“Kaali voi olla yhtä arvokas kuin tryffeli” – Nuorten kokkien MM-pronssimitalisti Emmiina Lehtonen arvostaa kotimaisia raaka-aineita

Vuoden nuori kokki Emmiina Lehtonen kokkasi tiensä pronssimitalistiksi nuorten kokkien MM-kisoissa Taiwanissa.

Emmiina Lehtonen valmistautui nuorten kokkien MM-kisoihin testailemalla monipuolisesti erilaisia raaka-aineita.
Emmiina Lehtonen valmistautui nuorten kokkien MM-kisoihin testailemalla monipuolisesti erilaisia raaka-aineita. Kuva: Chaîne des Rôtisseurs

Ennakkoon kilpailijoille oli ilmoitettu vain pääraaka-aine lampaankare sekä vapaasti käytettävissä olevat yhteiset raaka-aineet. Kilpailupäivänä paljastettiin vielä liuta pakollisia raaka-aineita, jotka oli sisällytettävä kolmen ruokalajin menukokonaisuuteen.

Lampaankareen lisäksi menun piti sisältää myös taskurapua, tofua, chiasiemeniä, herkkutattia, banaania ja tuorejuustoa. Aikaa annosten suunnitteluun annettiin puoli tuntia, ruoanvalmistukseen neljä tuntia.

“Siinä ei ihan pystynyt tekemään sitä mitä olin suunnitellut, kun piti puolessa tunnissa miettiä miten saan kaikki pakolliset raaka-aineet käytettyä. Siinä meinasi aika loppua”, MM-kisoissa Suomea edustanut Emmiina Lehtonen kertoo.

Lehtonen valmisti alkuruoaksi rapurullan rapuveloutella, paistettua tofua, pikkelöityä keltajuurta ja friteerattua lootusta, pääruoaksi lampaankaretta portviinikastikkeella, minttu-perunapyreetä, paahdettua artisokkaa sekä friteerattua kvinoaa.

Jälkiruokana hän tarjoili basilika-maitovanukasta, banaanikakkua, limemarinoitua lohikäärmehedelmää, chiasiemeniä sekä valkosuklaata.

Lopputulos oli ilmeisen onnistunut, sillä Lehtonen ylsi kisassa kolmanneksi ja toi pronssimitalin Suomeen.

“Kyllähän se tuo itsevarmuutta ja ammatillista varmuutta. Ei kai näitä ihan tuurilla voi voittaa”, Lehtonen pohtii.

Stressiä yllätysraaka-aineista

Joulukuussa restonomiksi valmistuva Lehtonen valmistautui kisaan valmentajansa Aira Luiron kanssa TAMK Catering Studiossa.

“Harjoittelimme koko setin muutamaan kertaan läpi niin, että otimme aikaa ja oli myös ulkopuolisia makutuomareita mukana. Ollaan myös testailtu hieman vieraampia raaka-aineita, ja olen kotona myös kokeillut erilaisten raaka-aineiden käsittelyä. Lampaankaretta olin treenannut aika paljon, että se ainakin varmasti menee oikein.”

Hyvästä valmistautumisesta huolimatta itse kilpailutilanne Taiwanissa oli haastava.

“Se tilanne oli tosi stressaava, ja ne kaikki yllätysraaka-aineet. Vieraassa ympäristössä piti keskittyä, että saa pidettyä pakan kasassa ja oman suunnitelman mielessä, eikä anna niiden uusien raaka-aineiden liikaa häiritä.”

Skandinaavinen tyyli puri tuomareihin

Lehtonen luotti omaan skandinaaviseen tyyliinsä, ja se miellytti myös tuomareita.

"Emmiinan suorituksessa oli paljon hyvää: valmistusmenetelmät, esillepano, raaka-aineiden rakenne ja suutuntuma olivat kaikki kohdillaan. Luovuus, makujen harmonia sekä raaka-aineiden ominaismakuja korostava valmistustapa nostivat Emmiinan palkintosijoille”, Suomen edustajana makutuomaristossa toiminut keittiömestari ja opetusneuvos, Conseiller Culinare Martti Lehtinen kommentoi Lehtosen suoritusta.

Emmiina Lehtosen kilpailumenu vetosi tuomareihin ja toi nuorelle kokille pronssia.
Emmiina Lehtosen kilpailumenu vetosi tuomareihin ja toi nuorelle kokille pronssia. Kuva: Chaîne des Rôtisseurs

Tällä hetkellä Tullin Saunan Bistrossa työskentelevä Lehtonen kertoo arvostavansa erityisesti kotimaisia raaka-aineita.

“Kaikki työpaikkani ovat olleet sellaisia, että käytetään suomalaisia raaka-aineita ja kunnioitetaan niitä raaka-aineita käyttämällä niitä mahdollisimman monipuolisesti, eikä yritetä peitellä makuja mitenkään. Se raaka-aineen oma maku saa maistua ja sitä korostetaan.”

“Esimerkiksi joku kaali voi olla yhtä arvokas kuin tryffeli, ettei jaoteltaisi raaka-aineita niin, että se mikä on kallis, on myös arvokas. Meillä on tosi hienoja raaka-aineita täällä Suomessakin, mitä ei välttämättä osata arvostaa.”

Tulevaisuudensuunnitelmansa Lehtonen haluaa jättää vielä tässä vaiheessa avoimiksi.

“Katsellaan rauhassa mitä tämä kaikki tuo tullessaan. Olen nyt palannut takaisin töihin ja on mukavaa olla taas takaisin siellä.”, hän toteaa.
 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi