Momotokon uusi lista tarjoaa täyden valikoiman ramenia – ja herkut päälle

Listalla maistuvat ramenin klassikot, jotka ovat valikoituneet mukaan tarkan testauksen tuloksena.

Yhteistyössä Momotoko

Ramenravintola Momotokon lista on syntynyt tarkan testauksen ja tuotekehityksen tuloksena. Tarkoituksena on kattaa lautaselle täysi valikoima autenttista ramenia sekä muutamia muita herkkuja, jotka kulkevat käsi kädessä ramen-kulttuurin kanssa.

Japanilaisesta ruokaperinteestä ja ramen-kulttuurista riittää annoksia ammennettavaksi, joten Momotokon lista tuo vähän kerrassaan näitä herkkuja suomalaiselle yleisölle.

"Japanilainen keittiö on niin monipuolinen, että eri ruoka-annoksia on niin runsaasti. Ruokalistamme ei kuitenkaan saisi olla liian iso, joten tämä on hyvä tapa tarjoilla aika ajoin erilaisia herkkuja sekä hyvä tapa pitää asiakkaat kiinnostuneina", Momotokon Menkki Kam kertoo.

Jokaisen annoksen taustalta löytyy testausta ja ajatustyötä.

"Esimerkiksi suosittu curry katsu kana donburi oli jo Momotokon listalla 2015-2016, mutta valmistusoperaatio oli haastava ja jouduimme sen silloin jättämään pois. Nyt se tekee paluun, sillä tällä hetkellä meidän resurssit ovat paljon kattavammat", Menkki kuvaa yhden annoksen tarinaa.

COVID-19-pandemia asetti Momotokolle haasteita, kuten kaikille muillekin ravintoloille. Ravintolassa ymmärretään haasteiden yltävän myös kuluttajan lompakolle, joten Momotokon annokset irtoavat nyt entistä edullisemmin.

"Tähän päätökseen päädyttiin yksinomaan nykyisen pandemian aiheuttamien vaikeuksien vuoksi. Asiakkaat eivät välttämättä voi taloudellisesti liian hyvin, joten halusimme alentaa hinnat. Tämä auttaa meitä myös palkkaamaan lisää henkilökuntaa, kun saadaan lisää ramenin syöjiä."

Edamame-pavut ovat yksi japanilaisen keittiön ja Momotokon klassikoista. Paneroitu kanafile puolestaan kuuluu uuden listan antimiin.
Edamame-pavut ovat yksi japanilaisen keittiön ja Momotokon klassikoista. Paneroitu kanafile puolestaan kuuluu uuden listan antimiin. Kuva: Momotoko

Tonkotsu

Momotokon lista nojaa muutamiin autenttisiin ramen-annoksiin, joissa pääosassa ovat 10 tuntia keitetty liemi, itsetehdyt nuudelit ja klassiset ramen-täytteet.

Kyushun saarelta Fukuokan kaupungista Japanista alkunsa saanut tonkotsu ramen on yksi klassisen ramenin tukipilareista. “Tonkotsu” tarkoittaa suomeksi “porsaan luita” ja kertoo, mistä liemi saa tuhdin ja kermaisen luonteensa. Momotokon keskuskeittiössä lihaisa liemi kiehuu kymmenen tuntia saadakseen mehevän makunsa.

Momotokossa tonkotsua on saatavilla sekä perinteisenä versiona että chili tonkotsuna, jossa merilevä vaihtuu wood ear- eli juudaksenkorvasieniin. Tulisuutensa chiliversio saa Momotokon omasta chiliöljystä ja chilihiutaleista.

Shoyu

Shoyu tarkoittaa suomeksi soijakastiketta. Shoyu ramenin soijalla maustettu liemi saa makua kasviksista ja on kirkkaampi kuin tonkotsun rasvainen keitos, mutta väriltään ruskea. Liemi on soijan ansiota herkullisen suolainen ja sopivasti pistävänmakuinen.

Momotokossa shoyu’a on tarjolla kahdessa annoksessa. Shoyu ramen -annoksessa päätäytteenä toimii paistettu kananreisipala ja makua tuo muun muassa teriyaki-kastike. Toinen shoyu-annos on uutuus, jossa täytteeksi vaihtuu paneroitu katsu-kananrintafile.

Miso

Miso on melko uusi tulokas ramen-kartalla, mikä tarkoittaa sen rantautuneen Japanin Hokkaidon saarelta ensin Japaniin ja sieltä muualle maailmaan vasta 1960-luvulla lähtien.

Miso on japanilainen käyneistä soijapapuista valmistettu tahna ja yksi japanilaisen keittiön peruspilareista. Momotokon miso tehdään porsaanliemeen ja sen kanssa tarjoillaan uunissa paistettua porsaankylkeä.

Momotokon uutuuksien joukosta löytyy myös kasvisvaihtoehto misolle. Soy Miso Vege Katsu Ramen on tehty soijamaitoliemeen ja jonka täytteenä toimii katsu-paneroidut soijapalat.

Tantanmen

Tantanmen ramen on lainattu alun perin Japaniin naapurimaasta kiinasta. Katukauppiaiden kannettavasta ramen-kärrystä nimensä saanut ramen-versiossa liemi saa vahvan makunsa chilistä ja annos tarjoillaan hienonnetun porsaanlihan kanssa.

Kimchi Cheese

Momotokon listalla otetaan huomioon myös kasvissyöjät. Kimchi Cheese Vege Ramen on kimchi-juustoliemeen tehty annos, jonka täytteenä toimii marinoitu tofu. Kimchin ja ramenin yhdistäminen flirttailee korealaisen ruokakulttuurin kanssa ja tuo trendikkään hapatetun kiinankaalin myös osaksi Momotokon kattausta.

Curry Katsu Chicken Donburi.
Curry Katsu Chicken Donburi. Kuva: Momotoko

Laksa Curry

Osa rameneista syntyy currymaustettuun kastikkeeseen. Yksi perinteisistä vaihtoehdoista on Kiinasta alun perin ponnistava laksa curry, joka valmistetaan curry-kookosmaitoon ja joka Momotokossa tarjoillaan mehevien jättirapujen kera.

Laksa-nimityksen taustasta on historioitsijoiden keskuudessa epäselvyyttä. Osan mukaan “laksa” tarkoittaa mausteista hiekkaa, joka viittaisi kuivattujen rapujen makuun ja tekstuuriin, kun taas osa uskoo laksa-sanan olevan peräisin vanhasta persiankielisestä nuudeleita tarkoittavasta sanasta.

Riisit ja salaatit

Jos ramen ei jostain syystä ole juttusi, Momotokon valikoimaan kuuluu paljon muutakin, kuten herkullinen valikoima riisin ja salaatin komboja.

Ruokaisat salaatit kätkevät sisäänsä ramenistakin tuttuja täytteitä, kuten puolikkaan soijamaustetun kananmunan, kimchiä tai sieniä. Pääroolin salaateissa saa tuhdit täytteet, kuten hienonnettu porsaanliha, revitty, inkiväärillä maustettu porsaanliha tai soijamarinoitu tai paneroitu kana.

Bao

Baot eli höyrystetyt sämpylät ovat tulleet muutamia vuosia sitten osaksi myös helsinkiläistä ruokakulttuuria. Momotokon baot ovat herkullisia pikkuherkkuja, jotka tarjoavat esimerkiksi hampurilaisen ystäville helpon tavan tutustua Aasian monipuoliseen makumaailmaan.

Momotokossa Original baon välistä löytyy porsaankylkeä ja lisäksi tarjolla on paneroidulla kanafileellä sekä teryaki-marinoidulla tofulla täytetyt versiot.

Jaettavat snacksit

Jaettava ruoka on osa myös Momotokon välitöntä ja rentoa meininkiä. Yakitori vartaat makeassa soijakastikkeessa on herkullinen lisä joka tilaukseen, samoin kuin uutuutena listalta löytyvät Gangnam Style -wingsit, joka tuovat myös listalle korealaista makumaailmaa.

Takoyaki on puolestaan ehdoton Instagram-annos, jonka uppopaistetut mustekalapallot saavat kaverikseen ohuen ohuita bonito-tonnikalalastuja, jotka saavat annoksen näyttämään elävältä reagoidessaan lämpötilan muutokseen.

Edamame-pavut ovat superterveellisiä vihreitä herkkuja, joita pääsee maistamaan muutamalla eurolla. Väri on vihreä, koska pavut kerätään ennen kuin ne ehtivät kypsyä.

Aasialaisista klassikoista Momotokon listalle mahtuvat myös Sichuanin tyyliin tehdyt dumplingsit sekä japanilaistyyliset gyozat sekä korealaistyyliset uppopaistetut kanansiivet.

2 kommenttia

kysynpähän vaan

12.7.2020 10:06

Missäs päin mualimaa tällainen ravintola oikein sijaitsee?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi