Suomen 100-vuotisviinejä koristavat Tove Janssonin freskot

Suomi 100 -hankkeeseen kuuluvat Wine Gallery -viinit toteuttavat juhlavuoden teemaa: yhdessä.

Kuva: Altia

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi lanseerattu Wine Gallery -niminen Suomi 100 -viinisarja julkistettiin tällä viikolla. Sarjaan kuuluu punaviini, valkoviini ja samppanja. Wine Gallery Suomi Finland 100 -juhlaviinit ovat saatavilla Alkoista marraskuun 21. päivän jälkeen.

Suomen juhlavuoden teema on yhdessä, ja niin ovat syntyneet myös juhlaviinit. Viiniasiantuntijoista koostuva raati valitsi parhaat viinit kahdentoista puna- ja valkoviinin sekä kahdeksan samppanjan joukosta sokkomaistamalla. 

"Halusimme luoda viinisarjan, joka sopisi kaikille suomalaisille. Siksi kutsuimme koolle joukon viinien huippuasiantuntijoita, joiden tehtävänä oli valita sokkomaistamalla paras puna- ja valkoviini sekä samppanja", Altia Finlandin markkinointijohtaja Kaisa Uschanoff-Alasaari kertoo.

Suomalaisten juhlapöydissä on jo vuosisadan ajan nautittu parasta, mitä viinimaailmalla on tarjota: viinejä Bordeaux’sta ja kuplivia Champagnesta. Itsenäisyyden alkuajan viinikaupoissa sekä Alkon ensimmäisessä, vuonna 1932 julkaistussa hinnastossa nämä alueet olivat vahvasti edustettuina ja siten luonteva valinta myös Altian Suomi 100 -viinien alkuperäisalueiksi.

Yhdessä-teeman toteuttaminen ei jäänyt vain viinipullojen sisältöön. Juhlavuoden viinien etikettejä koristavat rakastetun taiteilijan, Muumi-hahmojen luojana tunnetun Tove Janssonin (1914–2001) vuonna 1947 maalaamat freskot Juhlat maalla ja Juhlat kaupungissa. Alun perin Helsingin kaupungintalon ruokasaliin maalaamillaan värikkäillä freskoilla Jansson halusi kuvata ’joie de vivreä’, elämäniloa, jota kaivattiin sodasta toipuvassa maassa.

Juhlavuoden punaviini Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Rouge tulee Haut-Médocin alueella sijaitsevalta Château Liversanin tilalta, jonka historia ulottuu aina 1850-luvulle. Tasapainoisen tanniininen ja ryhdikäs punaviini sai kypsyä vuoden tammitynnyreissä ennen kuin viinintekijä Philippe Marchal antoi luvan pullotukseen. Punaviinin etiketissä on Juhlat kaupungissa -freskosta osa, jossa Janssonin tuolloinen kumppani Vivica Bandler tanssii tumman kavaljeerin kanssa. Freskossa Jansson itse istuu etualalla viinilasin ja savukkeen kanssa. 

Valkoviinin taustajoukoista löytyy vanha ja perinteikäs von Neipperin aatelissuku. Suku saapui vuonna 1971 Saksasta Bordeaux’hon ja hankki sieltä neljä viinitilaa, joita arvostettu viiniviljelijä ja kreivi Stephan von Neipperg on johtanut vuodesta 1983 saakka. Raikkaan klassisen valkoviinin Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Blancin rypäleet saivat nauttia vuonna 2015 erittäin hyvistä kasvuolosuhteista. Valkoviinin etikettiin on kuvattu Juhlat kaupungissa -freskosta kohta, jossa herrasmies laittaa shaalia daaminsa olkapäille.

Ayala on yksi Champagnen alueen legendaarisista samppanjataloista, jonka historia ulottuu yli 150 vuoden päähän. Pieni samppanjatalo tekee uutta tulemistaan elegantin tyylikkäillä kuohuvillaan, joista vastaa Caroline Latrive, yksi harvoista Champagnen naispuolisista kellarimestareista. Wine Gallery Suomi Finland 100 Champagne Brut on hienostunut ja elegantti samppanja, jonka maku on tasapainoisen raikas ja hedelmäinen. Samppanjan etiketissä on Juhlat maalla -freskosta kohta, jossa nuori mies on polvistuneena nuoren neidon eteen. 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi