Urheilupomojen naamat ilmestyivät lailliseen graffitiseinään, hävisivät sieltä, ilmestyivät uudelleen ja katosivat taas

Onneksi sotkun tuloksena urheilupuiston suhmuroinnit ovat yhä useamman mielessä.

Graffiti ottaa harvoin kantaa yhtä vahvasti kuin viime päivinä Vantaan Myyrmäessä, missä laillinen graffitiseinä on toiminut viestinä taiteilijoiden ja kaupungin urheilupäättäjien välillä.

Taustalla on Myyrmäen urheilupuistoa hallinnoivan yhtiön kirjanpitosotkut, joissa on paljastunut tuhansien eurojen ravintolalaskuja, kalliita matkoja, itselle annettuja palkankorotuksia ja muita suhmurointeja. Rahat ovat tulleet Vantaan Sanomien mukaan suurelta osin urheiluseurojen junioreiden vanhemmilta.

24. tammikuuta Myyrmäen seinälle ilmestynyt viesti oli ytimekäs: Hävetkää! Kirjainten välissä komeili urheilupomojen Erkki Salon, Seppo Nurmen ja Heikki Heinimäen naamat.

Kuva: Myyrmäki-liike / Facebook

Graffitin taustalla ovat ajankohtaisista kannanotoistaan tuttu Hende sekä mukaan pyydetty “urheilumies” DEOS. Reissu on dokumentoitu Henden blogissa

Tuskin kukaan yllättyi siitä, että kalikka kalahti, koira älähti ja herne vetäytyi nenään. Kaupunki maalasi kriittisen graffitin piiloon valkoisella lateksilla.

Lateksi ei kuitenkaan estä ammattilaisia. Seuraavana yönä Hende kavereineen iski jälleen. Lateksit olivat jo valmiiksi valuneet kostean ilman takia ja taiteilijoiden oli helppo pestä ne pois homeenpoistoaineella ja kylpypyyhkeillä. Pian sen jälkeen urheiluherrojen naamataulut komeilivat siinä jälleen. “Erä 2.” on myös dokumentoituna Henden blogissa

Kuva: Studio Musta-Valkoinen / Hendenvaara.blogspot.fi
Kuva: Studio Musta-Valkoinen / Hendenvaara.blogspot.fi

Myyrmäki-liike, joka tekee mainiota työtä vantaalaisen kaupunginosan elävöittämiseksi otti kantaa käynnissä olevaan sotkuun.

“Mielessä kävi nopeasti, että kriittinen kuva kaupungissa keskeisessä asemassa olevista henkilöistä hallinnoimallamme seinällä saattaa vaikuttaa kielteisesti uusien hankkeidemme etenemismahdollisuuksiin. Siitä huolimatta katsomme, että avoin graffitiseinä toimii “yleisönosaston” tavoin ilman että kenenkään ilmaisunvapautta rajoitetaan.”

Vantaan kaupungin tiedotteessa selitetään teoksen sensurointia sillä, että taideteoksen yksittäisiin ihmisiin kohdistuva kritiikki ei ole sopivaa.

Koska lateksi ei tehonnut, seuraavaksi seinästä vietiin vanerit Salon, Nurmen ja Heinimäen pärstien kohdalta. Myyrmäki-liike epäilee, ettei kaupunki ole ollut asialla, sillä vanerit oli revitty irti aamuyöllä. Toivottavasti sotku kääntyy hyvin ja potretit päätyvät kehystettyinä urheilupuiston seinille muistuttamaan tulevia päättäjiä suhmuroinnin vaaroista.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi