Viinitastingeja, hyönteisruokaa ja rypäleenpoljennan SM-kisat – Cityn tärpit Viini ja Ruoka -messuille

Suomen suurin ruokatapahtuma kokoaa kulinaristit viikonloppuna Messukeskukseen.

Hallitsevat rypäleenpoljennan Suomen mestarit Tuomas Tunna Milonoff ja Riku Rantala saapuvat puolustamaan mestaruuttaan lauantaiseen finaaliin.
Hallitsevat rypäleenpoljennan Suomen mestarit Tuomas Tunna Milonoff ja Riku Rantala saapuvat puolustamaan mestaruuttaan lauantaiseen finaaliin. Kuva: Markku Ojala / Messukeskus Helsinki

Lokakuun viimeinen viikonloppu on pyhitetty kirjoille, ruoalle ja viinille, kun Messukeskus täyttyy jälleen Kirjamessujen sekä Viini ja Ruoka -messujen tarjonnasta.

Viini ja Ruoka -messuilla esittäytyy yli 120 näytteilleasettajaa ja maisteltavana on satoja viinejä sekä kymmeniä erilaisia ruoka-annoksia.

Viininystäviä hemmotellaan viini-tastingeilla, joissa tutustutaan muun muassa Chileen Cabernet Sauvignon -rypäleen kasvumaana, tehdään viinimatka Uuteen-Seelantiin ja perehdytään kanadalaisiin kuohuviineihin.

Atria-näytöskeittiö tuo puolestaan huippukokit ja ruokakirjailijat esittelemään tämän vuoden ruokatrendejä. Ohjelmassa esitellään muun muassa hyönteisten käyttöä ruoanlaitossa, vihermehujen valmistusta sekä riista- ja villikalaherkkuja.

Cityn messutärpit

La klo 13: Rypäleenpoljennan SM-kisat

Rypäleenpoljennan SM-finaali järjestetään messuilla lauantaina klo 13. Hallitsevaa mestaruuttaan tulevat puolustamaan viime vuoden voittajat, Madventures -parivaljakko Riku Rantala ja Tuomas “Tunna” Milonoff. Kisailemassa ovat myös pappi ja kirjailija Jaakko Heinimäki, keittiömestarit Kari Aihinen ja Linnea Vihonen sekä Viini-lehdessä syksyllä järjestetyn yleisökilpailun voittajapari.

Katso Viini-lehden videolta hallitsevien Suomen mestareiden taidonnäyte viime vuodelta:

Tastingeja

To klo 14:30-15:30 Master of Wine Tuomas Meriluodon kuohuviinitasting

Master of Wine Tuomas Meriluoto johdattaa messuvieraat kuohuviinien kiehtovaan maailman tastingissä, jossa maistellaan eri klassikkoalueiden kuohuviinien malliesimerkkejä. Tastingissä maistellaan kuutta viiniä ja tutustaan muun muassa proseccon, cavan ja cremantin erityispiirteisiin.

Pe klo 16:30-17:30 Spiegelaun olut-tasting

Olutlasien suunnitteluun erikoistunut Spiegelau on tehnyt olutlaseille sen, mitä Riedel on tehnyt viinilaseille. Yhteistyössä huippupanimoiden kanssa suunnitellut lasit avaavat täysin uuden maailman oluiden maistamiseen ja aistien maailmaan. Tastingissa maistellaan kolmea eri olutta ja opitaan samalla oluiden aromeista, rakenteesta sekä lasin suuresta merkityksestä oluiden nauttimisessa.

Pe klo 18.30-19.30 HBO Nordicin sarjat ja viinit arjen pelastajina

HBO Nordicin viinitastingissa paetaan arkea yhdistelemällä viinejä suosikkisarjoihin. Tastingissa maistellaan kuutta eri tilanteisiin sopivaa viiniä ja perehdytään sekä maistelun että viinien perusteisiin. Tastingin vetää viiniasiantuntija Kalle Naatula.

Katso kaikkien tastingien tiedot ja varaukset viini- ja ruokamessujen sivuilta. Osa tastingeista on jo loppuunmyyty, joten kannattaa toimia nopeasti.

Atria näytöskeittiö

To klo 14.30: Riittävätkö pelkät kasvikset?

Torstaina klo 14.30 Atrian näytöskeittiössä keskustellaan kasvisruoasta. Paljonko proteiinia ihminen tarvitsee ja missä muodossa? Voiko helppoa ja maukasta kasvisruokaa valmistaa pelkistä kasviksista? Muun muassa näitä kysymyksiä pohtivat P niin kuin papu ja Ykskaks vege -kirjojen kirjoittajat Charlotta Munsterhjelm, Anton Häggman ja Salla Korpela.

Pe klo 13.30 Riistaa lautasella

Riista on eettisen lihansyöjän valinta. Perjantaina klo 13.30 Atrian näytöskeittiössä Riistaa lautasella -kirjan kirjoittaja Kati Pohja osoittaa, kuinka hyvin riistaruoat soveltuvat myös arkipäivän aterioille.

Pe klo 18.30 Villisienikeittokirja

Kuinka sienet tunnistetaan, käsitellään ja valmistetaan maistuvimmalla mahdollisella tavalla? Villisienikeittokirjan laatinut Sami Tallberg esittelee herkullisimmat ruokasienet, joita voit kerätä Suomen luonnosta.

Viini ja Ruoka -messuilla on maisteltavana satoja erilaisia viinejä.
Viini ja Ruoka -messuilla on maisteltavana satoja erilaisia viinejä. Kuva: Markku Ojala / Messukeskus Helsinki
La klo 10.30 Hyönteiskokki: Maukas vallankumous

On arvioitu, että seuraavan parinkymmenen vuoden aikana 40 prosenttia ravinnoksi käytetystä lihasta korvataan muilla ruoka-aineilla, muun muassa hyönteisillä. Kansainvälisestikin ainutlaatuisessa keittokirjassa hyönteissyönnin suunnannäyttäjä Topi Kairenius tarjoaa tuhdit eväät niin aloitteleville hyönteissyöjille kuin aiheeseen jo perehtyneille kotikokeille.

La klo 15.30 Murun ruokakirja: Hyvä ruoka parempi viini – Perusasiat pöytään mitään konstailematta

Murun perustajakokkien Henri Alénin ja Timo Linnamäen, sekä sommelier Samuil Angelovin filosofia on yksinkertainen: Valitse paras saatavilla oleva raaka-aine, valmista se suorasukaisesti ja viiniä kunnioittaen. Tässä kirjassa murulaiset paljastavat ravintolan parhaat reseptit vuosien varrelta.

Su klo 11.30 Brunssikirja

Brunssin ei tarvitse rajoittua vain viikonloppuaamuihin, vaan brunssiherkuista voi nauttia viikon jokaisena päivänä. Jenni Häyrinen ja Saara Atula esittelevät reseptejä nautittavaksi ystävien ja perheen kesken.

Katso Atrian näytöskeittiön koko ohjelma viini- ja ruokamessujen sivuilta.

Viini- ja ruokamessut, 25.–28.10.2018, Messukeskus. Huom: Viini ja Ruoka -tapahtuma on K-18, alaikäiset pääsevät messuille vain huoltajan seurassa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi