Helsingin uudet ravintolat 2019 – Alkuvuosi toi mukanaan monipuolisen kattauksen uutuusravintoloita

Reippaasti startannut ravintolavuosi toi mukanaan jaettavia annoksia, moderneja kansainvälisiä makuja – perinteisempää suomalaista keittotaitoa unohtamatta.

Söderin värikkäät annokset ovat Oliver Laurosen käsialaa.
Söderin värikkäät annokset ovat Oliver Laurosen käsialaa. Kuva: Söder

Pääkaupunkiseudulle on avattu alkuvuodesta monenkirjava joukko uusia kiinnostavia ravintoloita. Jo viime vuosina Helsingissäkin jyllännyt jaettavien annosten buumi jatkaa kukoistustaan Söderissä, Plattassa ja Hello Strangerissa, perinteisemmän keittämisen linjaa edustavat Sikke’s sekä Kuusihokin perintöä vaaliva Meiccu.

Lyhyen ajan sisällä ovensa avasi kaksi modernia meksikolaista: Frida’s sekä Taquería El Rey, jotka molemmat nojaavat autenttisiin meksikolaisiin makuihin ja laadukkaisiin cocktaileihin.

Maistiaisia maailmalta tuovat myös modernia aasialaista tarjoileva Sentro, Suomen ensimmäinen armenialainen ravintola Armenian Grill House, filippiiniläinen tapasbaari Platito sekä venäläistä kotiruokaa tarjoileva Alenka Home Food.

Söder

Söderin tartarissa on rapeita sellerisipsejä.
Söderin tartarissa on rapeita sellerisipsejä. Kuva: Söder

Tehtaankadulle avatussa Söderissä konsepti on selkeä: Ruokalistalta on jätetty pääruoat kokonaan pois, sillä pääpaino on pienissä alkuruoissa sekä jälkiruoissa.

Pääkokki Oliver Lauronen on erikoistunut skandinaavisiin makuihin ja raaka-aineisiin, mutta keittiössä ollaan avoimia myös kansainvälisille vaikutteille. Monet raaka-aineista tulevat ravintoloitsija Lotten Lindborg-Suhosen kotiseudulta Porvoosta.

Lue lisää: Mahan täydeltä alkuruokia – Söderissä ei pääruokia tarvita

Sentro

Korealaisittain friteerattua kanaa Sentron tapaan.
Korealaisittain friteerattua kanaa Sentron tapaan. Kuva: Kaisa Paavilainen

Pikkuroballe avatun Sentron ravintoloitsijat ovat Filippiineiltä kotoisin, mutta filippiiniläisen ruoan lisäksi tarjolla on valikoima korealaisia, indonesialaisia ja japanilaisia annoksia. Annokset pohjautuvat perinteisiin resepteihin, mutta ote on moderni. Isosta osasta annoksia on saatavilla myös vegaaninen versio.

Lue lisää: Sentro tarjoilee modernia aasialaista – Filippiiniläiset ravintoloitsijat taitavat myös indonesialaisen rendangin salat

Pit Stop BBQ @ MS Louisiana

Chris Paton ei löytänyt Suomesta kunnollista amerikkalaistyylistä barbeque-ravintolaa, joten hän perusti sellaisen itse.
Chris Paton ei löytänyt Suomesta kunnollista amerikkalaistyylistä barbeque-ravintolaa, joten hän perusti sellaisen itse. Kuva: Pit Stop BBQ @ MS Louisiana

Amerikkalaisen barbequen sanansaattaja Chris Patonin ravintola Pit Stop BBQ valtasi ravintolalaiva MS Louisianan keittiön. Nyt Hietalahdenrannassa nautitaan slow cook -tyyliin 15–21 tuntia kypsytetyistä naudan brisketeistä, possun ribseistä ja muista alusta loppuun itse valmistetuista barbeque-herkuista.

Lue lisää: Laiva on lastattu amerikkalaisilla grilliherkuilla – Pit Stop BBQ valtasi ravintolalaiva MS Louisianan keittiön

Dos Pulpos

Jätkäsaareen avatun tapasravintolan keittiöstä vastaa kansainvälisen tason huippukokki, espanjalainen Oscar Ballesteros. Menu koostuu espanjalaisista tapaksista sekä puuhiiligrillissä valmistetuista grilliherkuista.

Lue lisää: Uusi tapas- ja viinibaari Jätkäsaareen – Dos Pulposin keittiömestariksi espanjalainen huippukokki

Sikke’s

Sikke Sumarin (keskellä) uudessa ravintolassa on mutkaton meininki. Keittiöpäällikkönä toimii Pipsa Hurmerinta (2. vas.)
Sikke Sumarin (keskellä) uudessa ravintolassa on mutkaton meininki. Keittiöpäällikkönä toimii Pipsa Hurmerinta (2. vas.) Kuva: Sikke's

Sikke Sumari avasi mutkattoman kortteliravintolan Tehtaankadulle. Yhdessä keittiömestari Pipsa Hurmerinnan kanssa suunnitellulla menulla nähdään milloin mitäkin, sillä he eivät halua sitoutua tiukasti mihinkään tiettyyn tyylisuuntaan, vaan valmistaa juuri sellaista ruokaa, mikä tuntuu omalta. Sunnuntaisin Sikke’sissä herkutellaan brunssin sijaan pastalla.

Lue lisää: Sikke’s on ravintola, jossa Sikke Sumari ja Pipsa Hurmerinta kokkaavat mitä haluavat

Hello Stranger

Hello Stranger tekee tiivistä yhteistyötä lähituottajien kanssa.
Hello Stranger tekee tiivistä yhteistyötä lähituottajien kanssa. Kuva: Hello Stranger

Hello Stranger on ravintola, jossa voi viettää luontevasti koko illan aina alkuillan aperitiiveistä yön pikkutunneille saakka. Keittiömestari Thomas Hudsonin menu elää vahvasti sesonkien mukana.

Rakkaus sesonginmukaiseen lähiruokaan kumpuaa Hudsonin lapsuusmaisemista Pohjois-Englannin maaseudulta, joka toimii inspiraation lähteenä myös hänen resepteilleen. Kesällä Hello Strangerin cocktaileja kelpaa nauttia myös sisäpihan terassilla.

Lue lisää: Hello Strangerin menu syntyy rakkaudesta lähiruokaan ja sesonkiajatteluun – Helsingin huippuravintoloissa kouliintunut keittiömestari ammentaa lapsuutensa makumuistoista

Taqueria El Rey

Taquería El Reyn annoksissa maistuu aito Meksiko.
Taquería El Reyn annoksissa maistuu aito Meksiko.

Tuoreista ja maukkaista tacoistaan ja raikkaista cevicheistään tunnettu meksikolaisravintola Taquería El Rey avasi toisen ravintolansa isompiin tiloihin Annankadulle.

Uuden El Reyn listalla nähdään Vuorimiehenkadulta tuttuja hittituotteita, kuten tacoja ja cevichejä, mutta luvassa on myös kausittain vaihtuvia erikoisuuksia sekä vegaanisia annoksia.

Lue lisää: Taquería El Rey sai isommat tilat – luvassa meksikolaista brunssia ja lisää vegevaihtoehtoja

Classic & Vegan

Classic & Vegan -ravintolasta löytyy paljon vaihtoehtoja niin vegaaneille kuin sekasyöjillekin.
Classic & Vegan -ravintolasta löytyy paljon vaihtoehtoja niin vegaaneille kuin sekasyöjillekin. Kuva: Classic & Vegan

Hakaniemen metroaseman Classic & Vegan -ravintolassa täyttyvät niin vegaanien kuin sekaanienkin vatsat. Tarjolla on monenlaista mättöä pizzoista burgereihin, kebabiin ja välimerellisiin mezeihin.

Ruokalistalla vegaaniseen tarjontaan on panostettu huolella ja valikoimaa on paljon. Keittiössä on erilliset parilat lihalle ja vegelle, ja jopa pizzauuni on jaettu kahteen osaan, jotta kasvisruoat on mahdollista valmistaa lihasta erillään.

Lue lisää: Erilliset sisäänkäynnit vegaaneille ja sekaaneille hämmentävät – Classic & Vegan haluaa palvella kaikkia tasapuolisesti

Frida’s

Frida'sissa panostetaan ruoan ohella cocktaileihin.
Frida'sissa panostetaan ruoan ohella cocktaileihin.

Manu Torchio tutustutti suomalaiset aitoihin meksikolaisiin makuihin kymmenisen vuotta sitten perustamalla Helsinkiin Cafe Nopalin, Patronan, Cholon ja Lucha Locan. Nyt hän on tehnyt paluun modernin meksikolaisen ruoan pariin ravintola Frida’sin puikoissa.

Frida’sissa kannattaa maistaa talon meksikolaishenkisiä cocktaileja, joita voi siemailla myös sisäpihan terassilla.

Lue lisää: Meksikolaisen keittiön mestari Manu Torchio tekee odotetun paluun leipälajinsa pariin – Frida’s avataan maaliskuussa

Meiccu

Meicun tartar tarjoillaan perinteisin lisukkein.
Meicun tartar tarjoillaan perinteisin lisukkein. Kuva: Meiccu

Yli 70 vuotta Meilahdessa palvellut Ravintola no 11 (entinen Kuusihokki) vaihtoi omistajaa ja toimii nyt nimellä Meiccu. Ravintoloitsija Eija Salonen halusi säilyttää perinteikkään tyylin niin sisustuksessa kuin ruokalistallakin, joten Meicussa on edelleen mahdollista nauttia paistetuista muikuista, läskisoosista ja vorschmackista Paavo Tynellin design-valaisimien kajossa.

Lue lisää: Perinteet elävät ravintola Meicussa – Klassikkoannosten rinnalle nousi uusi yllättävä suosikki

Platta

Platan sharing menussa lisukkeet jaetaan pöytäseurueen kesken.
Platan sharing menussa lisukkeet jaetaan pöytäseurueen kesken. Kuva: Platta / Messukeskus

Messukeskuksen Holiday Inn -hotellin remontin yhteydessä myös alakerran ravintola uudistui täysin. Nyt hotellin alakerrassa palvelee ravintola Platta, jonka keittiömestarina toimii Markus Fogelholm. Fogelholmin ruokafilosofian ytimessä ovat käsityöläisyys, vuodenaikojen vaihtelu sekä herkullisuus, jotka näkyvät myös menulla.

Illallisella Platassa kannustetaan yhdessä syömiseen, ja tarjolla on jaettaviin annoksiin perustuva sharing-menu. Jokainen saa valita itselleen mieleisen pääruoan, jonka lisäksi pöytään tulee erilaisia jaettavia kasvislisukkeita.

Lue lisää: Messukeskuksen kylkeen avautui kiinnostava ravintolauutuus – Platta vannoo käsityöläisyyden, vuodenaikojen ja herkullisuuden nimeen

Kultá Kitchen & Bar

Kultá Kitchenissä käytetään aitoja lappilaisia raaka-aineita ja se näkyy myös aamiaispöydässä.
Kultá Kitchenissä käytetään aitoja lappilaisia raaka-aineita ja se näkyy myös aamiaispöydässä. Kuva: Kaisa Paavilainen

Lapland Hotels Bulevardin ravintola Kultá tarjoaa aitoja lappilaisia makuja tyylikkäässä ja modernissa ympäristössä. Lounasaikaan ravintola Kultá tarjoaa kolmen ruokalajin lounasmenua, iltaisin tarjolla on hienostunut á la carte -lista sekä keittiömestarin viiden ruokalajin yllätysmenu.

Aamiaiseenkin on panostettu keskivertohotelleja paremmin, ja lappilaisilla herkuilla varustettu aamupalapöytä on ravintolan tapaan avoinna myös hotellin ulkopuolisille asiakkaille.

Lue lisää: Kultá Kitchen & Bar tuo lappilaisen lähiruoan Helsinkiin – ja tekee sen tyylillä

Armenian Grill House

Armenialaisessa keittiössä käytetään runsaasti munakoisoa, granaattiomenansiemeniä ja yrttejä.
Armenialaisessa keittiössä käytetään runsaasti munakoisoa, granaattiomenansiemeniä ja yrttejä. Kuva: Kaisa Paavilainen

Suomen ensimmäinen armenialainen ravintola avattiin Punavuoreen helmikuussa. Armenialaiset ravintoloitsijat valmistavat kotimaansa perinneruokia mausteisista kasvispadoista lihavartaisiin.

Keittiössä kuumenee myös aito tandooriuuni, josta runsaat liharuoat saavat lisämakua. Armenialaiseen tapaan annokset ovat runsaita ja niitä voi hyvin myös jakaa koko seurueen kesken.

Lue lisää: Armenian Grill Housen lihavartaat paistetaan aidossa tandooriuunissa – Suomen ensimmäinen armenialainen ravintola aukesi Punavuoreen

Alenka Home Food

Alenkan borssikeittoon kuuluu olennaisena osana smetana ja tuore tilli.
Alenkan borssikeittoon kuuluu olennaisena osana smetana ja tuore tilli. Kuva: Kaisa Paavilainen

Alenka Home Food tarjoaa nimensä mukaisesti aitoa venäläistä kotiruokaa. Ravintoloitsija Elena “Alenka” Vaskivuo valmistaa itse kaalipiirakat, borssikeitot, kaalipiirakat ja muut venäläiset perinneherkut päivittäin tuoreista raaka-aineista Kallion kirkon kupeessa.

Kotoisassa korttelikuppilassa on tarjolla myös munakkaita, salaatteja, hodareita ja voileipiä. Erityismaininta edullisesta hintatasosta.

Lue lisää: Alenka Home Food tarjoaa venäläistä kotiruokaa Kalliossa huokeaan hintaan

Platito

Kinilaw on filippiiniläinen ceviche, jossa maistuu limemehun lisäksi kookosetikka ja inkivääri.
Kinilaw on filippiiniläinen ceviche, jossa maistuu limemehun lisäksi kookosetikka ja inkivääri. Kuva: Platito

Pieni ja sympaattinen tapasbaari Vallilassa, jossa tarjoillaan espanjalaisten pintxojen tyyppisiä pincho-leipiä, joiden päälle on tarjolla niin espanjalaisia kuin filippiiniläisiäkin täytteitä. Pinchojen lisäksi tarjolla on filippiiniläisiä erikoisuuksia, kuten cevichen tyyppistä kinilawia.

Lue lisää: Edukkaita tapaksia filippiiniläisittäin – Platito yhdistelee espanjalaisen ja filippiiniläisen keittiön parhaita puolia

Amarillo

Amarillo palasi Helsinkiin uudistuneella konseptilla. Mummotunneliin avattu uusi Amarillo houkuttelee asiakkaita elämyksellisellä The Table -konseptilla, joka kokoaa tutut ja tuntemattomat yhteisen pöydän ääreen nauttimaan Mad Mex -herkuista ja yllätysohjelmasta.

Lue lisää: Uudistunut Amarillo tuo MadMex-tunnelmaa Mummotunneliin

Tärpit Espoosta ja Vantaalta

Pääkaupunkiseudun ravintolaskene levittäytyy hyvää vauhtia myös Helsingin rajojen ulkopuolelle. Alkuvuodesta myös Espoon ja Vantaan ravintolatarjontaan on tullut uusia tulokkaita.

Deluxe Burger & Pizza

Myyrmannin kauppakeskuksen Deluxe Burger & Pizza panostaa meheviin burgereihin ja italialaistyylisiin artesaanipizzoihin. Maun salaisuus piilee käsityössä, tuoreissa raaka-aineissa ja lisäaineettomuudessa. Pihvien raaka-aineena käytetään kotimaista black angus -pihvikarjan lihaa, briossisämpylät tulevat lähileipomolta.

Paikan erikoisuus on puolukoilla höystetty mehevä karhuburgeri, ja tarjolla on myös paahdetuilla kotisirkoilla höystetty sirkkaburgeri.

Lue lisää: Deluxe Burger & Pizzan karhuburgeri vetää väkeä Myyrmanniin – Tarjolla myös muhkeita sirkkaburgereita

Anne’s vege

Anne's Vegessä on tarjolla viikoittain vaihtuva vegaaninen buffet.
Anne's Vegessä on tarjolla viikoittain vaihtuva vegaaninen buffet. Kuva: Anne's Vege

Aiemmin Matinkylässä toiminut Anne’s vege toi vegebuffetinsa Tapiolan Ainoaan ja laajensi samalla aukioloaikojaan iltaan asti. Anne Saarenojan ravintolassa kaikki ruoka on vegaanista, gluteenitonta ja lisäaineetonta.

Reseptit suunnitellaan terveellisyys edellä, makua kuitenkaan unohtamatta. Saarenoja on matkustellut paljon Lähi-Idässä, Intiassa, Vietnamissa ja Thaimaassa, ja se näkyy niin sisustuksessa kuin reseptiikassakin.

Lue lisää: Anne’s vege tarjoaa vegaanista ja gluteenitonta ruokaa, joka maistuu myös bodareille

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi