Maj Karma

Omituinen orkesteri

Lastenkirjojen ja aapisten kuvittaja Maija Karmalta nimensä ottanut Maj Karma -bändi on soittanut jo 15 vuotta tummanpuhuvaa rokkiaan. Omituinen ja vaikeaselkoinen harjavaltalaisyhtye on noussut marginaalista kotimaisten mainstream-yhtyeiden tuntumaan, mutta onnistuuko kaksi kertaa uransa aikana nimeään vaihtanut bändi kiilautumaan Suomirockin eliittiin seitsemännellä albumillaan Ukkonen?

Herra Ylppö haluaa nähdä kotikulmillaan Helsingin Lauttasaaressa. Päädymme Gyldenintien Casa Mareen, vaikka se ei olekaan riittävän "rähjäinen". Maihinnousukenkiin, mustiin farkkuihin ja t-paitaan sonnustaunut Herra Ylppö hörppää Velkopopovicky Kozel -oluttaan (tummaa, tottakai). Vastapäätä istuva 20 sentin pujoparran omistava kitaristi Häiriö Piirinen tyytyy tavalliseen kolmostuoppiin.

Harva bändi vaihtaa nimeään yhtä usein kuin te. Maij’ Karman Kauniit Kuvat vaihtui ensin Maj Karman Kauniiksi Kuviksi ja 2004 viimein Maj Karmaksi.

Ylppö: "Tämä ei ole pysyvä tila. Kun kyllästymme, vaihdamme sen taas. Jossain vaiheessa kannessa voi olla pelkkä kruunu."

Yksinkertainen on kaunista. Taiderockinne on yksinkertaistunut levy levyltä.

Y: "Olemme yksinkertaistuneet, mutta kääntyy vielä." Piirinen: "Olemme yrittäneet tehdä jo 15 vuotta yhden soinnun biisiä, mutta emme ole vielä onnistuneet."

Y: "Mutta kyllähän me olemme kerjänneet verta nenästä: halunneet ärsyttää ja tehdä kaiken erilailla."

Kuten?

Y: "Toimme aikoinaan mukanamme MoonTV:n haastatteluun valomiehen. Haastattelussa oli yhtä paljon valoja ja savua kuin keikoilla. Ei siinä helvetinmoisessa strobovälkkeessä voinut keskittyä. Meitä oikeasti vitutti, että rokkibändin pitää aina seistä tiiliseinän edessä, koska on niin rock. Kaikki pitää tehdä aina niin vitun konventionaalisesti!"

Kotimaiset rockpiirithän ovat suvaitsemattomia.

Y: "Ihan vitun suvaitsemattomia. Se näkyy nuorissa bändeissä. Niillä on mielettömät rokkireleet, joissa näkyy vielä laskoksetkin, kun ne on haettu suoraan kaupanhyllyltä."

Siitähän tuli sanomista, että Ylppö käytit hametta.

Y: "Joo, mutta etenkin nuoret tytöt pitivät sitä erittäin miehekkäänä. Se kuulemma korosti hartioitani. Kerran ärsyttääkseni muita menin hameessa baariin Harjavallassa. Se oli vähän liikaa. Ihan suoraan sanottiin, että nyt tulee turpaan. Ei onneksi tullut, mutta oli vitun lähellä."

Sinulla on diagnosoitu masennus. Jouduitte taannoin perumaan keikkojannekin sen takia. Uuden levyn sanoituksista päätellen ei valoisalta näytä nytkään.

Y: "Masennus ei parane koskaan, mutta sitä voi hallita helvetisti ajattelemalla ja ottamalla selvää, mistä se johtuu. Pääsin itsesuggestiolla eroon paniikkihäiriöistäkin. Käytin lääkkeitäkin vähän aikaa, mutta heitin ne menemään. Ja onko biisit muka synkkiä?"

Jotain voi päätellä jo kappaleiden nimistä, Musta joutsenlaulu, Luovuttanut enkeli.

Y: "Musta joutsenlaulu on kyllä synkkä. Se kertoo ahdistuksesta ja vainoharhaisuudesta. Nimi tuli siitä, että aiemmin linnut olivat ihmisten mielestä ihania, nyt lintuinfluenssan myötä, kun joutsenetkin delasivat, niistä tuli pelottavia ja vaarallisia."

P: "Ajatuksena oli tehdä Maj Karman synkin biisi."

Synkkyyttä tuo lisää se, että kuulostat paikoitellen vittumaiselta Samuli Putrolta.

Y: "Jos olisit sanonut minua rumaksi David Hasselhoffiksi, niin olisimme joutuneet keskustelemaan asiasta. Itse asiassa sain koulussa ehdot musiikista. Olin tarkkailuluokalla enkä käynyt koskaan musiikintunnilla. Eikä ollut puhettakaan siitä, että olisin mennyt luokan eteen laulamaan. Olen monta kertaa nauranut sille, että olimme ensimmäinen harjavaltalainen bändi, joka on saanut levytyssopimuksen, soittanut Tavastialla ja Provinssirockissa. Ja laulajalla on musiikinnumero 4."

FILE: Herra Ylppö

  • Ikä: 33
  • Laulunumero: 4
  • Koulutus: peruskoulu, graafisen alan oppilaitoksen drop out
  • Viimeisin levyostos: Primal Scream: Riot City Blues

FILE: Häiriö Piirinen

  • Ikä: 33
  • Laulunumero: 10
  • Koulutus: Kesken jääneet viestinnän, ravintola-alan ja Sibelius-Akatemian opinnot.
  • Soittotaito: kitara, basso, saksofoni

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi