Armenian Grill Housen lihavartaat paistetaan aidossa tandooriuunissa – Suomen ensimmäinen armenialainen ravintola aukesi Punavuoreen

Armenialaisessa keittiössä maistuvat naapurimaiden vaikutteet.

Armenialaisessa keittiössä käytetään runsaasti munakoisoa, granaattiomenansiemeniä ja yrttejä.
Armenialaisessa keittiössä käytetään runsaasti munakoisoa, granaattiomenansiemeniä ja yrttejä. Kuva: Kaisa Paavilainen

Georgialaisia ravintoloita löytyy pääkaupunkiseudulta jo useampia, mutta naapurimaan Armenian ruokakulttuuri on suomalaisille vielä uudempi tuttavuus. Nyt armenialaisia makuja pääsee maistelemaan Punavuoreen vasta avatussa Armenian Grill Housessa, joka on Suomen ensimmäinen armenialainen ravintola.

Vaikka armenialainen ruokakulttuuri on omanlaisensa kokonaisuus, vaikutteita on myös naapurimaiden mauista. Monien ruokalajien nimetkin ovat lähellä toisiaan. Esimerkiksi viininlehtikääryle on Turkissa dolma, Armeniassa tolma.

Armenialainen keittiö poikkeaa monista muista Lähi-idän keittiöistä etenkin siinä, että kristinuskoisessa Armeniassa myös porsaanlihan syönti on sallittua.

Armenian Grill Housen bravuuri onkin aidossa tandooriuunissa grillattu possuvarras, joka tarjoillaan samassa tandoorissa paistetun lavash-leivän, lohkoperunoiden ja tomaattikastikkeen kera.

Tarjolla on luonnollisesti myös armenialaista viiniä.
Tarjolla on luonnollisesti myös armenialaista viiniä. Kuva: Kaisa Paavilainen

Kasvisruokiakin toki löytyy. Imam bayaldi eli “pyörtynyt imaami” on turkkilaisestakin keittiöstä tuttu munakoisoruoka, jossa paahdetut munakoisot tarjoillaan pitkään haudutetun paprika-tomaattisipulikastikkeen, tuoreiden yrttien ja marinoitujen vihannesten kera.

Tuoreet yrtit ovat olennainen osa armenialaista keittiötä, samoin graanaattiomena, joka tuo muutoin varsin tuhteihin annoksiin raikkautta. Myös mausteinen adjika-kastike on alueella yleinen.

Armenialaisessa keittiössä maistuvat myös slaavilaiset vaikutteet. Armenialainen blinchik on venäläisen bilinin kaltainen ohut lettu, joka tarjoillaan jauhelihatäytteen ja smetanan kera.

Ravintolan seinältä voi bongailla julkkiksia, joilla on armenialaiset sukujuuret.
Ravintolan seinältä voi bongailla julkkiksia, joilla on armenialaiset sukujuuret. Kuva: Kaisa Paavilainen

Armenian Grillhouse on armenialaislähtöisen Gevorg Sahakyanin ja hänen vaimonsa Marinen ensimmäinen ravintola ja pitkäaikainen haave, joka toteutui, kun sopiva tila löytyi pitkän etsinnän jälkeen Punavuorenkadulta.

Ruokalistaa on kehitelty jo pitkään ennen ravintolan avaamista, ja alun perin kolmisivuiseksi kaavailtu menu on typistetty tarkoituksella lyhyeksi. Nyt listalta löytyy kuutisen alkuruokaa, kolme pääruokaa ja muutama jälkiruoka. Arkisin tarjolla on lounasbuffet.

Kaikki Armenian Grill Housen annokset ovat varsin perinteisiä armenialaisherkkuja, ja ne sopivat erityisen hyvin jaettavaksi koko pöytäseurueen kesken. Annoskootkin ovat armenialaiseen tapaan suuria, joten nälkäisenä ei tarvitse poistua.

Armenian Grill House, Punavuorenkatu 3

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi