- Mikä: Perinteinen leipomo-kahvila
- Missä: Kauklahdessa
- Avoinna: ma-pe 7-19
“Jos olet maistanut Halmeen leipomon munkkeja, et pysty enää koskaan muuta syömäänkään!” “Parhaimmat leivonnaiset, joita olen koskaan maistanut.”
Muun maussa näillä ylistyssanoilla asiakkaat kehuvat Espoon Kauklahdessa toimivaa Halmeen leipomoa, joka on toiminut samalla tontilla jo yli 120 vuotta.
Kyseessä on Espoon vanhin sukuyritys ja Suomen neljänneksi vanhin leipomo - ja Tripadvisorin arvioiden mukaan myös Espoon paras kahvila. Paljon titteleitä yhdelle paikalle.
Leipomo syntyi onnekkaasta sattumuksesta
Halmeen leipomo syntyi aikoinaan sattuman kautta, kun Amerikan reissusta haaveillut turkulainen Emil Halme myöhästyi Hangosta lähteneestä laivasta. Tämän vastoinkäymisen seurauksena leipurin opissa ollut Halme perusti leipomon Kauklahteen vuonna 1899 - ja loppu on historiaa.
Tänä päivänä legendaarinen leipomo ja sen kyljessä toimiva kahvila sijaitsevat tiellä, joka kantaa perustaja Emil Halmeen nimeä. Varsin kuvaavan tien nimen lisäksi paikan löytää helposti myös huumaavaa tuoksua ja tasaista asiakasvirtaa seuraamalla.
Historiallisen rakennuksen lisäksi menneisyyden havinaa pääsee aistimaan myös myynnissä olevien tuotteiden kautta - osa käytössä olevista resepteistä on lähes 90 vuotta vanhoja. Muun muassa ruisleivät, voi- ja juorupullat sekä vaniljaviineri ovat Halmeen leipomon mukaan tuotteita, jotka ovat olleet myynnissä todella pitkään - eikä niistä ihan heti luovuta.
Halmeen erikoisuus on imelletetty, kuminalla maustettu kavrinki-leipä, jota ei ihan joka paikasta saa.
“Asiakkaat tulevat hakemaan näitä leipiä useammankin kappaleen kerralla", Halmeen leipomosta kerrotaan Citylle.
Perinteisten tuotteiden lisäksi kahvilassa seurataan myös trendejä. Tällä hetkellä valikoimista löytyy vegaaninen korvapuusti, kun taas muutama vuosi sitten karppaajille kehitetty GI-leipä oli kovassa huudossa.
Berliininmunkki yksi ykköstuotteista
Kahvilan yksi suosituimmista tuotteista on Berliininmunkki, joka kätkee sisäänsä perinteisen vadelmatäytteen sijaan omenahilloa. Kestosuosikkien joukkoon lukeutuvat myös munapiirakat ja sesonkituotteet, kuten tällä hetkellä tähtipullat.
“Ei pyörää tarvitse keksiä uudelleen. Kun on perusasiat kunnossa, niin homma toimii."
Leipomossa leikitellään myös kausituotteilla ja keksitään niihin uusia twistejä. Vastikään Halmeen leipomon tiskiin otettiin myyntiin karpalohillolla ja kinuskikuorrutuksella varustettuja Runebergin torttuja, vaikka helmikuun juhlapäivään onkin vielä tovi aikaa. Vastaanotto tuotteille oli erinomainen.
Kesällä ja syksyllä asiakkaat pääsivät nautiskelemaan myös uudella tavalla täytetyistä laskiaispullista, koska miksipä ei.
1 kommentti
Pete_68
17.4.2021 10:58
Eihän noissa berliininmunkeissa ole edes vadelmahilloa?! Sehän on sama kuin tekisi possumunkin tai munkkirinkelin ilman sokeri kuorrutusta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin