Rasvaisesta metallipajasta ravintolaskenen kestosuosikiksi – BasBasin menestyksen resepti on yksinkertainen: “Tässä ei ole keksitty mitään uudestaan”

Baskeri & Basso voitti Cityn Suuren Ravintolaäänestyksen paras ruoka ja paras sisustus -kategoriat. Niki Thieulon kertoo, mikä on ravintolansa suosion salaisuus.

Kalle Kiukainen ja Niki Thieulon iloitsevat BasBasin menestyksestä Cityn Suuressa Ravintolaäänestyksessä.
Kalle Kiukainen ja Niki Thieulon iloitsevat BasBasin menestyksestä Cityn Suuressa Ravintolaäänestyksessä.

Baskeri & Basso, tuttavallisemmin BasBas voitti Cityn Suuren Ravintolaäänestyksen paras ruoka ja paras sisustus -kategoriat. BasBas on noteerattu korkealle myös ravintola-alan ammattilaisten äänestämänä Suomen 50 parasta ravintolaa -listauksessa, jossa se kiri viime vuonna kolmannelle sijalle. Pöytävarauspalvelu TableOnlinessa Baskeri & Basson saamien asiakasarvioiden keskiarvo on huimat 4,84/5.

Mikä mahtaa olla BasBasin suosion salaisuus?

“Tämä on rento bistro, missä on hyvä simppeli ruoka ja hyvä meininki. Tässä ei ole keksitty mitään uudestaan”, ravintoloitsija Nicolas “Niki” Thieulon sanoo ja nauraa.

Yksinkertaiselta kuulostava konsepti tuntuu toimivan, sillä BasBasin varauskalenteri on jatkuvasti täynnä, mikä on kova suoritus ravintolalta, joka on toiminut jo yli kolme vuotta samalla paikalla ja samalla konseptilla.

BasBasissa panostetaan ennen kaikkea kotoisaan tunnelmaan, mutta vähintään yhtä tärkeässä roolissa on erinomainen ruoka. Keittiötä luotsaa Kalle Kiukainen, joka on myös toinen BasBasin ravintoloitsijoista.

Simppeliä ja raaka-ainelähtöistä

Keittiössä ei kumarreta liikaa minkään tietyn maan gastronomian suuntaan, vaikka inspiraatiota onkin haettu muun muassa Thieulonin synnyinmaasta Ranskasta sekä Italiasta, jossa hän on matkustellut tiuhaan. Kiukainen on puolestaan reissannut paljon Aasiassa, joten sieltäkin on tarttunut mukaan makuja ja tekniikoita.

Thieulon kuvailee BasBasin ruokafilosofiaa simppeliksi ja raaka-ainelähtöiseksi. Pääasia on, että annos on aidosti herkullinen.

“Mitä vähemmän kikkailee, sitä helpommin pääsee hyvään lopputulokseen. Pääraaka-aineen pitää maistua, se on ehkä se punainen lanka.”

Klassisessa cacio e pepe -pastassa maistuu pecorino romano -juusto ja pippuri.
Klassisessa cacio e pepe -pastassa maistuu pecorino romano -juusto ja pippuri. Kuva: Kaisa Paavilainen

Näennäisen yksinkertaiset annokset on kuitenkin suunniteltu huolella. Esimerkiksi pastataikinareseptiä hiottiin todella paljon, jotta siitä saatiin täydellinen. Keittiön tinkimättömyydestä kertoo myös se, että sieltä ei päästetä asiakkaalle ainuttakaan ylikypsää pasta-annosta, Thieulon kehuu.

Jopa ne, jotka eivät ole koskaan Baskeri & Bassossa käyneet, ovat saattaneet kuulla BasBasin lumoavista risotoista, joiden myötä keittiöön on tullut jopa treffikutsuja. Legendaarisen sienirisoton lisäksi kestosuosikeiksi ovat nousseet pehmeän hapokas sitruunarisotto sekä alkuvuoden sesonkiherkku veriappelsiinirisotto.

Aitous ja loistava tiimihenki hyvän tunnelman taustalla

Koska ravintola on auki vain tiistaista perjantaihin, töitä tehdään aina samalla porukalla – niin salissa kuin keittiössäkin. Hyvä tiimihenki onkin yksi BasBasin monista valteista. Ja kun porukka on joka ilta sama, laatu on helpompi pitää tasaisena.

Thieulon korostaa myös aitouden merkitystä. Jos ravintolaa pyöritettäisiin vain rahan kiilto silmissä, asiakas kyllä huomaisi sen.

BasBasin annoksissa raaka-aineiden annetaan maistua.
BasBasin annoksissa raaka-aineiden annetaan maistua. Kuva: Bas Bas / Kaapo Kamu

“Me ollaan panostettu siihen, että asiat tehdään aidosti, ja se on tiimiduunia. Kun tiimillä on hyvä olla, hymy on mahdollisimman aito, ja silloin asiakas saa sellaisen fiiliksen, että mua ei huijata, tässä on hyvä olla.”

Rasvaisesta metallipajasta ravintolaksi

BasBas voitti myös Cityn Suuren Ravintolaäänestyksen paras sisustus -kategorian. Tila on kieltämättä persoonallinen ja äärimmäisen tunnelmallinen. Rosoisissa seinissä on edelleen aistittavissa salin entinen elämä metallipajana.

“Tämähän on ihan kreisi tila”, Thieulon nauraa.

BasBasissa panostetaan tunnelmaan.
BasBasissa panostetaan tunnelmaan. Kuva: Bas Bas / Kaapo Kamu

“Joku olisi voinut ajatella, ettei kehtaa jättää tätä näin raffiksi. Että mitäköhän asiakas ajattelee, kun se istuu tuossa ja seinässä on reikä. Mä en ajattele ollenkaan sitä mitä asiakas ajattelee, vaan mä ajattelen, että tämä näyttää mun mielestä hyvältä, ja on pakko luottaa siihen.”

Muutos tehdashallista ravintolatilaksi ei ollut helppo.

“Silloin kun me tultiin katsomaan tätä, tämä oli vanha metallitehdaspaja, joka oli toiminut monta kymmentä vuotta. Tämä oli aivan umpimetallirasvassa ja ihan täynnä kamaa.”

Thieulon ja Kiukainen halusivat kuitenkin tarttua haasteeseen.

“Heti tuntui, että tämä on ihan huikea tila, mutta joudutaan tekemään sen eteen paljon töitä.”

DIY-sisustus pienellä budjetilla

Kun tila oli saatu remontoitua, varsinainen sisustus toteutettiin pienellä budjetilla. Mattoja ja kalusteita hankittiin kierrätettyinä, ja paljon tehtiin myös itse.

“Me ei olla käytetty mitään designereita, koska mä en jotenkin pysty siihen. Olen tosi huono kompromisseissa, ja mulla on aina paljon mielipiteitä kaikkeen. Oli sellainen fiilis, että mun piti päästä toteuttamaan oma visuaalinen twisti tässä.”

Sisustuksessa näkyy vahvasti BasBasin porukan kädenjälki. Lamputkin on tehty itse.
Sisustuksessa näkyy vahvasti BasBasin porukan kädenjälki. Lamputkin on tehty itse. Kuva: Jack Barwick

Yksi seinistä on yhtä massiivista viinikaappia. Siitä Thieulon on erityisen ylpeä.

“Yli-iso viinikaappi on visuaalisesti ihan mahtava. Ehkä menetimme pari asiakaspaikkaa siinä, kun se on noin iso, mutta se on niin tärkeä osa tätä kokonaisuutta, että se vaan lisää tätä viihtyvyyttä.”

Thieulon korostaa ennen kaikkea hyvän tunnelman merkitystä. Hän haluaa, että asiakas voi tuntea olonsa kotoisaksi.

“Mitä kotoisampaa on, sitä luonnollisempaa ja helpompaa on viihtyä.”

Baskeri & Basso, Tehtaankatu 27–29

 

Tsekkaa myös:

2 kommenttia

Kärppä

12.2.2019 19:10

Hyvä ravintola mutta varaussysteemi on ihan naurettava. Varauskalenteri pidetään keinotekoisesti koko ajan täynnä ja pöydän saanti inhimillisille ajoille lähes mahdotonta vaikka olisi kuinka kärppänä tekemässä varausta

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Gurmantti

9.4.2019 18:24

Hah satun tietämään oikein hyvin, että ei kalenteria pidetä keinotekoisesti täynnä, vaan se on sitä ihan oikeasti.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi