
Aika monet huippukokit on miehiä, ainakin telkkarissa, ihmetteli Ylen TV 1:n Puoli seitsemän -ohjelman juontajapari ja kysyi Savoyn Kari Aihiselta miksi näin.
“Siinä tulee mukaan fysiikan lait”, Aihinen totesi.
“Mimmit synnyttää ja on kotona 1–2 vuotta.”
“Kyllä se vaikuttaa. Tämä on niin raju ala.”
“Ala menee eteenpäin. Tulee laitteita ja raaka-aineita. Kun tulet takaisin äitiyslomalta, täytyy tehdä entistä kovemmin duunia.”
Aihisen selitys antaa aihetta parille jatkokysymykselle.
1. Mitä helvettiä nyt, Kari?
2. Sanot, että kokit vaihtavat parin vuoden välein työpaikkaa? Miksi? Onko sillä mitään tekemistä asian kanssa, että muutamat huippukokit saavat jättimäisen huomion ja ansiot ja sitä kautta mahdollisuuden jatkaa samassa paikassa esim. 13 vuoden ajan, niin että peruskokeille jää vain murusia, vaikka ns. “huippukokit” eivät olisi yhtään taitavampia?
3. Mitä tarkoitat sillä, että äitiysloman aikana “tulee laitteita ja raaka-aineita”? Mitkä ovat ne keittiöinnovaatiot ja uudet raaka-aineet, joiden oppiminen on naiselle hankalaa? Miten naiset pystyvät palaamaan työelämään muille aloille, joissa muutos on vähintään yhtä nopeaa?
4. Mikset hae itse lapsiasi päiväkodista?
Aihisen näkökulmaa voi ymmärtää hänen henkilöhistoriastaan käsin. Me Naisten paljon kertovassa artikkelissa Aihinen kertoo, kuinka hän ei tee kotonaan muita hommia kuin vie roskat, kun taas vaimolle, "kodin hengettärelle", jää "ruoanlaitto, siivoaminen, aikataulut ja oikeastaan kaikki muukin". Onneksi Henriikka Aihiselle oli Me Naisten mukaan itsestäänselvää, että jos lapsia tulee, niistä huolehtiminen jää hänen kontolleen.