Puhdasta laatua Suomesta: Vönerin maailmanvalloitus alkoi Virosta – Mitä uutuusherkkuja luvassa seuraavaksi?

Suomessa odotetaan jo kieli pitkällä seuraavia vöner-tuotteita.

Vegaaninen vöner iski keskelle kuuminta kasvisruokabuumia.
Vegaaninen vöner iski keskelle kuuminta kasvisruokabuumia. Kuva: Siva Parlar / Vöner

Siva Parlar on tehnyt kovan duunin viedessään vöneriä suomalaisiin ravintoloihin. Suomalaispizzeriat ovat ottaneet joukolla seitan-herkun valikoimiinsa ja seuraavaksi vuorossa on kansainvälistyminen ja uusien tuotteiden tuominen vönerin rinnalle.

Parlar on vienyt vegaanisen kebabinsa ensin tuttuun ja turvalliseen Viroon. Tällä hetkellä sitä saa kolmesta ravintolasta Tallinnasta, kolmesta Tartun ravintolasta ja kahdesta pärnulaisesta paikasta ja lisäksi saman verran lounasravintoloita pitää sitä vaihtuvissa menuissaan. Lisää tulee jatkuvasti.

“Virossa tutkittiin markkinoita kesällä ja saatiin pyörät pyörimään noin kuusi viikkoa sitten. Olen lähdössä taas viikon päästä sinne ja ollut muutamia kertoja. Ollut yllättävää, miten ne tekee siitä niin erilaisia annoksia. Virossa on erilainen kulttuuri ja he haluavat ravintolasta sellaista, mitä ei pysty tekemään kotona. Virolaiset vöner-annokset ovat tosi erilaisia, esimerkiksi voileipäkakkua, risottoa ja keittoja vöneristä. Ne on ollut meillekin wau-elämys”, Parlar sanoo.

Suomessa Parlar on “vöneröinyt” ensisijaisesti pizzerioita, mutta muitakin kaloja on tarttunut koukkuun. City kertoi hetki sitten, miten Vöner kelpasi japanilaisravintola Mashiron valikoimaan pienen jumppauksen jälkeen. Myös kaikki Suomen Rax-pizzeriat on vöneröity eli vöneriä on tarjolla osana buffetia.

Siva Parlar yllättyi itsekin vönerin suosiosta.
Siva Parlar yllättyi itsekin vönerin suosiosta. Kuva: Siva Parlar / Vöner

Uutta luvassa

Vöneriä löytyy arviolta 600–700 kaupan hyllystä ympäri Suomea. Lisäksi vöneriä saa jo neljästä tukusta, joten ravintolat pääsevät tilaamaan vöneriä myös itsenäisesti.

“Emme pysy enää perässä siinä, mistä kaikkialta sitä saa.”

Vönerin kasvutarinaan kuuluu lähitulevaisuudessa myös uutuustuotteet, joilla Parlar on jo kiusoitellut suomalaisyleisöä. Luvassa on ainakin paljastavan nimen omaava “Vöner Not Kot Kot”.

“Sellainen tuote on tulossa markkinoille. Haluamme julkaista sen Vegemessuilla tammikuun viimeisellä viikolla. Siellä tulee olemaan myös meidän uusia kastikkeita. Teimme 21 eri versiota vegaanisista kastikkeista ja kolme niistä julkaistaan. Kaksi peruskastiketta: valkosipuli ja chili ja kolmanneksi jugurttia vastaava tzatzikin tyylinen kastike.”

Vönerin isä on vilautellut Facebookin Sipsikaljavegaaneille myös herkullista kuvaa vegaanisesta salamista.

"Se onnistui hyvin ja tuli syötyä sitä pizzan päällä. Kyllä me testaillaan kaikkea, mutta kaikelle on aikansa. Pitkään on menty vain yhdellä maulla, mutta kuluttajat haluaa uusia tuotteita."

"Tätä parempaa vegaanista salamia saa etsiä!" sanoo Siva Parlar testierästään.
"Tätä parempaa vegaanista salamia saa etsiä!" sanoo Siva Parlar testierästään. Kuva: Siva Parlar / Sipsikaljavegaanit

2 kommenttia

Feikkiä tää

26.10.2018 12:08

Tää on ihan naurettavaa väittää, että Vöner muka tulee Suomesta kun se tehdään Saksassa. Toiseksi, Siva Parlar ei ole kehittänyt vegaanista kebabia vaan sitä on myyty Euroopassa jo vuosikausia! Itse seitan on keksitty joskus 1200-luvulla!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tuttu

17.2.2020 11:08

Kuka tää on

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi