

Suklaapatukat ja salmiakki ovat keski-ikäisten suurinta herkkua ja kumpiakin syödään Suomessa ylivoimaisesti eniten muihin Pohjoismaihin verrattuna. Salmiakki jakaa voimakkaasti mielipiteitä, sillä vain 6 % norjalaisista, 12 % tanskalaisista ja 22 % ruotsalaisista syö salmiakkia. Suomessa salmiakki maistuu muita paremmin, sillä täällä sitä syö joka kolmas.

Tutkimuksen perusteella suomalaiset keski-ikäiset naiset syövät karkkia enemmän makeanhimoon kuin muut ryhmät. Makeanhimo iskee yleisimmin työpaikalla ja makeisia kuluu myös työmatkalla ja kauppareissulla. Tanskalaisten ja suomalaisten naisten tottumukset ovat pitkälti samanlaiset, kun taas ruotsalaiset ja norjalaiset syövät makeisia hemmotellakseen itseään.

Iäkkäillä puolestaan makeisten syönti on opittu tapa ja yleensä he ostavat hyvien, laadukkaiden merkkien tuttuja tuotteita, eikä hinnalla tai pakkauksen ulkonäöllä ole niin väliä. Iäkkäillä herkkusuilla kuluu makeisia eniten reissun päällä, jolloin pastillien kätevät pakkauskoot ovat hyödyksi. Ikääntyneillä kuluu stereotyyppisesti kurkkupastilleja muita ryhmiä enemmän. Pastillit auttavat hampaiden hyvinvoinnin lisäksi suun kuivumiseen, joka lisääntyy vanhemmiten.

Käsi ylös, jos tämä yllättää: kaikista suosituimpia makeisia Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa ovat tutkimuksen mukaan suklaalevyt. Suomalaisista lähes puolet ja ruotsalaisista yli 60 % kertoo syövänsä niitä.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi