Helsinkiläisklassikot: 80-vuotias ravintola Savoy

Ravintola Savoy kuuluu eittämättä helsinkiläisiin legendoihin. Rakastettu ravintola täyttää tänä vuonna kunnioitettavat 80 vuotta.

Jos jokin ravintola on Helsingissä klassikko, legenda ja kaupungin helmi, on se rakastettu ravintola Savoy Eteläesplanadilla, Helsingin kattojen yllä. Ravintola avattiin 3. kesäkuuta vuonna 1937, ja sen tavoitteena oli alusta lähtien tarjota Helsingissä kansainvälisen tason korkeaa laatua niin ruoassa kuin palvelussakin.

On helppo kuvitella, millainen Savoy on ollut vuosien saatossa – se kun on edelleen entisessä loistossaan. Alvar ja Aino Aallon suunnittelema, Artekin toteuttama sisustus huokuu ajalle ominaista, mutta ajatonta kauneutta, joka on perinteistä suomalaista designia kenties kauneimmillaan. Savoyssa ollaan kuitenkin oikeutetusti ylpeitä myös siitä, että ravintola pysyy ajan mukana: lähiruoka on Savoyssa tärkeää, ja listalta löytyy vaihtoehtoja myös kasvissyöjille. 

Ravintolan 80-vuotisjuhla näkyy tarjonnassa tänä vuonna monin tavoin: listalle nostetaan vanhoja klassikkoannoksia vuosien varrelta vuosikymmen kerrallaan. Ja Savoy-klassikoissahan löytyy: yksi ravintolan kuuluisimmista kanta-asiakkaista, marsalkka Mannerheim vei ravintolaan Varsovan upseerikerholla maistamansa vorschmackin reseptin. Savoyn keittiöpäällikkö Kari Aihinen vieraili ravintolan keittiömestareiden kanssa ravintolamuseossa hakemassa tietoa historiallisista annoksista. 

"On suuri kunnia olla Suomen parhaan ravintolan kipparina. Tämän parempaa työpaikkaa ei ole", Aihinen kertoo.

Juhlavuonna tapahtuu toki muutakin. Ravintolan upeaa terassia, joka tarjoaa mahtavat näkymät Esplanadille, pidetään tänä vuonna auki keittiötä myöhempään, jotta siitä pääsevät nauttimaan myös sellaiset asiakkaat, jotka eivät ruokaile. Juhlavuonna Savoyssa tehdään yhteistyötä Iittalan kanssa ja osallistutaan Taste of Helsinki -gourmetfestivaaliin. Ja mahtavaa on myös se, että helmikuussa Savoyhin avataan pop up -viinibaari, jotta ravintolaan voi tulla myös lasilliselle. 

”Emme ole kuitenkaan tekemässä radikaalia nuorennusleikkausta tai perusta uudistuksiamme minkään trendin mukaiseksi. Toimintamme kivijalkana ovat kanta-asiakkaamme, joiden tulee jatkossakin pystyä luottamaan Savoyn laatuun ja tasoon. Haluamme ehdottomasti pitää kiinni asemastamme Suomen arvostetuimpien ravintoloiden joukossa kaikkien asiakkaittemme odotuksia kunnioittaen”, kertoo Savoyn ravintolatoimenjohtaja Toni Niemi.

Loppuun vielä kiinnostava knoppitieto: Savoy on Suomen ainoa ravintola, jossa työskentelee vakituinen, kuukausipalkkainen ravintolapianisti. 

Ravintola Savoy, Eteläesplanadi 14. Pop up -viinibaari 6.28.2., 80-vuotisjuhlaillallinen 3.6. Lisää Savoyn historiasta täällä

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi