Legendaarinen Stupido täyttää 30 vuotta – Juhlan kunniaksi levykauppa teki paluun kivijalkaan

Stupido Market keskittyy pääosin marginaalimusiikkiin. Kaupassa järjestetään myös live-esiintymisiä.

Antti Lautala ja Jaakko Salo toivottavat musadiggarit tervetulleiksi Stupido Marketiin.
Antti Lautala ja Jaakko Salo toivottavat musadiggarit tervetulleiksi Stupido Marketiin. Kuva: Riikka Möhkölä

Kallion Porthaninkadulla sijaitsevasta Stupido Marketista on mennyt sähköt. Puodin työntekijät Jaakko Salo ja Antti Lautala koittavat selvittää, mikä on homman nimi.

“Sähköt ovat katkeilleet koko aamun. Toivottavasti saadaan ne pian takaisin”, Salo sanoo.

Lautala palaa liikkeeseen sisään ja viimeistelee puhelun asiasta vastaavien kanssa. Ja kas, valot saadaan kuin saadaankin päälle. Enää ei ulkoa katsottaessa asiakas luule, että liike on kiinni.

Lue myös: Lista Helsingin levykaupoista

Stupido Records tai kenties lyhyemmin Stupido on kulkenut pitkän matkan. Joose Berglundin ja Jorma Ristilän toimesta vuonna 1989 perustettu levy-yhtiö porskuttaa edelleen, vaikka levykaupan puolella laitettiinkin lappu luukulle muutama vuosi takaperin.

Stupido Marketin valikoima koostuu muun muassa punkista, indie-rockista, industrialista ja gootista.
Stupido Marketin valikoima koostuu muun muassa punkista, indie-rockista, industrialista ja gootista. Kuva: Riikka Möhkölä

Stupidon täyttäessä ensi vuonna reippaat 30 vuotta on tullut aika palata kivijalkaan juhlan kunniaksi. Stupido Market on majaillut kolmisen viikkoa Porthaninkadun liiketiloissa. Vuokrasopimus on solmittu alkuun vuodeksi.

“Katsotaan, miten asiakkaat meidät löytää. Jos alkaa väkeä hyvin käydä, niin sitten jatketaan”, Lautala selvittää.

Hetki on oiva palata. Vaikka striimaaminen on syönyt cd-levyn arvon jo aikaa sitten, ovat musiikin arvostajat ottaneet uudelleen haltuun vinyylit ja jopa c-kasetit.

Stupido Marketin valikoima keskittyy marginaalimusiikkiin kuten punkkiin, indie-rockiin, goottin sekä industrialiin. Jonkin verran kartoitetaan vielä, mitä etupäässä myydään. Reggaen lisääminen valikoimaan on jo varsin todennäköistä; rapista on ollut myös puhetta.

“Vähän näyttää siltä, että muutakin musiikkia pitää ottaa valikoiman jatkeeksi. Vaikka keskitymme marginaalimusaan, fakta on, että todella suppealla valikoimalla ei kauppa pysy pystyssä”, Lautala jatkaa.

“Ja onhan meillä tuossa tuo J. Karjalainenkin, että sitä nyt ei ihan helposti voi punkiksi mieltää”, miehet nauravat.

Stupido Marketissa on jo käynnistetty myös live-keikkojen sarja. Teemu Tanner Kynnet-yhtyeestä heitti jo keikan ja seuraavaksi vuorossa on legendaarisen punk-bändi Kadotettujen laulajan Ahti “Zapa” Pelttarin vuoro.

Ahti "Zapa" Pelttarin keikka Stupido Marketissa 10. marraskuuta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi