10 syytä, jotka tekevät Turusta tämän hetken kiinnostavimman ruokakaupungin

Turku on jokaisen hyvän ruoan- ja juoman ystävän tämän hetken unelmakohde.

Kuva: Visit Turku

Sen lisäksi, että Turku on erinomainen kesäkaupunki, sen ravintolatarjonta on vertaansa vailla.

Kokosimme yhteen kymmenen erinomaista syytä lähteä makumatkalle Turkuun juuri nyt!

1. Kaskis

Michelin-tähdellä palkittu Kaskis on yksi Turun jonotetuimmista ravintoloista.
Michelin-tähdellä palkittu Kaskis on yksi Turun jonotetuimmista ravintoloista.

Kun arvostettu Michelin-opas jakaa historian ensimmäisen tähden pääkaupungin ulkopuolelle, se menee tietenkin minnekäs muualle kuin Turkuun.

Ravintola Kaskiksessa Erik Mansikka ja Simo Raisio tarjoavat asiakkailleen lähituottajien ja ravintoloitsijoiden itsensä keräämistä raaka-aineista loihdittuja annoksia. Tarjolla on vain yksi menu, joka on saatavilla myös vegaanisena versiona.

Kaskis oli todella suosittu jo ennen tähteä, mutta nyt kysyntä on räjähtänyt käsiin. Kaskiksen varauskalenteri avautuu kahdeksi kuukaudeksi kerrallaan, ja tällä hetkellä hyvän ruoan ystävät joutuvat odottelemaan vapautuvia pöytiä.

LUE MYÖS: Ei asiaa ilman pöytävarausta! Turkulaisten ravintoloiden suosio on nyt huipussaan
 

2. Kakola ja Kakolanruusu

Kakolanruusu sijaitsee vanhassa Kakolan vankilan yösellissä.
Kakolanruusu sijaitsee vanhassa Kakolan vankilan yösellissä. Kuva: Tommi Selander

Jos onni ei suosi ja pöytä Kaskiksesta jää saamatta, kannattaa suunnata Michelin-palkittujen ravintoloitsijoiden toiseen ravintolaan, Kakolanruusuun.

Historiallisessa vankilamiljöössä sijaitsevassa ravintolassa keskitytään puhtaisiin raaka-aineisiin ja avotulella kokkaamiseen. Nam!

Huikeita makuelämyksiä tarjoava Kakolanruusu ei suinkaan ole ainoa syy pistäytyä Kakolan alueella, vaan Kakolassa pääsee nauttimaan myös Kakola Brewing Companyn oluista, Bageri Å:n leivonnaisista sekä kahvipaahtimo Frukt Coffee Roastersin tuotteista.
 

3. 450 °C -pizzeria

Turun kauppahallissa sijaitsee yksi Euroopan parhaimmista pizzerioista.
Turun kauppahallissa sijaitsee yksi Euroopan parhaimmista pizzerioista. Kuva: 450 pizzeria

Suomen, ja koko Euroopan, parhaita pizzaelämyksiä pääsee nauttimaan Turun kauppahallissa, nimeä 450°C kantavassa ravintolassa.

Tänä vuonna kyseinen artesaanipizzoihin keskittynyt pizzeria sijoittui Euroopan parhaiden pizzerioiden listauksessa sijalle 29. Suomen mittapuulla kyseessä on maamme kolmanneksi paras pizzeria - ei voi siis olla huono!

Tässä paikassa ensiluokkaisista raaka-aineista valmistetut napolilaiset pizzat paistetaan ravintolan nimen mukaisesti 450 asteessa elävällä tulella. Nopea paisto kuumassa uunissa tekee pizzoista pinnalta rapeita, mutta pohjasta ihanan ilmavia ja pehmeitä.
 

4. Kauppahalli

Turun kauppahalli huokuu historiaa ja pursuilee herkkuja.
Turun kauppahalli huokuu historiaa ja pursuilee herkkuja. Kuva: Turun kauppahalli

Vaikka pelkkä 450°C -pizzeria on oiva syy poiketa Turun kauppahallissa, se ei ole suinkaan ainoa. Suomen toiseksi vanhin kauppahalli tarjoaa nimittäin upeita ruokaelämyksiä jokaiseen makuun ja tilanteeseen.

Erinomaisia kohteita ovat muun muassa erinomaista brunssia tarjoileva MBistro, Turun ensimmäinen sushibaari Kado ja kasvisruokaa keskittynyt Roots Kitchen.

Kotiinviemiseksi kauppahallista löytyy yhtä sun toista herkkua aina leivistä ja leivonnaista juustoihin ja lihoihin. Täältä ei taatusti poistu tyhjin käsin!
 

5. Panimot ja panimoravintolat

Olutta ja hyvää ruokaa - melko hyvä combo, vai mitä?
Olutta ja hyvää ruokaa - melko hyvä combo, vai mitä? Kuva: Panimoravintola Koulu

Vaikka moni saattaa tuntea Turun ennen kaikkea Aura-oluesta, kaupungista löytyy joukko myös muita tutustumisen panimoita ja heidän ravintoloitaan.

Jo edellä mainitussa Kakola Brewing Companyssa pääset nautiskelemaan artesaanioluiden rinnalla herkullisia pizzoja ja tunnelmoimaan livemusiikkia.

Lisäksi olutmatkaajan kannattaa ehdottomasti tutustua myös Panimoravintola Kouluun. Suomen suurin panimoravintola tarjoaa asiakkailleen laadukkaiden juomaelämysten lisäksi myös herkullista, oluiden kylkeen erinomaisesti sopivista ruoka-annoksista. Panimoravintola Koulun ehdottomasti parhaimpiin puoliin kuuluu myös suuri pihaterassi, jota kehutaan kaupunkin suurimmaksi.

Ei kannata myöskään ohittaa uusia tulokkaita, kuten pienpanimo-oluisiin keskittynyttä 5piste5-olutravintolaa taivastikään ovensa avanuntta skandinaavista olutravintola Skaalia.

LUE MYÖS: Tanskalaisfirma avaa olutravintolan Turkuun: Skaal haluaa tuoda pienpanimo-oluet kaikkien saataville
 

6. Ainutlaatuisia ruokatapahtumia

Vegåniassa pääset herkuttelemaan maukkailla katuruokaherkuilla.
Vegåniassa pääset herkuttelemaan maukkailla katuruokaherkuilla. Kuva: Vegånia

Sen lisäksi, että Turun monipuolinen ravintolatarjonta houkuttelee matkailijoita, sitä tekevät myös herkulliset ruokatapahtumat.

Yksi kiinnostavimmista ruokatapahtumista on Suomen ensimmäinen vegaaninen katuruokatapahtuma Vegånia. Elokuun 5-6. päivä järjestettävä tapahtuma tarjoaa maittavaa vegeruokaa Turun Suurtorilla ja sen ympäristössä.

Samaan aikaan samassa paikassa järjestetään myös turkulainen panimofestivaali Ølfest. Pääset siis nauttimaan yhdellä kertaa sekä mahtavista katuruoka-annoksista että herkullisista pienpanimo-oluista yhdessä muiden hyvän ruoan ystävien kanssa. Voiko sitä parempaa toivoa?

Jos ruoka ja viini ovat lähellä sydäntäsi, kannattaa suunnata myös 30.9.-2.10. Turun Messukeskukseen Ruoka- ja viinimessuille. Pitkän viikonlopun ajan luvassa on herkullisia maistiaisia, mielenkiintoisia puheenvuoroja, näytöskeittiön erikoisuuksia, lukuisia maisteltavia viinejä ja paljon muuta.
 

7. Kirkkopuiston terassi

Tänä vuonna terassialue on auki toukokuusta elokuulle, ja kävijämääräksi arvioidaan yli 120 000 kävijää.
Tänä vuonna terassialue on auki toukokuusta elokuulle, ja kävijämääräksi arvioidaan yli 120 000 kävijää.

Monen ravintolan yhteinen suurterassi Tuomiokirkon kupeessa ilahduttaa kävijöitä tänä vuonna vielä elokuun puoliväliin saakka.

Kirkkopuiston terassilla pääset nauttimaan muun muassa Gin Gin Burgerin avotulella grillatuista herkuista, Yum Baon poke bowleista ja Mad Bunin koealaisista katuruokaherkuista. Terassilla ei tietenkään tarvitse istua kuivin suin, sillä tarjolla on mocktaileja, natuviinejä, kahvia ja paljon muuta.

Vielä elokuun aikana tarjolla on lisäksi ohjelmaa aina livemusiikista taide-elämyksiin.
 

8. Paavon pastapäivät 

Ravintola Paninin tarjoama pasta bolognese valmistetaan rakkaudella, kertovat annoksen takaa kurkkaavat Paninin keittiömestari Tony Myrskylä ja vuoromestari Laura Sunnari.
Ravintola Paninin tarjoama pasta bolognese valmistetaan rakkaudella, kertovat annoksen takaa kurkkaavat Paninin keittiömestari Tony Myrskylä ja vuoromestari Laura Sunnari. Kuva: Ravintola Panini

Maistuisiko 42,195 km -lihapasta? Elokuun lopussa Turku saa uuden mielenkiintoisen ruokatapahtuman, kun kaupungissa vietetään Paavon Pastapäiviä samaan aikaan Paavo Nurmi Marathonin kanssa 19.-20.8. 

Tapahtumassa ravintolat kokkaavat erilaisia, oman ravintolansa tyyliin sopivia pasta-annoksia sekä maratoonareille että heidän kannustusjoukoilleen. 

Mukana tapahtumassa ovat ravintolat Deliberi Hansakortteli, Fontana, Helmikahvila, Hullu Poni, Hügge, Mauno, Panini, Pippurimylly, Pizzeria Dennis, Sergio’s, Ruben, Teini, Tårget, Trattoria Wiklund ja Viides näyttämö. 
 

9. Cafe Art ja muut ihanat kahvilat

Cafe Qwensel ihastuttaa sekä tarjonnallaan että sijainnillaan.
Cafe Qwensel ihastuttaa sekä tarjonnallaan että sijainnillaan. Kuva: VisitTurku

Turun paras kahvila ja asiakkaiden suosikki vuodesta toiseen. Muun muassa näillä ylistyssanoilla voidaan kuvailla Aurajen rannassa sijaitsevaa Cafe Artia, jonka henkilökunta on pokannut Vuoden Barista -tittelin jo useampana vuonna. Taidekahvila tarjoaa asiakkailleen vastapaahdettua kahvia ja tuoreita leivonnaisia yhdessä Turun kauneimmista sijainneista.

Cafe Art ei suinkaan ole ainoa käymisen arvoinen kahvila Turussa. Kokeilemisen arvoisia paikkoja ovat muun muassa Apteekkimuseon sisäpihalla sijaitseva, vanhan ajan henkeä huokuva Café Qwensel, ihanista kakuista tunnettu Gaggui Kaffela sekä Turun Taidemuseon yhteydessä sijaitseva Café Victor.
 

10. Food Walk

Di Trevin tapaslankku on mukana Food Walk -kortissa.
Di Trevin tapaslankku on mukana Food Walk -kortissa. Kuva: VisitTurku

Jos Turun laaja ravintola- ja kahvilatarjonta saa pään pyörälle, kannattaa takataskuun napata Food Walk -kortti. ‘

Kortin idea on yksinkertainen: Mukana on kymmenen turkulaista ravintolaa, jotka tarjoavat asiakkailleen herkullisia annoksiaan. Kortin lunastanut voi valita listalta viisi suosikkiaan ja lähteä herkuttelemaan. Kortti on voimassa kolme päivää, joten kaikkia annoksia ei tarvitse syödä saman päivän aikana - vaikka tokin sekin onnistuu!

Omatoimiselle makumatkalle lähteminen on helppoa, sillä kaikki ravintolat sijaitsevat Turun keskustassa kävelymatkan etäisyydellä toisistaan.

 

2 kommenttia

Katie693

18.8.2022 14:13

I appreciate the information and advice you have shared.
landstaronline

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi