Burgerimies Akseli Herlevi haluaa tehdä maailman parhaan hampurilaisen: “Mun mielestä ei ole mitään järkeä pyrkiä yhtään vähempään”

Akseli Herlevi ei ole turhan tarkka siitä, mitä burgerin väliin saa laittaa.

Voitettuaan Suomen Top Chef -kilpailun Akseli Herlevi on profiloitunut burgerikulttuurin sanansaattajaksi, burgerimieheksi.

Herlevin hampurilaisravintola Naughty BRGR on levittäytynyt Suomessa jo neljään kaupunkiin, ja hänen seikkailujaan hampurilaisten luvatussa maassa Yhdysvalloissa seurattiin keväällä MTV:n Burgerimies -ohjelmassa.

Vaikka burgeribuumi kukoistaa myös Suomessa, amerikkalaisten burgeri-innostuksen tasolle on vielä matkaa. Siellä burgereita saa lähes joka kadunkulmasta ja tarjontaa on joka lähtöön.

“Jenkeissä se on niin syvään juurrettu jokaiseen, burgerit on siellä niin iso, yleinen ja arkipäiväinen juttu. Siellä varmaan jokainen syö kerran viikossa burgerin”, Herlevi sanoo.

Tavoitteena maailman parhaat burgerit

Herlevin vaatimattomana tavoitteena on valmistaa maailman parhaita burgereita.

“Se on mielenkiintoinen haaste sinällään. Siihen tuskin pääsee ikinä, mutta mun mielestä ei ole mitään järkeä pyrkiä yhtään vähempään.”

Haaste kuulostaa siinäkin mielessä mahdottomalta, että jokaisella on omanlaisensa näkemys siitä, millainen on maailman paras burgeri. Hän tiedostaa sen myös itse.

“Jokaisella on oma mielipide siitä mikä on se oma täydellinen juttu, mutta välillä voi tulla sellaisia makuyllätyksiä, että hetkonen enpä ollut tällaista ajatellut, mutta tämä onkin hyvä näin.”

Akseli Herlevin burgereissa vain mielikuvitus on rajana.
Akseli Herlevin burgereissa vain mielikuvitus on rajana. Kuva: Naughty BRGR / Jiri Halttunen

Herlevi ei kuulu niihin puritanisteihin, jotka hyväksyvät burgerinsa väliin vain pihvin, juuston ja kastikkeen.

“Mä en oikeen lähde siihen, että olisi jotenkin tarkasti rajattu mitä kuuluu burgeriin. Kyllähän maailmalla näkee, että sämpylöitä tehdään nuudelista tai riisistä ja pihvin tilalla voi olla mitä vaan. Kuhan se konteksti on jotenkin burgerinomainen.”

Lisukkeillakin voi leikitellä

Myös lisukkeisiin Herlevi suhtautuu avoimin mielin. Naughty BRGR:ssa ranskalaisten sijaan voi tilata esimerkiksi friteerattua mac’n’cheesea. Idea syntyi, kun Herlevi mietti mikä olisi mahdollisimman irstas ja rasvainen lisuke, mitä ei tulisi ikinä mieleen tarjota burgerin kanssa.

“Olen joskus tehnyt friteerattua majoneesia, se on ollut pirun hyvää. Siinä on majoneesi ja kuori, joten sitä ei tarvitse dipata mihinkään.”

Friteeratun majoneesin valmistamisessa on kuitenkin omat haasteensa, joten ideaa piti jalostaa eteenpäin.

“Ajattelin sitten että no, tehdään mac’n’cheesea. Siinähän on kuitenkin aika paljon juustoa ja rasvaa ja muuta. Kun mac’n’cheese jäähtyy, siitä tulee ihan kivikovaa, jolloin sen saa leikattua ja leivitettyä.”

Terveellisempiäkin vaihtoehtoja on kokeiltu. Kun asiakkailta kysyttiin Facebookissa, millaisia lisukkeita he haluaisivat, valikoimiin toivottiin tuoreita vihannestikkuja ja raikkaita salaatteja.

“Sitten kun niitä tehtiin, niin ei mennyt ensimmäistäkään annosta, vaan kaikki ottivat ranskalaiset. Aloin miettimään, että burgeri ei ole siinä mielessä arkiruoka, vaan enemmänkin palkintosafka. Kun otetaan se burgeri, niin siihen vähän kuuluukin ne ranskalaiset mukaan.”

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi