Suomalaisamerikkalainen dokumentti paljastaa sisun syvimmän olemuksen

Marko Albrecht paketoi suomalaisen sisun henkilökohtaiseen dokumenttiin, joka kertoo elämästä, kuolemasta ja perheestä.

Kuva: Marko Albrecht / sisufilm.org

Suomalaisamerikkalaista Marko Albrechtia, 35, on aina viehättänyt suomalainen sisu. Neljä vuotta sitten hän ryhtyi tekemään dokumenttielokuvaa, joka kertoo jaksamisesta, kyvykkyydestä ja voimasta. Suomalaisesta sisusta.

Alkuperäisen elokuvan oli tarkoitus maalata kuva Albrechtin edesmenneestä äidistä. Chicagoon 70-luvulla muuttanut Päivi Albrecht kuoli auto-onnettomuuden seurauksena, kun Marko oli 15-vuotias. Mies halusi tallentaa muiston äidistään, jotta hänen omat lapsensa saisivat tietää, millainen tämä oli. Äiti kuvasi paljon sekä valo- että videokuvaa, joten dokumenttiin soveltuvaa materiaalia oli jo valmiiksi paljon. 

Kesken elokuvanteon Albrechtin suomalainen eno sairastui haimasyöpään. Hänelle annettiin puoli vuotta elinaikaa. Dokumentti alkoikin kertoa perheestä ja siitä, miten surun kanssa eletään.

"Elokuvasta tuli terapeuttinen prosessi. Se on matka perheeni tarinaan, mutta minulle se on samalla matka myös itseeni", Albrecht sanoo.

Muutaman vuoden ajan New Jerseyssä asuva Albrecht matkusti tiheästi Suomen ja Yhdysvaltojen välillä, kuvaten dokumenttia ja tutustuttaen pienet kaksosensa Suomeen ja suomalaisiin sukulaisiinsa. Elokuvassa seurataan perheen kesämökkielämää, iloja ja suruja, juhannuksia ja sairaalareissuja. Matkojen aikana koetaan yhtä lailla syntymä ja kuolema.

Tekijän henkilökohtainen tragedia tuo elokuvaan koskettavaa syvyyttä. Albrechtin eno suhtautuu sairauteensa sisulla, ja perhe selviää menetyksestä suomalaisen sisun voimin.

"Dokumentin tarkoitus on voimistaa sisun tunnetta ihmisissä, jotka ovat kokeneet menetyksiä tai tragedioita", Albrecht selittää. 

Elokuvalla ei tavoitella voittoa, vaan sen kaikki tuotto menee nuorten voimaantumisen hyväksi. Albrechtille sisu on henkinen yhteys perheeseen ja suomalaisiin juuriin. Sitä, että osaa käyttää negatiivisia asioita elämässään voimavarana. Kääntää negatiivisen positiiviseksi.

"Haluan näyttää nuorille, mitä sisu on, ja miten sitä voi käyttää hyväkseen vaikeissa elämäntilanteissa."

Sisu-dokumentin hienosäätö on vielä kesken, mutta sitä puuhataan parhaillaan elokuvafestivaaleille. Tuotantoon voi lahjoittaa elokuvan kotisivuilla. 

1 kommentti

SISU Film

16.6.2015 23:56

Kiitos City ja Tiia! Please support #SISUfilm at sisufilm.org

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi