
Sushi on monelle arjen herkku, mutta harva tietää, että riisin viljely kuluttaa valtavasti vettä – jopa tuhansia litroja kiloa kohti.
Suomalaisella startup KIKO King Konjacilla on tähän ongelmaan ratkaisu! Se on kehittänyt Zero-Carb Sushi Base -innovaation, joka tarjoaa saman suutuntuman ja maun alle litralla vettä koko annosta kohden. Ja mikä parasta, tämä keksintö on myös todella terveellinen vaihtoehto perinteiselle sushille.
Sama maku, vähän kaloreita
Luonnonvarakeskus LUKE:n tekemän elinkaarianalyysin mukaan yhden KIKO-sushipohjan valmistukseen kuluu vain noin 0,09 litraa vettä, eli vain muutama kulaus. Tavallisen sushiriisin tuotantoon kuluu tieteellisten julkaisujen mukaan tyypillisesti 2 000–5 000 litraa kiloa kohden.
Ero on siis merkittävä!

Ympäristöystävällisyyden lisäksi KIKO on myös varsinterveellinen vaihtoehto. Konjac-kasvista (amorphophallus konjac) valmistetussa riisissä on jopa viisi kertaa enemmän kuitua ja 90 % vähemmän kaloreita kuin tavallisessa sushiriisissä, mutta maku pysyy edelleen samana. Kyllä, totta se on!
Yli 400 maistajan paneeleissa 90,4 % antoi maulle arvosanan 4 tai 5 tähteä viidestä.
Poikkeuksellinen tuote on huomattu myös maailmalla. Innovaatio palkittiin nimittäin loppuvuodesta 2024 SIAL Innovation Award -palkinnolla Pariisissa maailman arvostetuimmassa elintarvikeinnovaatiokilpailussa ensimmäisenä suomalaisyrityksenä koskaan.

“Halusimme yhdistää pohjoismaisen terveyden ja hyvinvoinnin kasvavan trendin perinteikkääseen japanilaiseen makumaailmaan", kertoo innovaation keksijä ja toimitusjohtaja Sami Gauffin tiedotteessa.
"Kyseessä on tulevaisuuden ruoka ja kokonaisvaltaisesti parempi vaihtoehto, joten luonnollisesti painotimme myös ympäristönäkökulmaa elintarvikkeen kehittämisessä. Saadut palkinnot, tutkimustulokset ja kuluttajien kiinnostus osoittavat, että pitkäjänteinen kehitystyö kannatti”,
Tästä tuotteesta kuulemme taatusti vielä!