Pizza maistuu Via Tribunalissa

Jos napolilainen pizza maistuu pizzanvihaajallekin, on sen oltava todella hyvää.

Toukokuun alussa Helsingin torikortteleihin avattiin ravintola, jota pizzanrakastajat ovat jo pitkään odottaneet. Napolilaista pizzaa tarjoilevan Pizzeria Via Tribunalin ylpeys ja kruununjalokivi on turkoosi, tonnien painoinen, aito napolilainen avotuliuuni, jolla syntyy epäviralllisten pizza-asiantuntijoiden mukaan paras mahdollinen pizza. 

Mainittakoon, että tätä juttua kirjoittaa toimittaja, joka ei yleensä juuri pizzasta välitä. Edellämainitut pizza-asiantuntijat ovat tosin hänelle uhonneet, että pizzarakkauden puute johtuu hyvin todennäköisesti siitä, ettei sitä oikeaa ole osunut kohdalle. Kun niin käy, muuttuu kuulemma ääni kellossa. Via Tribunalia on pizzanpurijoiden toimesta kehuttu niin vuolaasti, että testi oli tehtävä: ehkä se oikea löytyy sieltä.

Pizzeria Via Tribunali on mutkaton, viihtyisä paikka, jonka erikoisuudet tekevät siitä mielenkiintoisen. Baaripuolen keskeneräiset, nuhjuiset maalipinnat ovat kiinnostavasti kauniit ja näkyville jätetyistä sähköjohdoista tulee italialaisittain huoleton vaikutelma. Varsinainen ruokasali on erikoinen: se on erotettu viereisestä liiketilasta kiinteän seinän sijaan metallisella verkko-ovella.

Ruokalistalla on kymmenen erilaista pizzaa, toinen toistaan herkullisempia vaihtoehtoja (ja muutama salaatti). Tarjoilija kertoo, että kaikki raaka-aineet tuodaan mahdollisuuksien mukaan Napolista, jauhoja myöten. Erityisen ylpeitä Via Tribunalissa ollaan Fior di latte -mozzarellasta, jota tarjoilija ei tiedä muualta Suomesta saatavan. Se on napolilaisen pizzan tärkeimpiä raaka-aineita. Valitsemme Margherita-pizzan, koska se on klassikko ja Con salame -pizzan, sillä se on tarjoilijan suosikki. Hän kertoo, että pizzaan laitettava salami on joidenkin italialisten mielestä jopa liian hyvää pizzaan laitettavaksi.

Napolilainen pizza on Suomessa yleisempään, roomalaiseen pizzaan verrattuna paksupohjaisempi, kuohkeampi ja siksi monen mielestä mehukkaampi. Pöytäämme kannetut pizzat ovat pehmeitä ja täyteläisiä, ja raaka-aineet selkeästi laadukkaita. Salami on syntisen hyvää, supersuolaista ja reunoilta rapeaa. Juomalistalla on virkistävästi vain muutama vaihtoehto ja juomme pikku karahvit viiniä kumpikin (ja rehellisyyden nimissä muuten vielä toiset, kun ruoka on syöty). Päätän heti, että tulen pian uudestaan ja valitsen jo pizzankin valmiiksi: Salsiccia e friarelli, napolilaista makkaraa ja rapinia.

Ei liene mikään yllätys, ettei Via Tribunalissa juuri jäykistellä. Palvelu on rentoa, hauskaa ja ystävällistä: tarjoilija saa minut illan aikana nauramaan monta kertaa – kerran niin, että viini meinaa tyrskähtää nenästä. 

Ja entä sitten se pizzarakkaus? Kaiken kaikkiaan Pizzeria Via Tribunali on tosi kiva ravintola, jonne haluaa tulla uudestaan. Ja se on (ehkä entisen) pizzanvihaajan suusta paljon sanottu. 

Pizzeria Via Tribunali, Sofiankatu 4. Avoinna ma-to 11-22, pe 11-00, la 12-00, su 12-20 (22). Ei pöytävarauksia. 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi