
Siva Parlar on tehnyt kovan duunin viedessään vöneriä suomalaisiin ravintoloihin. Suomalaispizzeriat ovat ottaneet joukolla seitan-herkun valikoimiinsa ja seuraavaksi vuorossa on kansainvälistyminen ja uusien tuotteiden tuominen vönerin rinnalle.
Puhdasta laatua Suomesta
Puhdasta laatua Suomesta -juttusarjassa seurataan kiinnostavien suomalaisten elintarvikkeiden matkaa maailmalle.
-
Ruotsalaiset innostuivat Nyhtökaurasta – "Wau, mitkä raaka-aineet"
-
Kukko Helles nousi hitiksi Ruotsissa – Aasiassa kiinnostaa Laitilan Skumppa
-
Pyhäntäläisten kaurasipsien kysyntä maailmalla yllätti: “Vientimarkkinoille ennen kuin ensimmäistäkään pussia oli myyty Suomessa”
-
Mikä tekee suomalaisesta ruoasta erinomaista?
-
Tislaamo vie suomalaisen maun pullotettuna maailmalle: "Ei tarvitse kuin sanoa olevansa Suomesta niin saa kiinnostusta"
-
Kaura valloittaa maailmaa Kouvolasta käsin – “Ihmiset etsivät vastuullisempaa tapaa kuluttaa ruokaa ja haluamme tarjota sen heille”
-
Vönerin maailmanvalloitus alkoi Virosta – Mitä uutuusherkkuja luvassa seuraavaksi?
Parlar on vienyt vegaanisen kebabinsa ensin tuttuun ja turvalliseen Viroon. Tällä hetkellä sitä saa kolmesta ravintolasta Tallinnasta, kolmesta Tartun ravintolasta ja kahdesta pärnulaisesta paikasta ja lisäksi saman verran lounasravintoloita pitää sitä vaihtuvissa menuissaan. Lisää tulee jatkuvasti.
“Virossa tutkittiin markkinoita kesällä ja saatiin pyörät pyörimään noin kuusi viikkoa sitten. Olen lähdössä taas viikon päästä sinne ja ollut muutamia kertoja. Ollut yllättävää, miten ne tekee siitä niin erilaisia annoksia. Virossa on erilainen kulttuuri ja he haluavat ravintolasta sellaista, mitä ei pysty tekemään kotona. Virolaiset vöner-annokset ovat tosi erilaisia, esimerkiksi voileipäkakkua, risottoa ja keittoja vöneristä. Ne on ollut meillekin wau-elämys”, Parlar sanoo.
Suomessa Parlar on “vöneröinyt” ensisijaisesti pizzerioita, mutta muitakin kaloja on tarttunut koukkuun. City kertoi hetki sitten, miten Vöner kelpasi japanilaisravintola Mashiron valikoimaan pienen jumppauksen jälkeen. Myös kaikki Suomen Rax-pizzeriat on vöneröity eli vöneriä on tarjolla osana buffetia.

Uutta luvassa
Vöneriä löytyy arviolta 600–700 kaupan hyllystä ympäri Suomea. Lisäksi vöneriä saa jo neljästä tukusta, joten ravintolat pääsevät tilaamaan vöneriä myös itsenäisesti.
“Emme pysy enää perässä siinä, mistä kaikkialta sitä saa.”
Vönerin kasvutarinaan kuuluu lähitulevaisuudessa myös uutuustuotteet, joilla Parlar on jo kiusoitellut suomalaisyleisöä. Luvassa on ainakin paljastavan nimen omaava “Vöner Not Kot Kot”.
“Sellainen tuote on tulossa markkinoille. Haluamme julkaista sen Vegemessuilla tammikuun viimeisellä viikolla. Siellä tulee olemaan myös meidän uusia kastikkeita. Teimme 21 eri versiota vegaanisista kastikkeista ja kolme niistä julkaistaan. Kaksi peruskastiketta: valkosipuli ja chili ja kolmanneksi jugurttia vastaava tzatzikin tyylinen kastike.”
Vönerin isä on vilautellut Facebookin Sipsikaljavegaaneille myös herkullista kuvaa vegaanisesta salamista.
"Se onnistui hyvin ja tuli syötyä sitä pizzan päällä. Kyllä me testaillaan kaikkea, mutta kaikelle on aikansa. Pitkään on menty vain yhdellä maulla, mutta kuluttajat haluaa uusia tuotteita."
